mk-zielinski 29.05.2013 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Witam. W listopadzie 2012r. położyłem dach na nowym domu, standardowo-deski + papa + łaty. Wykonawca papę zgrzewalną przybił papniakami i na to łaty, 2 miesiące temu położył dachówkę, a teraz po trzech dniach deszczu pojawiły się zacieki w 3 rogach na gładzi...koszmar, kupiłem dachówkę creatona, zainwestowałem dużo gotówki!! Wykonawca zrzuca winę na docieplenie, ale wcześniej tego nie był, widziałem jak robili docieplenie i nie miałem zastrzeżeń. Wszedłem dziś na dach i stwierdzam,że nie jest to zrobione fachowo, ale niestety nie mam pojęcia w budowlance, nie wiem co zrobić, zacieki są w kilku miejscach!! Co o tym myślicie...zrzucać dach i na nowo położyć papę i dachówkę, tak byłoby najlepiej?? Chciałem fachowego wykonania, zapłaciłem uczciwie, a teraz mam problemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk-zielinski 29.05.2013 22:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 30.05.2013 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Wykonawca nie ma pojęcia co robi. Papę powinien wywinąć do góry i przykleić , np do komina. Okno obsadzone za nisko powinno być na łatach , pewnie nie ma kołnierza uszczelniającego. Ława kominiarska źle zamontowana. Zrobił z dachu " słoik" , brak wentylacji kalenicowej . Papa chyba na welonie szklanym , ma tendencję do pękania . Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej belka 30.05.2013 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 tragedia , nalezy wziasc dobrego wykonawce do poprawek a fakturą obciazyc tego co to robil.jak nie zaplaci to do sadu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk-zielinski 30.05.2013 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Jutro przyjedzie na budowę kierownik i stwierdzi co dalej... Moje stanowisko to zrzucić dachówkę i łaty, na aktualną papę położyć kolejną warstwę papy zgrzewalnej pod nadzorem kierownika, wtedy łaty i dachówkę również pod nadzorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 30.05.2013 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Ale lipa, współczuję! To jest chyba "średni" poziom wykonawstwa w naszym kraju (moje odczucie, pewnie mocno przesadzone). Ja buduję dom samemu, pierwszy raz w życiu, też mam papę na deskowaniu i dachówkę, ale u mnie wszystko dopracowane w każdym szczególe. Tania papa na welonie szklanym drze się w rękach, znacznie lepsza jest zwykła papa wierzchniego krycia na tekturze (taką mam). Moje łaty bite gwoździami cynkowanymi, skręcanymi o dł.120mm. Łaty impregnowane ponownie na bieżąco w trakcie kładzenia dachówki. Papa mocowana papiakami tylko pod zakładem następnej warstwy.Tego nie mam, ale optymalnie byłoby smarować łaty lepikiem przed przybiciem, żeby uszczelnić przejście gwoździ. Montaż okna dachowego to kpina, dowód na bezmyślność, skrajne chamstwo wykonawcy. Wiatrownica i obcięcie papy przy krawędzi dachu - podobnie. Obróbka komina - normalnie żal patrzeć. Ostro postępuj z tym partaczem. Jeśli nie masz jego pełnych danych, pewnego adresu zamieszkania, to zanim go zaatakujesz, a on pozostaje w niewiedzy co się święci, przeprowadź małe rozpoznanie wroga, co ma, gdzie mieszka, czym jeździ, z kim współpracuje. Takie informacje są później bardzo przydatne. Jak już zaatakujesz to wszystko na piśmie, listy polecone, dyktafon, żeby (o ile się do tego posunie) jego ewentualne groźby pod Twoim adresem, nie pozostały bez odzewu. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.05.2013 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Na podstawie tych zdjęć trudno jednoznacznie stwierdzić co jest przyczyną zacieków. Natomiast z całą odpowiedzialnością można stwierdzić, że komin jest fatalnie obrobiony. dachówki pod oknem nie podszlifowane co uniemożliwiło poprawne wyprofilowanie fartucha dolnego kołnierza. Krycie wstępne wykonane bez zrozumienia istoty jego funkcji. Brak wentylacji w kalenicy, można zatem przypuszczać, że nie wykonano wlotów przy okapie. Te zacieki mogą być konsekwencją właśnie braku wentylacji czyli wycieku kondensatu pary wodnej z izolacji cieplnej. Demontaż całej dachówki wydaje się zbyteczny i druga warstwa papy też bez zasadna. Natomiast bezwzględnie konieczny demontaż dachówek w miejscach newralgicznych takich jak komin, okno, kosz (o ile istnieje) kalenica oraz w okolicy przecieków. Trudno powiedzieć czy Twój wykonawca poradzi sobie z tą naprawą bo jak widać poza układaniem dachówki nie wiele potrafi a już z całą pewnością nie rozumie funkcji dachu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk-zielinski 31.05.2013 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Dziś był kierownik i zadecydował demontaż dachówki, łat, i położenie nowej papy.Mam jeszcze jeden problem, jeśli dach przeciekał co teraz z watą???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 31.05.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Położenie nowej nowej papy nie wiele zmieni jak nie przybędzie wiedzy wykonawcy. Nie ma żadnego problemu z wełną o ile jest poprawnie wykonana wentylacja pod deskowaniem. Woda bardzo szybko odparuje czyli wełna wyschnie. Radzę ponownie rozważyć zasadność demontowania pokrycia bo takie działania to ostateczność. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk-zielinski 31.05.2013 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Myślę,że docieplenie dachu jest ok, położyli (inna ekipa) 15cm wełny, 5cm wełny, folie (żółta) i regipsy. Martwię się tym,że wełna jest jak gąbka, woda przeszła przez wełnę do regipsów... Dom nie jest jeszcze wykończony, lepiej naprawiać teraz niż później, oczywiście wszystko na koszt wykonawcy dachu, nawet jeśli spotkam się z nim w sądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek-jg 01.06.2013 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 Poczytaj jeszcze o wentylacji pod deskowaniem ,jak ci radzi pan Jan ,bo jej w tej chwili chyba nie masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.06.2013 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 Po pierwsze jak zaczniesz naprawiać już to z sądem możesz się pożegnać. Po drugie takie sprawy ciągną się bardzo długo. Po trzecie skąd masz pewność, że wygrasz? Radzę załatwić sprawę rozsądnie czyli polubownie. Wracając do meritum jak sam stwierdziłeś (słusznie) woda przeciekła przez wełnę. Wełna nie nasiąka tak jak gąbka bo ma inną strukturę. W wełnie takie zjawiska odbywają się okresowo i nic złego się nie dzieje. Kolejny raz powtórzę: ustalić przyczynę przecieku, naprawić i po sprawie. Życzę rozsądnych decyzji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
H i W 01.06.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 Witam serdecznie Pan Andrzej ma stu procentową rację.A tak między wierszami jest instytucja - INSPEKTOR NADZORU (skuteczna ochrona dla osób "zielonych" w budowlance)Cz te parę groszy zaoszczędzone jest jakimś zyskiem, w porównaniu z kłopotami po "brakorobach"Aż żal iż niemożna rozpowszechnić danych osobowych psełdo fachowców i dachów napotkanych na ich drodze.Inspektor nadzoru rozwiąże wszelkie problemy wykonawczeSpokojnych poprawekPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.06.2013 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 W tym wypadku jest kierownik budowy tylko nie bywał na budowie zbyt często. Być może zaufał wykonawcy. Teraz chcąc chronić własny ........, zalecił demontaż pokrycia i kolejną warstwę papy. W mojej ocenie jest to decyzja nieuzasadniona bo gdyby uznał, że stan papy jest zły to przed wykonaniem krycia docelowego w konsultacji z dekarzem powinien podjąć taką decyzję. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk-zielinski 02.06.2013 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Spotkałem dziś wykonawcę dachu, stwierdził, że poprawił to co musiał...pojechałem na budowę i przeraziłem się...KOSZMAR!!!!!!!! na pękniętą dachówkę przyłożył jakąś folię i wysmarował bitexem, to samo zrobił z kominem i okami, wygląda to jak w jakimś przedwojennym domu...aż płakać się chce...(później wkleję zdjęcia). Panowie nie mogę pozwolić na coś takiego, moja decyzja jest niezmienna, demontaż dachu i wszystko na nowo pod nadzorem, jaką mam pewność,że reszta jest ok?? to samo z dociepleniem dachu, czytałem o tym i okazuje się, że nie mam wentylacji między deskami a wełną... jutro będę rozmawiał na ten temat z drugą ekipą. Jestem załamany...czy nie można już nikomu zaufać, nawet płacą uczciwie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 02.06.2013 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Zanim zlecisz innej ekipie poprawki udaj sie do prawnika po poradę, jak ci to ktoś zacznie naprawiać przed opinią rzeczoznawcy to możesz nic nie odzyskać, przy takim olewającym, wręcz bezczelnym podejściu ekipy która ci to robiła możesz się spodziewać ze dobry prawnik nie tylko ci zwrot kosztów naprawy załatwi ale i drugie tyle za "straty moralne". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.06.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Skoro jest tak jak piszesz kierownik powinien nie odebrać dachu i wstrzymać wszelkie prace poprawkowe stosownym wpisem do dziennika budowy . Należy sporządzić protokół z aktualnego stanu robót. Tak jak napisał szanowny przedmówca wizyta u prawnika konieczna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk-zielinski 02.06.2013 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk-zielinski 02.06.2013 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk-zielinski 02.06.2013 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts