martinflash 30.05.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 mam balkon żelbetowy o grubości 10 cm, ładnie wygląda jak jest cieńki, nie chce go obkładać styropianem po 5-10 cm z każdej strony,czy istnieje jakas masa która można nanieść pacą jako izolację i zabezpieczyć w ten sposób balkon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.05.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 A przed czym chcesz go zabezpieczyć ? przed wodą ? przed mrozem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinflash 30.05.2013 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 A przed czym chcesz go zabezpieczyć ? przed wodą ? przed mrozem ? przed wilgocią raczej bo po latach od środka na ścianie zaczną chyba pokazywać sie czarne kropki? przed mrozem mi nie zależy bo to mały mostek termiczny, ludzie mają chyba większe mostki termiczne w oknach które nie są zamontowane w strefie izolacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.05.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 A te czarne kropki to najczęściej nie pochodzą od wilgoci zewnętrznej tylko są spowodowane skraplaniem się wilgoci pochodzącej z wnętrza domu na chłodnym elemencie ( mostek termiczny ). Jak duży jest ten balkon ? ( PS - wiesz jak działa radiator np. na procesorze ? twój nieocieplony balkon to taki radiator - zimą wychłodzi a latem podgrzeje dom ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinflash 30.05.2013 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 A te czarne kropki to najczęściej nie pochodzą od wilgoci zewnętrznej tylko są spowodowane skraplaniem się wilgoci pochodzącej z wnętrza domu na chłodnym elemencie ( mostek termiczny ). Jak duży jest ten balkon ? ( PS - wiesz jak działa radiator np. na procesorze ? twój nieocieplony balkon to taki radiator - zimą wychłodzi a latem podgrzeje dom ). szerokość 300cm, głębokość 90 cm, grubość 10 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.05.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Pomyśl czy 620 kg betonu przy temperaturze na zewnątrz -10 C lub +35 C nie będzie miało wpływu na komfort termiczny w domu - lub przynajmniej w pokoju gdzie masz w/w balkon ( zrób próbę - włóż kawałek płyty betonowej na mrozie do rękawiczki tak aby jej część wystawała na zewnątrz i opisz swoje wrażenia ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinflash 31.05.2013 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Pomyśl czy 620 kg betonu przy temperaturze na zewnątrz -10 C lub +35 C nie będzie miało wpływu na komfort termiczny w domu - lub przynajmniej w pokoju gdzie masz w/w balkon ( zrób próbę - włóż kawałek płyty betonowej na mrozie do rękawiczki tak aby jej część wystawała na zewnątrz i opisz swoje wrażenia ). to czym proponujesz go ocieplić żeby pozostał najcieńszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozrc 31.05.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 No i tu jest problem, bo ocieplając go standardowo, nawet płytą PIR czy PUR podwoisz jego grubość. Chyba, że zastosujesz Spaceloft Aerogel. Zasady i fizyka to jedno, a i tak większość balkonów jest nieocieplonych...Co do zabezpieczenia to napisz jeszcze co na tym balkonie ma być (beton, płytki, drewno)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.05.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Tak jak przedmówca napisał nie da się tanio aby balkon był chudy , jeśli cię stać na aerożel to próbuj ( ale nie wiem ile może cię to wynieść - na pewno niemało ), jeśli 20-25 cm grubości płyty będzie OK, to możesz pomyśleć np. o płytach PUR 4-5 cm, a zabezpieczenie przed woda systemowe np. Botament. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jezior85 31.05.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Szkoda, że kolega martinflash nie pomyślał o balkonowych łącznikach termoizolacyjnych. Producenci to Halfen, Betomax, Schock, Jordahl & Pfeifer - łatwo znaleźć ich w necie. Ja za swoje dwa balkony (2x2,5mb) zapłacę około 2kzł. Biorąc pod uwagę, że potem nie muszę tego jakoś super ocieplać (albo nawet wcale) to ten koszt się trochę zmniejszy. No ale teraz to już za późno na zastosowanie łączników - pozostaje kanapka styropianowa z betonem w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 01.06.2013 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 I tak i nie , ja mam termoizolacyjne łączniki balkonowe na długości ok. 21 metrów ( balkon 2,5 x 21 metrów ) - bliźniak. Ale i tak ocieplam go z wszystkich stron ( od spodu 10cm grafitu , od góry 15 cm styro białego, od czoła 10cm biąłego ) - taras jest od południa i bez tego będzie mi podgrzewał cały dom a chłodzenie w lato nie jest dużo tańsze od grzania zimą ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 01.06.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 I tak i nie , ja mam termoizolacyjne łączniki balkonowe na długości ok. 21 metrów ( balkon 2,5 x 21 metrów ) - bliźniak. Ale i tak ocieplam go z wszystkich stron ( od spodu 10cm grafitu , od góry 15 cm styro białego, od czoła 10cm biąłego ) - taras jest od południa i bez tego będzie mi podgrzewał cały dom a chłodzenie w lato nie jest dużo tańsze od grzania zimą ). i bardzo dobrze. Na grzyba radiator w domu z betonu w porywach Twój balkon wyciągnie do 2,2 kW mocy z domu ! teraz już wiesz że słusznie robisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 01.06.2013 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 Wiem nie od teraz ale od dawna ( wiedziałem to w chwili projektowania czyli jakieś 3 lata temu - teraz to już poza tarasem wykończeniówka ). Ale to tak ca:spam:łkiem . PS zaraz poproszę o bana dla siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinflash 01.06.2013 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 No i tu jest problem, bo ocieplając go standardowo, nawet płytą PIR czy PUR podwoisz jego grubość. Chyba, że zastosujesz Spaceloft Aerogel. Zasady i fizyka to jedno, a i tak większość balkonów jest nieocieplonych... Co do zabezpieczenia to napisz jeszcze co na tym balkonie ma być (beton, płytki, drewno)? niechcę płytek, najlepiej jakas masa co się szpachlą nakłada i mozna po tym chodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozrc 03.06.2013 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 No to zostają ci np. poliuretany (poczytaj o Hahne Hadalan). Trwałe, ładne i estetyczne uszczelnienie balkonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 03.06.2013 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Sikafloor 400N elastic i Sikafloor 410T, Caparol Disbpour 458 i 459 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozrc 03.06.2013 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Caparole są nie wiedzieć czemu do wewnątrz...Siki są ok, ale 1K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinflash 03.06.2013 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 czy jak dam z obu stron styrodur 3cm i pomaluję go bezpośrednią tą Sikafloor 400N elastic od góry i od dołu to będzie wystarczająca izolacja cieplna i hydro? czy można kupić styrodur ze spadkiem specjalny na balkony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozrc 03.06.2013 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Styrodur nie jest nośny. Byle jaka pani w szpilkach zrobiłaby ci w tym dziury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinflash 03.06.2013 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Styrodur nie jest nośny. Byle jaka pani w szpilkach zrobiłaby ci w tym dziury. poniżej na zdjęciu pod linkiem widać że bezpośrednio na styrodur kładzie się tą warstwe Sikafloor 400N i chyba żadnav Pani tego nie powinna popsuc? http://www.chemall.pl/sikafloor400 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts