Greengaz 21.06.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Värmepumpsägare Zycie pod taryfe... przy G11 i SCOP 2.5 wychodzi 0,26:- PLN a przy G12W ca 0,21:- ( zakladajac prace PC 24/7 a jednak najbardziej potrzebna w nocy ) A wiec znajac koszty mozna z gøry policzyc czy beda do zaakceptowania... majac G11 nie zyje sie pod taryfe... ale trzeba byc swiadomym kosztow. Ciągnąc dalej wyliczanki kosztowe. 1 m3 gazu ziemnego a 2,2 zł - 1 kWh = 0,23 zł, 1 l propanu a 1,75 - 1 kWh = 0,26 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda1984 25.06.2013 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Witam, a ja mam takie zapytanie: W bliskim czasie rozpoczynamy budowe domku parterowego około 100 m2 pow uzytkowej ze strychem. Ściany zew. Ytong energo 24cm plus styropian 20 cm, fundamenty płytowe, okna energooszczedne. Dom w prostej bryle, bez wykuszy, okien naroznych i tym podobnym. Ogrzewanie podlogowe - kuchnia, lazienki, korytarz, wiatrolap, moze salon; w 3 sypialniach kaloryfery. I tak: gaz idzie w ulicy oddalonej okolo 300m. Gazownia, jak do niej wystapilismy to nam odmowila wykonania przylacza bo z ich obliczen wyszlo okolo 50 tys zł. Fakt ze bedziemy to dzielic na 3 inwestycje, ale nawet na 3 to troche wyjdzie. a jeszcze przylacze do domu. I zastanawiam sie czy nie rozwazyc zalozenia pompy ciepla powietrznej, a w duze mrozy dogrzewac kominkiem z DGP lub plaszczem wodnym. Oczywiscie bedzie rekuperacja. Projekty jakie rozważamy: Niezapominajka z garażem: http://www.mgprojekt.com.pl/niezapominajka-z-garazem Cztery Kąty 2: http://www.mgprojekt.com.pl/cztery-katy-2 Czy myslicie ze takie ogrzewanie bedzie dobre ? Z gory serdecznie dziekuje za wszelkie wskazowki dotyczace wyboru systemu grzewczego. Pozdrawiam Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 25.06.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Witam, a ja mam takie zapytanie: W bliskim czasie rozpoczynamy budowe domku parterowego około 100 m2 pow uzytkowej ze strychem. Ściany zew. Ytong energo 24cm plus styropian 20 cm, fundamenty płytowe, okna energooszczedne. Dom w prostej bryle, bez wykuszy, okien naroznych i tym podobnym. Ogrzewanie podlogowe - kuchnia, lazienki, korytarz, wiatrolap, moze salon; w 3 sypialniach kaloryfery. I tak: gaz idzie w ulicy oddalonej okolo 300m. Gazownia, jak do niej wystapilismy to nam odmowila wykonania przylacza bo z ich obliczen wyszlo okolo 50 tys zł. Fakt ze bedziemy to dzielic na 3 inwestycje, ale nawet na 3 to troche wyjdzie. a jeszcze przylacze do domu. I zastanawiam sie czy nie rozwazyc zalozenia pompy ciepla powietrznej, a w duze mrozy dogrzewac kominkiem z DGP lub plaszczem wodnym. Oczywiscie bedzie rekuperacja. Projekty jakie rozważamy: Niezapominajka z garażem: http://www.mgprojekt.com.pl/niezapominajka-z-garazem Cztery Kąty 2: http://www.mgprojekt.com.pl/cztery-katy-2 Czy myslicie ze takie ogrzewanie bedzie dobre ? Z gory serdecznie dziekuje za wszelkie wskazowki dotyczace wyboru systemu grzewczego. Pozdrawiam Magda witam inwestycja w kocioł gazowy u ciebie nie ma sensu inwestując w powietrzną pompę ciepła, roczne koszty za prąd będą porównywalne do rocznych kosztów, które płaciłabyś za gaz, a różnicę i to bardzo dużą, którą wyłożysz na inwestycję przeznaczysz na lepsze wyposażenie domu montuję pompy ciepłą i kotły gazowe i mogę powiedzieć, iż na osiedlu domków jenorodzinnych, domki jednakowe, tak samo ocieplone, koszty są b porównywalne, róznice wg klientów (serwisuję instalacje w tych domach) sięgają klikaset złotych, i jednych gaz wychodzi drożej u innych pompa ciepła, to w znacznej części zależy od ilości zużywanej cwu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda1984 25.06.2013 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 A kominek jaki lepiej zrobic - z płaszczem wodnym czy DGP ? A i kaloryfery w sypialniach będę chyba musiały mieć wieksza powierzchnie przy pompie ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.06.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 A kominek jaki lepiej zrobic - z płaszczem wodnym czy DGP ? A i kaloryfery w sypialniach będę chyba musiały mieć wieksza powierzchnie przy pompie ciepła. Wielkosc grzejników uzalezniona jest głownie od strat ciepła w danym pomieszczeniu i od temp zasilania, im temp nizsza tym wiekszy grzejnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 25.06.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 A kominek jaki lepiej zrobic - z płaszczem wodnym czy DGP ? A i kaloryfery w sypialniach będę chyba musiały mieć wieksza powierzchnie przy pompie ciepła. witam polecam podłogówke w całym domu, jeżeli grzejniki no to będą musiały być większe dla pompy ciepła, bo to niskotemperaturowe ogrzewania masz mały domek, wybierz kominek bez płaszcza, w kominku będziesz palić od czasu do czasu, nie będziesz przecież robić kotłowni w salonie mały domek to i koszty ogrzewania będą niskie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda1984 26.06.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Arturo72 bardzo dziekuje za wyliczenie, na pewno sie przydadza ! Co do gazu to wyszloby drozej bo najpierw musialabym dociagnac do swojej dzialki jakies 300m ;-( Co do pompy ciepla to mąż znajomej zaklada i powiedzial ze za 20 tys spokojnie moglby zalozyc, jeszcze dokladnie nie rozmawialam z nim, bo wole najpierw rozeznać się wokoło i zebrać troche opinii. Gosc z MG projekt napisal mi ze dla projektu Niezpominajka z garazem i rekuperacja jest nastepujace zapotrzebowanie:Ep= 94,4 kWh/(m2)EU co = 48,7 kWh/(m2) ale my ten projekt i tak bedziemy zmieniac, sciany zew, okna. Dla Czterech Kątach 2 podał mi wartość z rekuperacja- EU CO = 58,4 kWh/(m2 rok). A to OZC to jakis audytor robi czy mozna samemu policzyc ? A odnosnie podłogowki to ten znajomy co zaklada pompy, rekuperatory itp powiedzial ze w sypialniach podloglowka nie jest wksazana bo cieplo idace od dołu powoduje dyskomfort u czlowieka (podczas snu). Nie wiem ile w tym jest prawdy, ale podaje tylko jego opinie. A jakie są Wasze opinie o solarach - warto czy nie? wiem ze w gmienie sa jakies dotacje do tych cudow, podobno wyzsze niz w NFOŚiGW ale dokladnie jeszcze nie rozeznałam się w tym. PozdrawiamMagda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikadil 26.06.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 No jestem bardzo ciekawy jaka pompa ciepła powietrzna da rachunki o połowę mniejsze od gazu ziemnego ... Mówimy oczywiście o idealnie takich samych domach , tak samo ocieplonych i z taką samą temperaturą wewnątrz pomieszczeń Przy powietrznej dom musi być super ocieplony , niemalże pasywny , bo większość pomp ciepła powietrznych niesamowicie traci na sprawność czym niższa jest temp. na zewnątrz i nie ma co ukrywać dużo bardziej ekonomiczne są pompy gruntowe , ale razem z odwiertami pionowymi są około 2x droższe ... To ja chyba zamist pompy gruntowej z odwiertami pionowymi za 60tys wolę swój piec na ekogroszek za 6000zł i mieć w kieszeni 54000 zł A u mnie ogrzanie domu około 165m2 pow. mieszkalnej ekogrochem wyszło mi poniżej 2000zł (CO + CWU) Jak dla mnie pompy są za drogie ... Piec na ekogroszek dobrze brzmi = po prostu piec na węgiel , eko węgiel brzmiało by już gorzej Trudno porównywać piec na węgiel do pompy ciepła, z takim podejściem nie byłoby postępu technologicznego. A na marginesie dobry piec kondensacyjny nie może kosztować 3000zł tak jak dobry nowoczesny samochód nie może kosztować 30000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.06.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Gosc z MG projekt napisal mi ze dla projektu Niezpominajka z garazem i rekuperacja jest nastepujace zapotrzebowanie: Ep= 94,4 kWh/(m2) EU co = 48,7 kWh/(m2) ale my ten projekt i tak bedziemy zmieniac, sciany zew, okna. Dla Czterech Kątach 2 podał mi wartość z rekuperacja- EU CO = 58,4 kWh/(m2 rok). A to OZC to jakis audytor robi czy mozna samemu policzyc ? A odnosnie podłogowki to ten znajomy co zaklada pompy, rekuperatory itp powiedzial ze w sypialniach podloglowka nie jest wksazana bo cieplo idace od dołu powoduje dyskomfort u czlowieka (podczas snu). Nie wiem ile w tym jest prawdy, ale podaje tylko jego opinie. Magda Kazde obliczenia ozc muszą uwzględniać : lokalizację , usytuowanie, oraz wszelkie zmiany i odstepstwa od projektu. Wtedy te wyniki są wiarygodne. Mozna je wykonać samemu, jezeli ma się do siebie zaufanie odnośnie dokładności i rzetelnosci i umiejetnosci wykonania takich obliczen. Jezeli chodzi o szkodliwośc podłogówki to jest to jeden z mitów pokutujących tu i ówdzie, a wynikającycy z dawnych czasów kiedy podłogówka była zasilana wodą o stosunkowo wysokiej temperaturze i ograniczonym sterowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 26.06.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 (edytowane) Co do gazu to wyszloby drozej bo najpierw musialabym dociagnac do swojej dzialki jakies 300m ;-( W tej sytuacji rozważ propan. Gaz w tej samej cenie lub drożej do 10 % od ziemnego, inwestycja w zbiornik a 10 000 zł, kocioł, np. Vaillant ecoTEC VC plus 206/3-5 ze sterowaniem, zasobnikiem 120 l i kominem a 7 600 zł /przetrzep Allegro/ reszta jak w PC. Jak dociągną "rurkę" sprzedajesz zbiornik, instalacja zostaje. Edytowane 26 Czerwca 2013 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 27.06.2013 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Piec na ekogroszek dobrze brzmi = po prostu piec na węgiel , eko węgiel brzmiało by już gorzej Trudno porównywać piec na węgiel do pompy ciepła, z takim podejściem nie byłoby postępu technologicznego. A na marginesie dobry piec kondensacyjny nie może kosztować 3000zł tak jak dobry nowoczesny samochód nie może kosztować 30000 zł. Ekogroszek to wyselekcjonowny węgiel , który musi spełniać pewne wymagania (zawartość siarki ,i innych zanieczyszczeń i itd). No i co z tego że nie było by postępu ? Są nowe technologie (np. samochody na prąd , panele słoneczne , wiatraki) gdzie w sensie ekonomicznym nie mają sensu ale dzięki dopłatom i "naciskom" ekologów , marketingowców się sprzedają i mają się dobrze mimo że ekonomicznie nie mają żadnego sensu .. Mi nie zależy aby się "pochwalić" czy mieć coś co jest "nowinką" a zależy mi po prostu aby jak najmniej płacić za ogrzewanie i aby instalcja do tego celu była jak najtańsza ... Jak ktoś lubi przepłacać , to czemu nie , bogatemu nikt nie zabroni .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 27.06.2013 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 kWh z gazu ziemnego wychodzi ok.0,27zł a z powietrznej pompy ciepła biorąc do porównania COP2,5 i grzanie w II taryfie kWh wychodzi 0,16zł. Nie musi,są pompy powietrzne o większej mocy lub trójfazowe,które zachowują stałą moc grzewczą do -15st.C. Co do ekonomiczności pomp gruntowych to tak to wygląda tylko na papierze i w gadce sprzedawcó tych pomp a nie koniecznie w rzeczywistości. Co prawda gruntowe mają wyższy COP ale no właśnie,nikt się nie zastanawia jak ten wyższy COP przekłada się na PLN. Standartowy domek ok.150m2 zużywa ok.10000kWh za sezon grzewczy,przy powietrznej i COP2,5 będzie to 4000kWh a przy gruntowej z COP nawet 4 będzie to 2500kWh czyli raptem 1500kWh mniej a to w PLN równa się 600zł mniej rocznie. Biorąc pod uwagę róznice cenową między powietrzną a gruntową te 600zł nijak się nie przekłada na ekonomiczność pompy gruntowej. To trzeba było myśleć przed budową o pompie a nie po fakcie,w cenie ekogroszka,komina itp miałbyć dobrą powietrzną pompę np: http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-seria-t-cap-9kw-najtaniej-i3331679323.html A w temacie,mając gaz ziemny prawie przy działce,przed budową odrzuciłem od razu ogrzewanie gazem ziemnym na korzyść ogrzewania bespośrednio prądem.Dla mnie gaz ziemny był za drogi w instalacji i eksploatacji i wolałem tańszy prąd Oj Arturo , sam masz pompę i jakoś nie grzejesz w II taryfie , a przy wyliczeniach jakoś tylko II taryfa ... Jakoś wątpie że przy normalnym użytkowaniu CO+CWU normalna rodzina będzie mogła korzytastać tylko z II taryfy ... Gruntowe były wyliczenia i średnio COP na powietrznej to około 2,5 a dla gruntowej to około 3,5 ... Eksploatacja pompy gruntowej zawsze będzie bardziej ekonomiczna niż powietrznej z powodu tego że temperatura w ziemii jest zawsze wyższa niż na zewnątrz (w powietrzu) i wolniej spada ... Jedynie ??? niestety gruntówki są droższe w zakupie i mają większe wymagania wobec "terenu" (albo drogie pionowe odwierty ,albo tańsze poziome ale niestety one zajmują duuużo terenu , który niestety się "traci" (nie można tam sadzić drzew i itd ani nieczego co może mieć spore korzenie ...) Co do myśleniu o pompie. Dom budownany był ponad 2 lata temu i ceny pomp nie był dość "atrakcyjne" a i same pompy jeszcze nie były atrakcyjne. W domu mam kominek który i tak musiał by zostać , bo chciałem kominek ... U mnie komin mam jeden , jest wykonany z cegły i ma dosłownie 4 kanały , 2 spalinowe i 2 wentylacyjne ... Gdybym zrezygnował z pieca to po prostu komin byłby o połowę węższy ... Koszty tak naprawdę "oszczędności" znikome ... Więc o jakich Ty wielkich "oszczędnościach" piszesz ? O kominie który może kosztował z 2 tys ? O piecu który kosztował dokładnie 6250zł ? Gdzie za 7-8 tys mogłem kupić pompę ciepła ? Daj namiary ? Bo te bzdety o kosztach komina i kotłowni to tzw "urban legends" powtarzane przez sprzedawców pomp aby mieć "argumenty" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 27.06.2013 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Dodam może coś od siebie bo mam gaz i nawet nie myślałem o niczym innym ... Dom parterowy 140 parter + 50 zagospodarowane poddasze + 50 garaż w bryle nieogrzewany, dom ocieplony podobnie. Podłogówka + grzejniki. Bez rekuperatora ... - projekt i wykonanie przyłącza 3600 - piec kondensat (górna półka) z zasobnikiem 160l i pełną elektroniką 8000 netto + montaż (powiedźmy 6000 za całą kotłownie z kominem) Temperatura 21,5-22 stopnie. Woda zaprogramowana na 50 stopni przez około 5h dziennie (weekendy przez cały dzień). 3 osoby dorosłe. Kuchnia elektryczna. Koszty: - miesiąc zimowy (tegoroczny styczeń, luty, marzec) średnio 450 PLN z opłatami stałymi per miesiąc. - miesiąc niezimowy 130 -150 PLN Czyli sama inwestycja około 20000PLN brutto (po zwrotach etc). Licząc 5 miesięcy zimowych rocznie wychodzi 3300 PLN + 300 za prąd (piec z pompami) + 200 za przegląd. Totalnie bezobsługowa rzecz. Zastanów się ile ta pompa ciepła cię faktycznie będzie kosztować i zdecyduj co wolisz. Cholernie drogo Dom obecnie 160m2 powierzchni mieszkalnej. Dół domu podłogówka (około 100m2) , góra - grzejniki , dom obecnie ma ma rekuperator. W domu 21-22 stopnie . Piec na ekogroszek z podajnikiem i sterownikiem PID - 6250zł. W sezonie "zimowym" wydałem na ogrzanie domu (od października do końca kwietnia) , wliczając CWU około 2,7 tony ruskiego ekogroszku po 700zł czyli kosztowało mnie to niecałę 1900zł .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 27.06.2013 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Prøwnujesz kotly gazowe i PC do samochodøw na prad, paneli slonecznych i wiatrakøw... jako nowinki...? Czy bronisz i uzasadniasz palenie... weglem... nawet jakby mialbyc oczyszczony... ? Wiesz... ekonomicznie i patryjotycznie pewnie by bylo najlepiej jakby wszyscy palili tyko weglem .... w najtanszych piecach krajowej produkcji... takie co przy okazji tez røzne smieci ztrawia... A to ze manomatyczne to juz inna sprawa... kazdy ma inne zainteresowania... Ale OK... rozumiem gdy zycie na alternatywe nie pozwala... Nie wiem czy wiesz, czy może tak jak "ekolodzy" myślisz że grzejąc prądem jesteś "eko" , tyle że ten prąd jaki jest dostarczany jest wytwarzany przez elektrownie któe spalają węgiel aby tą "czystą" energię wytworzyć Tu nie chodzi o patriotyzm. Chodzi o ekonomię ... Ja zaoszczędzone pieniądze (za zakup pompy) lub droższe koszty użytkowania wolę wydać na coś innego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 27.06.2013 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 też miałem ten dylemat pompa czy gaz i poszedłem w gaz. Ale gaz mam od razu za płotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 27.06.2013 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Absolutnie, co zreszta wyrazilem w porõwnaniu z kablami... Ale przy PC przyczyniam sie w mniejszej mierze do korzystania z "eko" pradu a przy paleniu w piecu i przyczyniania sie do swierzego powietrza w miejscu zamieszkania nie wspomne... Bo ilosc energi do ogrzania musi byc z zalozenia ta sama... A wiec co sie bardziej przyczyni... I w jakiej skali do zanieczyszczen... PC czy ekonomicznie uzasadniony piec na wegiel? Aby nie było. Nie jestem przeciwnikiem pomp ciepła , sam planuję w przyszłości zakup. Czekam jednak na spadki cen i poprawę ich sprawności. Jak mi budowali domk to pompy były droższe i miały gorsze parametry niż obecnie. Na razie jednak zwyciężyła ekonomia , nawet kosztem wygody ... Co do "smrodzenia". Mieszkam na osiedlu domków wybudowanych przez małą firmę rodzinną budowlaną (kilkadziesiąt domów) i w każdym jest zamontowany piec na ekogroszek (identyczny bo te wszystkie domy budowała ta sama firma i mają identyczne piece) i w zimę jakoś problemu z zasmrodzeniem nie ma .. Powiem nawet że naprawdę często trzeba się namęczyć aby zobaczyć jakiś dymek z kominów ... Nowoczesne piece to nie to samo co stare kopciuchy. Obecnie procesem spalania zajmuje się elektronika. Piece też muszą spełniać rygorystyczne normy ekologiczne (np. klasa A) ... Przy poprawnym procesie spalania z komina wydobywa się niemalże sama para wodna. Inny kolor dymu wynika ze złego procesu spalania , ale oczywiście masz rację. Piece na węgiel nigdy nie były bezobsługowe. Są coraz bardziej bezobsługowe i często wyręczają użytownika w procesie spalania (PID i itd) ale ciągle będę wymagały pracy (czyszczenie , załadunek i itd ...) , wymagają też miejsca na opał (choć obecnie jest pakowany i można sobie zamawiać na bieżąco). Największy smród to jest jak ktoś rozpala drewno w kominku ... Gdybym miał gaz z pobliżu to zapewne zdecydował bym się na gaz. Mam znajomego i koło niego kładli gaz (dofinansowanie z UE) i wiem że cena przyłączenia i "przejścia" na gaz ziemny (poprzednio miał zwykły piec na drewno) nie była wysoka a nawet bardzo niska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorbb 27.06.2013 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 (edytowane) Mam znajomego i koło niego kładli gaz (dofinansowanie z UE) i wiem że cena przyłączenia i "przejścia" na gaz ziemny (poprzednio miał zwykły piec na drewno) nie była wysoka a nawet bardzo niska. Samo przyłącze czyli od rurki do granicy działki (gdzie gazownia postawi Ci liczniki) w ryczałcie do 15 m kosztuje +/- 2200. Później każdy ekstra metr dodatkowo płatny. Później od licznika do ściany i dalej, znowu projekt instalacji wewnętrznej, fachman od gazu i lecą PLN-y. Na tym etapie pompa ciepła wygrywa. Na mojej działce (malutka wąska taka miejska) mogłem wybrać powietrzną albo odwierty pionowe. Za odwierty 2x100m firma chciała niemal 18.000 (kwota nie mała). Oglądałem na żywo pompę powietrzną (raczej słuchałem jej pracy) i po prostu ją słychać. O ile w ciągu dnia hałasy uliczne ją tłumią to wieczorem będzie mi przeszkadzać (sąsiadom tym bardziej). Kobieta u której oglądałem instalacje wspomniała, że czasem siedząc wieczorem na tarasie wkurza ją ten ciągły, jednostajny głuchy ale jednak szum. Serce było "ZA" ale rozum powiedział "NIE". U mnie będę miał GAZ Edytowane 27 Czerwca 2013 przez inwestorbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 27.06.2013 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 podłączenie 2tys + vat, potem do budynku. Dalej piec itd. Właśnie z działki geodeci z gazowni zeszli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikadil 27.06.2013 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Samo przyłącze czyli od rurki do granicy działki (gdzie gazownia postawi Ci liczniki) w ryczałcie do 15 m kosztuje +/- 2200. Później każdy ekstra metr dodatkowo płatny. Później od licznika do ściany i dalej, znowu projekt instalacji wewnętrznej, fachman od gazu i lecą PLN-y. Na tym etapie pompa ciepła wygrywa. Na mojej działce (malutka wąska taka miejska) mogłem wybrać powietrzną albo odwierty pionowe. Za odwierty 2x100m firma chciała niemal 18.000 (kwota nie mała). Oglądałem na żywo pompę powietrzną (raczej słuchałem jej pracy) i po prostu ją słychać. O ile w ciągu dnia hałasy uliczne ją tłumią to wieczorem będzie mi przeszkadzać (sąsiadom tym bardziej). Kobieta u której oglądałem instalacje wspomniała, że czasem siedząc wieczorem na tarasie wkurza ją ten ciągły, jednostajny głuchy ale jednak szum. Serce było "ZA" ale rozum powiedział "NIE". U mnie będę miał GAZ W pompach ciepła powietrznych są ogromne różnice (trzeba bardzo uważać ). Niestety za 20000 zł pompę słychać . Trzeba było zobaczyć pompę Stiebel Eltron WPL ale takiej pompy nie kupisz za 20000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 27.06.2013 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Hm... pewnie ze sa røznice... jak z wszystkim... tylko jestem ciekaw skad takie jednoznaczne stwierdzenie za za 20000:- musi byc slychac... No bo slychac... bezszelestnie to nie chodzi... Czy jednostki PC P/P bardzo sie jakos roznia od tych P/W... OK maja jeden wiatrak kiedy te drugie maja czesto 2 ( nie zawsze ). A dobra P/P to koszt moze 4000-6000:- to co... powinna byc baaardzo glosna ? U nas MHI wisi za oknem jednego z pokoi... problemu jakos nie ma... A o Stiebel... ani duzo ani nic wybitnie dobrego nie slyszalem... witam nietety każdą pompę słychać (Stiebel też jest słyszalny) dlatego ważne, by była zamontowana w miejscu, gdzie nie będzie to uciążliwe pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts