dar_o 30.05.2013 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 (edytowane) Witajcie Chcę kupić działkę - znalazłem tę wymarzoną. Jako, że wbrew temu, co mówił sprzedający, nie jest ona budowlaną ( wg niego jest, wg urzędów nie ma o tym żadnych informacji), postanowiłem wystąpić o WZ. w międzyczasie ustaliłem szczegóły zakupu z właścicielem ( bo to będzie wykrawana częśc działki z jego większej), Załatwiłem formalności, czekam na wydanie WZ z gminy ( ostatnio dostałem info o zakończeniu postępowania). Czy jeśli dostanę WZ, to mogę taką działkę bezpiecznie kupić - bezpiecznie, tzn będę miał pewność, że mogę na niej wybudować mój wymarzony domek i żaden urząd mi tego już nie zabroni ? Występując o WZ podałem w urzędzie gminy jaki obszar dokładnie będziemy wydzielać, gdzie, podałem projekt domu, jaki wybudować chcemy, nawet określiłem gdzie będzie garaż/zjazd z posesji). Nie chcę jednak kupować działki a później okazałoby się, że jednak domu nie da się wybudować - czy pozytywne WZ dają taką gwarancję ?? ( pytanie może lapidarne, ale jestem totalnym ignorantem w tej kwestii) . ps. z obu stron działki są domy ( jeden się kończy budować ) Edytowane 30 Maja 2013 przez dar_o uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 30.05.2013 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Jeśli chcesz być na 100% pewny ze będziesz mógł wybudować ten dom który chcesz,Popros obecnego właściciela aby wystąpił o pozwolenie na budowę a następnie zrobił cesję pozwolenia na ciebie.Generalnie nie powinno być problemów jeśli projekt jest zgodny z WZAle WZ tracą moc w momencie wejścia w życie planu zagospodarowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar_o 30.05.2013 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Czyli że mogę nie dostać pozwolenia na budowę jeśli dostanę pozytywne warunki zabudowy ?? Plan zagospodarowania nie powstanie, to gmina wiejska, nie planują tego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 31.05.2013 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Pozwolenie na budowę dostaniesz,jeśli projekt będzie całkowicie zgodny z WZ i nikt z sąsiadów nie będzie protestowałNapisałam tylko ze jeśli chcesz mieć 100% pewności ze dostaniesz pozwolenie na jakiś konkretny projekt, ze można tak zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar_o 31.05.2013 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 eee, sąsiedzi jakby protestowali, to na etapie wydawania WZ A projekt będzie dokładnie ten, jaki wskazałem występując o WZ. Dzięki za pomoc - czuję się uspokojony. Mam nadzieję, że dostanę WZ na dniach - postępowanie zakończono jeszcze na starych zasadach ( bo od kilku dni ponoć występując o WZ na gruntach 3 klasy trzeba zgodę ministra rolnictwa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar_o 21.06.2013 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Teraz pojawiło się inne pytanie.Jak wyznaczałem obszar w UG do wydania WZ, to zaznaczyłem z pracownikiem wydziału budownictwa obszar odpowiadający mniej więcej inwestycji. WZ otrzymałem na zaznaczony obszar ( ok 8 ar). Jednak ja chcę kupić 11 ar. Czy kupując większy obszar niż ten na który wydano WZ będę miał jakiś problem ? Np będę musiał wystąpić o nowe warunki zabudowy ? Czy nie będzie to problemem i nie ma się co przejmować ( tak na logikę, zawsze mogę działkę powiększać i dokupować więcej.... ).Proszę o informację w tej kwestii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts