maltoron 30.05.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 WitamZabieram się za remont stropodachu na domu. Niestety nie ma w mojej okolicy specjalistów od dachów płaskich.Większość ludzi w mojej okolicy jak już zmienia dach to z płaskiego na skośny na krokwiach i na to blachodachówka.Ja chce pozostawić dach płaski bo pasuje do bryły domu. Ale do rzeczy. Zakres robót jaki ustaliliśmy ze znajomym budowlańcem jest taki1. Zrzucamy wszystko z dachu do gołego betonu.2. Na to podkłądowa papa termozgrzewalna.3. Wysuwamy poza gzymsy deski około 5 cm, do rynien4. Układamy płyty spadkowe z naklejoną papą podkładową i na to papa wierzchnia. Problem jednak w tym jak zamocować spadkowe płyty styropianowe do stropu. Grubość styropianu będzie od około 12 cm na krawędzi 30-36 cm w kalenicy 3-4% spadek). Wariant I Kupujemy gotowe płyty cięte od 12 do 30 cm i kołkujemy bądz kleimy. Płyty są kładzone bez frezu więc na łączeniach mamy mostki termiczne. Wariant IIKładziemy styropian 10 cm na całości i kołkujemy go do stropu.Na to dajemy płyty spadkowe od 2 do 20 cm na klej (kołkując krawędzie dachu)Taki układ zmniejszy ilość mostków. Który wariant wybrać i na co zwrócić uwagę przy tak zaproponowanej naprawie dachu??? Czy ktoś ma doświadczenie z takimi płytami i mógłby mi doradzić na co zwrócić uwagę i jakich materiałów użyć ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 30.05.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Żeby uniknąć mostków użyjcie pianki. Kołkowanie niepotrzebne tak samo jak papa podkładowa . Wystarczy klej. Ocieplenie dachu powinno łączyć się z ociepleniem ścian (mostki) .Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maltoron 30.05.2013 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Papa podkładowa ma iść pod styropian na strop jako paroizolacja. Wg. projektu pod szlaką jest papa na tekturze stara bitumiczna, papa podkładowa miałaby zabezpieczyć styropian przed ewentualnymi rozpuszczalnikami ze starej papy. Czy możesz polecić jakiś klej (może na pw żeby nie reklamować) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maltoron 13.06.2013 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Remont zbliża się dużymi krokami.Dziękuję za wszystkie porady Został mi jeszcze jeden problem do rozwiązania. Jak na tym styropianie zamontować Solary? Obecnie przykręcone są do szlichty, której już nie będzie.Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tej materii ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 13.06.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Tu znajdziesz więcej:http://forum.muratordom.pl/showthrea...8dom-kostka%29 Ja bym spadek zrobił ze styropianu a potem na to wylewka i papa i do tego solary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maltoron 13.06.2013 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Koszt wylewki jest niewspółmiernie wysoki jeśli ma tylko służyć przykręceniu solarów.Wolę mieć więcej termoizolacji. Tylko brak pomysłu na wykonanie konstrukcji w styropianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 13.06.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Jak uważasz. Te kilka m3 betonu to znów nie taki wielki koszt. Ja tam specem od dachów nie jestem, ale jeden taki zrobiłem na domu rodziców. Na wylewkę dwie warstwy papy. A styropianu też mieliśmy od ok.12 do chyba 37cm. I na to 6-7cm wylewki. Dla mnie ta wylewka jest "pewniejsza" ale to tylko odczucie laika. Zrobisz jak uważasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts