Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o weryfikację kosztorysu za stan zerowy.

lukaszpl

Recommended Posts

Witam. Dostałem właśnie od murarza kosztorys za stan zerowy i mam do Was prośbę o ocenę tego kosztorysu, bo szczerze mówiąc miałem nadzieję, że będzie trochę taniej. I tu pojawia się pytanie czy ja byłem naiwny licząc na niższe koszty inwestycji, czy murarz przesadził z wyceną?

Dom według projektu Zx24 GP2

Powierzchnia zabudowy: 136m2

Długość murów fundamentowych: ok 85m

Wysokość murów fundamentowych: 1,1m

Robocizna: 12000zł netto

Materiały: 30000zł brutto z VAT23%

Wycena stanu zerowego.jpg

Koszty robocizny i materiałów zawierają wypożyczenie potrzebnego sprzętu, koszty transportu itp. Murarz powiedział, że on zajmuje się załatwianiem wszystkiego.

Napiszcie proszę co sądzicie o tym kosztorysie.

Fajnie jest to rozpisane - choć ja bym zrezygnował z niektórych rozwiązań np z pospółki za 6 tys zł. ja obsypuje piachem.

Tak generalnie to jak dla mnie jest to nieziemsko wysoka cena - ja za robocizną w domu parterowym o pow netto (102 p.u. + garaż i kotłownia) 130 m2 mam ekipę za 17 500 zł.

W tym jest:

- wykonanie fundamentów (zbrojenia do ław + murowanie z bloczków + ocieplenie i izolacja)

- wykonanie pierwszej warstwy posadzki tj chudziak z gruchy (choć z tego pewnie zrezygnuje bo taniej mnie będzie kosztować zmówienie mixokreta)

- wymurowanie ścina nośnych i działowych

- wykonanie wieńca

- wymurowanie ścianek kolankowych

Niektóre prace robię "sam" ,tj. zdjęcie humusu, wykopy pod ławy (do tych prac i tak przyjeżdża koparka - po co mam komuś płacić za nadzorowanie pracy koparki), mam zamiar zrobić samemu kanalizację, czy też obsypywanie fundamentów piachem (to też zadanie dla koparki). Także generalnie za samo murowanie i roboty konstrukcyjne (w cenie nie ma stropu bo będę robił drewniany) mam 17 500. A ty musisz sam ocenić czy dasz radę to wszystko ogarnąć czy będziesz zlecał usługę kompleksową - to wtedy trzeba zapłacić.

NA PEWNO IDŹ DO INNYCH MURARZY MOŻE BĘDZIE TANIEJ.

Czy możesz napisać ile płacisz za tonę piachu, i jaki to piach (budowlany, pozagatunkowy)?

Pracuje ok 60h/tydzień dlatego zależy mi na usłudze kompleksowej, bo raczej nie dam rady załatwiać i nadzorować kolejnych etapów prac samemu.

Robocizna uczciwa (można taniej ale to kopanie leżącego)...szacuj ilość metrów bieżących fundamentu razy 150 to daje sensowne minimum..a maks to razy 200, zależy od skomplikowania

Materiały stal ilość ok, pewnie za mało o te 10 procent, ale najwyżej dowieziesz, zrezygnuj z chudziaka na ławach jeśli masz dobry grunt, zamień styropian na XPS i nie siatkuj tego chociaż,. Z piachem podzwoń po ludziach wieczorkiem którzy mają koparki itp. oni z reguły będą mieli dostep do piachu na obsypanie

Edytowane przez Andrzej733

Czy możesz napisać ile płacisz za tonę piachu, i jaki to piach (budowlany, pozagatunkowy)?

Pracuje ok 60h/tydzień dlatego zależy mi na usłudze kompleksowej, bo raczej nie dam rady załatwiać i nadzorować kolejnych etapów prac samemu.

30 ton piachu podsypkowego to u mnie 400 zł, a do murowania 450 zł. jeśli to ułatwi określenia ile jest ci potrzebne to 1m3 to około 1,7 t piachu.

• 4 weeks później...
30 ton piachu podsypkowego to u mnie 400 zł, a do murowania 450 zł. jeśli to ułatwi określenia ile jest ci potrzebne to 1m3 to około 1,7 t piachu.

Trochę błądzisz kolego albo u Ciebie jest tak drogi piach - u mnie różnica między pospólka a piachem na żwirowni wynosi 1zł na tonie - przy czym na korzyśc piachu przemawia to ze jest dobry gatunkowo, poza tym cena za robote jest ok ale juz cena materiałow troche wysoka - myslę że powinna być jakięs 5tys mniejsza. Ja na powierzchni zabudowy 104m fundamenty z własną robotą - czyli w sumie sam materiał wyceniałem na 25tys (ale u mnie miały być głębokie fundamenty) zdecydowałem się na płytę fundamentową która zrobiona wlasnorecznie kosztowała 23tys zł i zrobiłem ją samodzielnie w tydzień. Mój obecny wykonawca tydzień temu wykonywał "moja " technologią płyte fundamentową pod dom parterowy 360m2! powiedział że koszt fundamentu tradycyjnego wyceniał na 316zł na m2 a plyta którą robił - 210. U mnie wyszło trochę więcej bo ja w hurtowni nie miałem znizek a on dostał np styropian eps200 za 220zł/m3 a ja za 290, podobnie z betonem.

Słusznie zauważył kolega Andrzej733 - zadzwoń do koparkowych a jeszcze lepiej dogadaj się z kolesiami co będą Ci wozić - oni maja chody na żwirowniach (ja dzięki temu miałem wywrotke 20ton z transportem nie za 450 a za 280!) potem okazało sie że kierowca dogadał sie na żwirowni z koparkowym, odpalił mu dolę i posżło bez faktury - byłem 3,6tys do przodu. A 1m3 piachu to średnio 2tony.

• 1 month później...
Cena dobra jesli jakosc pujdzie za tym z wyliczen stali masz law bierzacych ponad 100 m to juz nie maly domek co do tych co ceny zanizaja na budowie obok muruje chlopaczek za 12000 zl spanie pokrywa inwestor sam tez codziennie mu pomaga po przeliczeniu jakie koszta mu wyszly za dojazdy bo ma 40 km ekipa wyszla by mu taniej no i swoja robota ktorej nie liczy

• 7 months później...
Trochę błądzisz kolego albo u Ciebie jest tak drogi piach - u mnie różnica między pospólka a piachem na żwirowni wynosi 1zł na tonie - przy czym na korzyśc piachu przemawia to ze jest dobry gatunkowo, poza tym cena za robote jest ok ale juz cena materiałow troche wysoka - myslę że powinna być jakięs 5tys mniejsza. Ja na powierzchni zabudowy 104m fundamenty z własną robotą - czyli w sumie sam materiał wyceniałem na 25tys (ale u mnie miały być głębokie fundamenty) zdecydowałem się na płytę fundamentową która zrobiona wlasnorecznie kosztowała 23tys zł i zrobiłem ją samodzielnie w tydzień. Mój obecny wykonawca tydzień temu wykonywał "moja " technologią płyte fundamentową pod dom parterowy 360m2! powiedział że koszt fundamentu tradycyjnego wyceniał na 316zł na m2 a plyta którą robił - 210. U mnie wyszło trochę więcej bo ja w hurtowni nie miałem znizek a on dostał np styropian eps200 za 220zł/m3 a ja za 290, podobnie z betonem.

Słusznie zauważył kolega Andrzej733 - zadzwoń do koparkowych a jeszcze lepiej dogadaj się z kolesiami co będą Ci wozić - oni maja chody na żwirowniach (ja dzięki temu miałem wywrotke 20ton z transportem nie za 450 a za 280!) potem okazało sie że kierowca dogadał sie na żwirowni z koparkowym, odpalił mu dolę i posżło bez faktury - byłem 3,6tys do przodu. A 1m3 piachu to średnio 2tony.

temat pewnie już nieaktualny ale muszę napisać tylko że:

ja płaciłem 450 zł za 30 ton czyli 20 ton kosztuje 300 zł.

ty płaciłeś 280 zł za 20 ton

więc raczej nie błądzę i cena piachu baaardzo podobna

strasznie drogi beton, na Śląsku sporo taniej. gdyby u mnie nie było wymiany podbudowy do głębokości 1 m, to za około 45 tys. zł mam dwie płyty fundamentowe pod ciężki dom piętrowy, każda o powierzchni około 73 m2, jedna z nich położona na 25 cm XPS, druga na gruncie, wraz z robocizną i opaskami. Strasznie drogi ten fundament, szczególnie, że chyba tam nie ma jeszcze ocieplenia pod podłogą wliczonego w koszt?

ale u mnie w cenie był wliczony transport na odległość 25km wiec raczej bładziśz

a skąd wiesz że ja dodatkowo płaciłem ze transport ? gdzieś tak napisałem?

Sory ale machnąłeś się przy tym porównaniu (nie chciało ci się mojej ceny przez 2/3 przemnożyć) i zamiast przyznać się do tego to wymyślasz jakieś bezsensowne teorie.

a skąd wiesz że ja dodatkowo płaciłem ze transport ? gdzieś tak napisałem?

Sory ale machnąłeś się przy tym porównaniu (nie chciało ci się mojej ceny przez 2/3 przemnożyć) i zamiast przyznać się do tego to wymyślasz jakieś bezsensowne teorie.

A co to za ujma na honorze przyznać się do błedu? chyba żadna - nie czuję że popełniłem błąd - Ty nigdzie nie napisałeś że to cena z transportem, stąd wniosek że bez a to już wygląda inaczej. Wnioski wyciągam z tego co widzę a nie z tego co ktoś w domyśle chciał powiedzieć - jeśli rzeczywiście u Ciebie cena była z transportem to faktycznie się rozminąłem ( i nie mam problemu z dzieleniem - pracuję w finansach).