B-tomek 30.05.2013 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 (edytowane) Witam! Poniżej umieściłem link do arkusza wyliczającego ile zapłacimy za energię za CO, CWU i EL bytową w naszym domu w czasie jednego roku. Arkusz zrobiłem dla mojej Żony, zażyczyła sobie prostego porównania ile byśmy zapłacili za energię przy różnych źródłach zasilania (bezobsługowo i bezzapachowo - olej opałowy). Wyszło całkiem fajnie więc publikuję pro publico bono https://www.dropbox.com/s/p433vcqsv7yinwz/Por%C3%B3wnanie_koszt%C3%B3w__system%C3%B3w_grzewczych_2.xls Dane w arkuszu dotyczą oczywiście tylko mojego domu, ceny nośników energii są z mojego regionu. wszystko można oczywiście zmodyfikowac i dostosować do swoich potrzeb Pozdrawiam! Uzupełniłem dane propanu uzyskane od Greengaz Edytowane 4 Czerwca 2013 przez B-tomek uzupełnienie arkusza o PC-PW i dane propanu, zmiana formatu arkusza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 30.05.2013 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Dobre. Przy okazji, nanieś proszę poprawki na dane wyjściowe. Użytkownik tabelki zanim zabierze się do liczenia sugeruje się wykresami już na starcie Propan 1 litr = 6,7 kWh 1 kg = 12,87 kWh 1 kg = 1,92 litra. Przy wykorzystaniu prądu do grzania i celów bytowych proporcje G12 I do G12 II = 9 : 1 są możliwe w pieniądzu? Czy czegoś nie doczytałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 30.05.2013 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 B-tomek, bardzo elegancki arkusz. Na pewno niektórym pomoże. Sprzedający pompy będą kwestionować rzetelność twojego arkusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 30.05.2013 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 (edytowane) Dobre. Przy okazji, nanieś proszę poprawki na dane wyjściowe. Użytkownik tabelki zanim zabierze się do liczenia sugeruje się wykresami już na starcie Propan 1 litr = 6,7 kWh 1 kg = 12,87 kWh 1 kg = 1,92 litra. Przy wykorzystaniu prądu do grzania i celów bytowych proporcje G12 I do G12 II = 9 : 1 są możliwe w pieniądzu? Czy czegoś nie doczytałem? Witam! Dane propanu wziąłem z sieci, są różne i nie mam mozliwości ich zweryfikowania. Przyjąłem te gorsze. Ale każdy może je sobie zmienić EL do celów bytowych jest wyliczana z G11, G12 I i G12w I w 100% zużycia. Niestety tak wychodzi że życie a taryfy to dwie rózne sprawy... EL na grzanie i EL bytowa wyliczane są oddzielnie i dopiero później sumowane. Pozdrawiam! Edytowane 30 Maja 2013 przez B-tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.05.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 (edytowane) B-tomek, bardzo elegancki arkusz. Na pewno niektórym pomoże. Sprzedający pompy będą kwestionować rzetelność twojego arkusza. Może nie będą kwestionować ale pompa pompie nie równa i brakuje jednej tabelki do porównania,istnieje coś takiego jak powietrzna pompa ciepła np: http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-seria-t-cap-9kw-najtaniej-i3257865243.html Proponuję umieścić ją w porównywarce bo wykresy zmienią się diametralnie dla pompy ciepła Edytowane 30 Maja 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 30.05.2013 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 B-tomek, bardzo elegancki arkusz. Na pewno niektórym pomoże. Sprzedający pompy będą kwestionować rzetelność twojego arkusza. Miałeś racje, walnij w stół a nożyce (znaczy oświecona góra) się odezwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.05.2013 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Miałeś racje, walnij w stół a nożyce (znaczy oświecona góra) się odezwie. Nie raz dałeś przykład na forum,że istnieje u Ciebie problem ze zrozumieniem tekstu także jeszcze raz i spokojnie przenalizuj tekst. Jakby nie było PPC to także bezobsługowe źródło ciepła i jak najbardzej powinna znaleść się w porównywarce,podobnie jak rozbicie grzania prądem na kable i wodną podłogówkę pędzoną kotłem elektrycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 30.05.2013 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Jakby nie było PPC to także bezobsługowe źródło ciepła i jak najbardzej powinna znaleść się w porównywarce,podobnie jak rozbicie grzania prądem na kable i wodną podłogówkę pędzoną kotłem elektrycznym. PPC - bezobsługowe źródło ciepła? Koń by się uśmiał ! :lol2:A przeglądy i kilkadziesiąt składowych części które się potencjalnie mogą zepsuć ? To na tym polega bezobsługowe źródło ? To jakie w takim razie źródło ma Lobo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 30.05.2013 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 (edytowane) Może nie będą kwestionować ale pompa pompie nie równa i brakuje jednej tabelki do porównania,istnieje coś takiego jak powietrzna pompa ciepła np: http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-seria-t-cap-9kw-najtaniej-i3257865243.html Proponuję umieścić ją w porównywarce bo wykresy zmienią się diametralnie dla pompy ciepła Witam! Dane wejściowe które zamieściłem w arkuszu dotyczą konkretnego domu i konkretnych urządzeń na które otrzymałem wstępną wycenę. W tym arkuszu można przecież wyliczyć koszty użytkowania domu z PPC. Jest to PC ze specyficznym dolnym źródłem. Wystarczy na zakładce "Aparatura" w tabelce "Pompa ciepła" w pozycji "Koszt DZ wpisać 0, wpisać koszt urządzeń z oferty, dokładnie wypytać się o przewidywany czas pracy (będzie niestety krótszy do PC grunt-woda) no i wpisać średnioroczny COP (też niestety sporo gorszy) dla tej pompy. Proszę sprawdzić i ocenić wyniki. Pozdrawiam! PS. Miałem ofertę na tę pompę, owszem kusiła. Niestety zasilanie będę miał tak fatalne że żadna PC nie wytrzyma dłużej niż 5-10 lat. Jak zawieje i popada to jest "dyskoteka". UPS dla PC ze względu na cenę nie wchodzi w grę. A nie chciałbym być kolejnym forumowiczem proszącym o pomoc, bo w prawie nowej PC padła sprężarka lub płyta. Obecnie planujemy propan, kocioł kondensacyjny i 600W UPS do kotła, pomp i automatyki. Edytowane 30 Maja 2013 przez B-tomek PS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 30.05.2013 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Bardzo fajny arkusz. Well done Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 30.05.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Witam! ..... Obecnie planujemy propan, kocioł kondensacyjny i 600W UPS do kotła, pomp i automatyki. Gratuluję wyboru. Wyjdzie Ci lepiej niż w w arkuszu /patrz zaproponowane poprawki dot. danych wyjściowych/, co spowoduje większe zadowolenie Żony /pozdrowienia :bye:/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 31.05.2013 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 (edytowane) Witam! Rozszerzyłem arkusz o pompę ciepła powietrze-woda ze zmiennym letnim i zimowym COP (od Arturo72) oraz uaktualniłem dane propanu (od Greengaz) https://www.dropbox.com/s/p433vcqsv7yinwz/Por%C3%B3wnanie_koszt%C3%B3w__system%C3%B3w_grzewczych_2.xls Pozdrawiam! Edytowane 4 Czerwca 2013 przez B-tomek zmiana formatu arkusza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 04.06.2013 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Zmieniłem format na *xls. Z otwarciem *xlsx niektórzy mieli problemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 04.06.2013 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Tak wrzuciłem sobie swoje dane. Zmieniając dane wejściowe ( w wielu przypadkach obniżając koszty instalacji pomp ciepła czy instalacji gazowej) Koszt energii + amortyzacja 3699 zł 5250 zł 3661 zł 4918 zł 3300 zł 3626 zł 3852 zł 3504 zł 3529 zł 3797 zł 3276 zł 3313 złPodkreślony jest koszt wybranego przeze mnie systemu. Gdybym jeszcze musiał doliczyć koszty kredytu na drogie rozwiązania to wyniki byłyby trochę inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts