Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja cieńkiego balkonu żelbetowego

martinflash

Recommended Posts

A przed czym chcesz go zabezpieczyć ? przed wodą ? przed mrozem ?

przed wilgocią raczej bo po latach od środka na ścianie zaczną chyba pokazywać sie czarne kropki? przed mrozem mi nie zależy bo to mały mostek termiczny, ludzie mają chyba większe mostki termiczne w oknach które nie są zamontowane w strefie izolacji?

A te czarne kropki to najczęściej nie pochodzą od wilgoci zewnętrznej tylko są spowodowane skraplaniem się wilgoci pochodzącej z wnętrza domu na chłodnym elemencie ( mostek termiczny ). Jak duży jest ten balkon ? ( PS - wiesz jak działa radiator np. na procesorze ? twój nieocieplony balkon to taki radiator - zimą wychłodzi a latem podgrzeje dom ).

A te czarne kropki to najczęściej nie pochodzą od wilgoci zewnętrznej tylko są spowodowane skraplaniem się wilgoci pochodzącej z wnętrza domu na chłodnym elemencie ( mostek termiczny ). Jak duży jest ten balkon ? ( PS - wiesz jak działa radiator np. na procesorze ? twój nieocieplony balkon to taki radiator - zimą wychłodzi a latem podgrzeje dom ).

szerokość 300cm, głębokość 90 cm, grubość 10 cm

Pomyśl czy 620 kg betonu przy temperaturze na zewnątrz -10 C lub +35 C nie będzie miało wpływu na komfort termiczny w domu - lub przynajmniej w pokoju gdzie masz w/w balkon ( zrób próbę - włóż kawałek płyty betonowej na mrozie do rękawiczki tak aby jej część wystawała na zewnątrz i opisz swoje wrażenia ).

Pomyśl czy 620 kg betonu przy temperaturze na zewnątrz -10 C lub +35 C nie będzie miało wpływu na komfort termiczny w domu - lub przynajmniej w pokoju gdzie masz w/w balkon ( zrób próbę - włóż kawałek płyty betonowej na mrozie do rękawiczki tak aby jej część wystawała na zewnątrz i opisz swoje wrażenia ).

to czym proponujesz go ocieplić żeby pozostał najcieńszy?

No i tu jest problem, bo ocieplając go standardowo, nawet płytą PIR czy PUR podwoisz jego grubość. Chyba, że zastosujesz Spaceloft Aerogel.

Zasady i fizyka to jedno, a i tak większość balkonów jest nieocieplonych...

Co do zabezpieczenia to napisz jeszcze co na tym balkonie ma być (beton, płytki, drewno)?

Tak jak przedmówca napisał nie da się tanio aby balkon był chudy , jeśli cię stać na aerożel to próbuj ( ale nie wiem ile może cię to wynieść - na pewno niemało ), jeśli 20-25 cm grubości płyty będzie OK, to możesz pomyśleć np. o płytach PUR 4-5 cm, a zabezpieczenie przed woda systemowe np. Botament.

Szkoda, że kolega martinflash nie pomyślał o balkonowych łącznikach termoizolacyjnych. Producenci to Halfen, Betomax, Schock, Jordahl & Pfeifer - łatwo znaleźć ich w necie. Ja za swoje dwa balkony (2x2,5mb) zapłacę około 2kzł. Biorąc pod uwagę, że potem nie muszę tego jakoś super ocieplać (albo nawet wcale) to ten koszt się trochę zmniejszy. No ale teraz to już za późno na zastosowanie łączników - pozostaje kanapka styropianowa z betonem w środku.

I tak i nie , ja mam termoizolacyjne łączniki balkonowe na długości ok. 21 metrów ( balkon 2,5 x 21 metrów ) - bliźniak. Ale i tak ocieplam go z wszystkich stron ( od spodu 10cm grafitu , od góry 15 cm styro białego, od czoła 10cm biąłego ) - taras jest od południa i bez tego będzie mi podgrzewał cały dom a chłodzenie w lato nie jest dużo tańsze od grzania zimą ).

I tak i nie , ja mam termoizolacyjne łączniki balkonowe na długości ok. 21 metrów ( balkon 2,5 x 21 metrów ) - bliźniak. Ale i tak ocieplam go z wszystkich stron ( od spodu 10cm grafitu , od góry 15 cm styro białego, od czoła 10cm biąłego ) - taras jest od południa i bez tego będzie mi podgrzewał cały dom a chłodzenie w lato nie jest dużo tańsze od grzania zimą ).
i bardzo dobrze.

Na grzyba radiator w domu z betonu w porywach Twój balkon wyciągnie do 2,2 kW mocy z domu ! teraz już wiesz że słusznie robisz :)

No i tu jest problem, bo ocieplając go standardowo, nawet płytą PIR czy PUR podwoisz jego grubość. Chyba, że zastosujesz Spaceloft Aerogel.

Zasady i fizyka to jedno, a i tak większość balkonów jest nieocieplonych...

Co do zabezpieczenia to napisz jeszcze co na tym balkonie ma być (beton, płytki, drewno)?

niechcę płytek, najlepiej jakas masa co się szpachlą nakłada i mozna po tym chodzić