fotohobby 27.06.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 (edytowane) W sezonie "zimowym" wydałem na ogrzanie domu (od października do końca kwietnia) , wliczając CWU około 2,7 tony ruskiego ekogroszku po 700zł czyli kosztowało mnie to niecałę 1900zł .. Ten ruski ekogroszek jest, jak rozumiem, również "wyselekcjonowany" i oczywiście spełnia "pewne wymagania" ? Edytowane 27 Czerwca 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 27.06.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 to nie jest temat o ekogroszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 28.06.2013 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 We wnątrz nic nie słychać,na zewnątrz odgłos pracy sprężarki można porównać do pracy starej ruskiej lodówki,jednostkę zewnętrzną mam za garażem na ścianie bez okien także niech sobie chodzi. Czyli rozumiem niech sobie wyje i hałasuje , a sąsiedzi niech się męczą , bo Ty masz pompę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 28.06.2013 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Powaznie slyszales prace takiej PC...? Czy jej odglos to wycie? Stales tak z 5m od niej... 3m... nie wiem... PC ma byc w dogodnym miejscu przy Twoim domu... nie sasiada Osobiscie wolalbym odglosy PC w sasiedztwie niz smrød z kominøw... niestety nie wszyscy pala wyselekcjonowanym ekogroszkiem... Klima/pompa musi tak działać aby nie być słyszalna w pewne odległości i nie zakłócać w nocy ciszy nocnej i przeszkadzać sąsiadom , ale wielu ludzi ma to gdzieś ... Co do smrodu z kominu to nowoczesne piece na ekogroszek muszą spełniać bardzo rygorystyczne normy ekologiczne. Przy prawidłowo spalającym opał piecu z komina nie wydobywa się żaden gryzący , śmierdzący dym . powiem inaczej z komina nie widać że wydobywa się dym a jedynie w mróż można zobaczyć biały dym (para wodna) ... Ja mieszkam na osiedlu domów gdzie ludzie wszyscy mają identyczne piece (osiedle) i nie narzekam na zanieczyszczenie powietrza .... Smród to jest przy starych piecach i jak palą ludzie śmieciami PS. Nie mam wyselekcjonowanego opału. Mam jakiś ruski za 700zł i nie mam pojęcia jakie ma parametry i mimo wszystko nie dymię ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 28.06.2013 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Jeśli dla Ciebie odgłos pracy starej lodówki jest wyciem i hałasem z punktu widzenia sąsiada oddalonego o ok.10m od jednostki zewnetrznej to gratuluje słuchu Żeby zobrazowac ten hałas to będąc zaraz za ścianą,w garażu muszę się ostro nadsluchiwac czy pompa pracuje. Jeśli kilka metrów od domu nie słychać , to ok , to bardzo ważne aby hałas nie był słyszalny ani uciążliwy u sąsiadów ... Ja miałem nieprzyjemność słyszenia zamontowanych w hotelach/apartamentach wentylatorów w sprężarkach klimatyzatorów , a przecież tą samą konstrukcję ma pompa ... Jednakże może być "przepaść" technologiczna i poziom hałasu może byc nieporównywalny ... Jak nie słychać w odległości kilku metrów wentylatora to ok ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorbb 28.06.2013 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Jeśli kilka metrów od domu nie słychać , to ok , to bardzo ważne aby hałas nie był słyszalny ani uciążliwy u sąsiadów ... Ja miałem nieprzyjemność słyszenia zamontowanych w hotelach/apartamentach wentylatorów w sprężarkach klimatyzatorów , a przecież tą samą konstrukcję ma pompa ... Jednakże może być "przepaść" technologiczna i poziom hałasu może byc nieporównywalny ... Jak nie słychać w odległości kilku metrów wentylatora to ok ... Właśnie u mnie jest taki problem. Od miejsca przewidzianego pod jednostkę zewnętrzną (ściana budynku) do granicy działki mam 3m. A od granicy działki do budynku sąsiada niewiele więcej bo ma okna. Więc słowa kilka metrów mają u mnie znaczenie. Nie chcę więcej mądrować ale nie każdy wie jak chodzi ruska stara lodówka. Polecam podejście pod jednostkę zewnętrzną dowolnej chodzącej klimatyzacji wieczorną porą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 28.06.2013 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 (edytowane) Właśnie u mnie jest taki problem. Od miejsca przewidzianego pod jednostkę zewnętrzną (ściana budynku) do granicy działki mam 3m. A od granicy działki do budynku sąsiada niewiele więcej bo ma okna. Więc słowa kilka metrów mają u mnie znaczenie. Nie chcę więcej mądrować ale nie każdy wie jak chodzi ruska stara lodówka. Polecam podejście pod jednostkę zewnętrzną dowolnej chodzącej klimatyzacji wieczorną porą. Najlepiej było by po prostu posłuchać jak to działa ale nie mieć problemów z sąsiadami Co do porównanie z ruską lodówką to najgłupsze porównanie. Lodówki nie mają wentylatorów a to właśnie najbardziej hałasują wentylatory a nie sprężarki .... Dodatkowo dużo klimatyzatorów jest montowanych na dachu , na dużej wysokości i hałas nie jest tam problemem bo nie jest na wysokości "słuchu" innych mieszkańców ... Edytowane 28 Czerwca 2013 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 28.06.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 co wy takie wrażliwe uszy macie. Byłem u kolegi hydrauli swego czasu i wentylator zewnętrzny chodził cicho. Sadze, że to nie jest jakis wielki problem ale to zalezy od cech osobniczych właściciela i sąsiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 28.06.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 co wy takie wrażliwe uszy macie. Byłem u kolegi hydrauli swego czasu i wentylator zewnętrzny chodził cicho. Sadze, że to nie jest jakis wielki problem ale to zalezy od cech osobniczych właściciela i sąsiada Urządzenia powinny być tak dobrane i dopasowane pod względem hałasu że nie powinny być słyszalne (wentylator na max obrotach) na sąsiedniej działce. Sądzę że nie wszystkie pompy (klimatyzatory) nadają się do montażu w domkach jednorodzinnych przy dość gęstej zabudowie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 28.06.2013 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 I tu się mylisz,wentylatorow praktycznie nie słychać,sprezarka chodzi głośniej. Linki jakie zapodane były kilka wiaodmości wcześniej pokazują jednak że hałas (Panasonic) jest dość wysoki. Hałas mocno słychać nawet z kilku metrów i to wcale nie mały ... Moja stara ruska lodówka jakoś tak nie hałasowała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 28.06.2013 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Samo przyłącze czyli od rurki do granicy działki (gdzie gazownia postawi Ci liczniki) w ryczałcie do 15 m kosztuje +/- 2200. Później każdy ekstra metr dodatkowo płatny. Widzę że zmniejszyli z 20 do 15 metrów. Jeszcze 2,5 roku temu brali 2tys z vatem do 20 metrów. podłączenie 2tys + vat, potem do budynku. Dalej piec itd. Właśnie z działki geodeci z gazowni zeszli. Możesz podzielić się rachunkami za poszczególne elementy instalacji gazu? Wszystko po kolei od mapek i projektu ,aż po kocioł i zasobnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 29.06.2013 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Projekt i instalację gazową wewnętrzną i zewnętrzną od skrzynki w płocie /wraz ze skrzynką/ do kotła nie musi realizować "gazownia". Na zlecenie inwestora może ją wykonać inna firma z uprawnieniami. Wówczas w istniejącą w płocie skrzynkę gazownia wstawia licznik i zawór odcinający.Za instalację do licznika odpowiada gazownia, za instalację za licznikiem /na posesji/ odpowiada inwestor. Koszty zależnie od regionu.Instalacja zewnętrzna ok. 15 zł/mb + skrzynka na ścianie z zaworem odcinającym jeśli odległość od płotu jest większa niż 10 m + roboty ziemne.Przy zabudowie szeregowej i kotłowni z drugiej strony budynku instalację gazową prowadzi się wewnątrz. Jeśli po drodze jest garaż instalację prowadzi się w stali; jeśli nie ma garażu można w miedzi. Koszt ok. 100 zł/mb.Projekt instalacji gazowej wewnętrznej i zewnętrznej ok. - 1 100 zł.Mapa do celów projektowych ok. 600 zł.Razem trzeba liczyć, w zależności od warunków: 2 500 - 4 000 zł.Do kotła kondensacyjnego nie jest wymagany tradycyjny komin. Spaliny można wyprowadzić przewodem spalinowym /plastik/ przez ścianę lub na dach. Niektórzy producenci dostarczają przewód spalinowy w cenie kotła.Chyba to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 29.06.2013 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 O, dzieki za klaryfikacje... co prawda mamy skrajny szereg ale pewnie i tak rura by szla wewnatrz... garazu nie ma... przynajmniej na razie. Licznik i rura do kuchenki jest schowany w przedpokoju... troche kombinacji by bylo aby pociagnac rure do "kotlowni" ale rozumiem ze ztad byla by ciagnieta rura do kotla... Wyglada na to ze to nie prawda... ale slyszalem ze przy zabudowie szeregowej wymagany jest komin... nie? Kociol pewnie by musial byc ca 10-12 kW Zadne inne kombinacje i podlonczenia nie sa wymagane...? Tak pytalem... z ciekawosci, dziekuje za info. witam w zabudowie szeregowej spalin nie możesz wyprowadzać bezpośrednio przez ścianę ale można przez dach lub tradycyjnym kominem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 29.06.2013 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Mam tylko kominy wentylacyjne.... A przez dach to jak... tez chyba kominem??? Pozatym dach to plyty cementowe:rolleyes: A wiec doszedl by komin "zewnetrzny" ze wzgledu na lokalizacje pomieszczenia gospodarczego i konstrukcje domu. A to chyba spory wydatek... bo chcialbym wtedy taki ladny swiecacy Oczywiscie gdyby alternatywa PC nie istniala... witam popatrz np. na zestaw Junkersa AZ 369 tu masz zdjęcie, tylko takie znalazłem: https://www.google.pl/search?q=az369&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=k4XOUcfqA8zHPdbYgbgD&ved=0CFUQsAQ&biw=1776&bih=742#tbm=isch&q=az+369&spell=1&sa=X&ei=oIXOUdHTF4riO9OEgfgE&ved=0CFAQBSgA&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.48572450,d.ZWU&fp=6899be3b03f13d92&biw=1776&bih=742&facrc=_&imgrc=xVQONvMx3mXnNM%3A%3BUBAgfm_HpY-7JM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.tanie-ogrzewanie.pl%252Fimg%252Fprodukty%252F_big%252Faz369.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.tanie-ogrzewanie.pl%252Fkominy-junkers-komora-zamknieta%252Fzestaw-pow-spal-az-369-fi-60100-l1566mm%252C%252Crid%252C6788.html%3B227%3B198 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorbb 01.07.2013 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 (edytowane) witam w zabudowie szeregowej spalin nie możesz wyprowadzać bezpośrednio przez ścianę ale można przez dach lub tradycyjnym kominem pozdrawiam Tak, faktycznie. Dochodzą jeszcze przepisy branżowe. O ile sobie przypominam wylot spalin nie może być w odległości mniejszej niż 0.5 [m] od okien i drzwi. Czasem kocioł montowany jest w ciasnej łazience z oknem i problem gotowy. Ale poprawcie mnie jeśli się mylę... Edytowane 1 Lipca 2013 przez inwestorbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 02.07.2013 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Mam tylko kominy wentylacyjne.... A przez dach to jak... tez chyba kominem??? Pozatym dach to plyty cementowe:rolleyes: A wiec doszedl by komin "zewnetrzny" ze wzgledu na lokalizacje pomieszczenia gospodarczego i konstrukcje domu. A to chyba spory wydatek... bo chcialbym wtedy taki ladny swiecacy Oczywiscie gdyby alternatywa PC nie istniala... W Polsce wymagane jest pozwolenie na budowę komina zewnętrznego ponieważ zmienia wygląd elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 02.07.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Grzybek na dachu, czyli końcówka komina kotła kondensacyjnego nie wymaga zmian w projekcie. Wyprowadzenie podobne jest do dachówki wentylacyjnej.U mnie nie jest ze stali nierdzewnej, tylko PCV lub coś podobnego. Np.https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTpdBOUqwEK0QK8pZWaZW_YhMWpIEeRALlmxoYKwQPEesjB40rZHA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 07.07.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Ekogroszek to wyselekcjonowny węgiel , który musi spełniać pewne wymagania (zawartość siarki ,i innych zanieczyszczeń i itd). . no chyba Cię straszy, napisz jeszcze, że jest bezobsługowy i że w ogóle bardzo czysty i nie brudzi, to dopiero są urban legends Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts