Emaen 30.05.2013 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Witam Proszę o poradę, kolega elektryk ma wykonać u mnie instalacje elektryczną pomieszczeniu znajdującym się w piwnicy. Powiedział że wszystko pozakłada, kupi itp. A ja mam przygotować uprzednio otwory, bo sam najlepiej wiem gdzie potrzebuje gniazdek i łączników oświetlenia. Pomyślałem żaden problem, gniazdka sobie rozplanowałem na wys. 130 cm od podłogi i łączniki tak samo. Problem mam z samymi kablami, znalazłem schemat na którym się opierałem: ( http://img2.oferia.pl/d14276fa361163791ad6971cb70c3309_1000_1000_0_1.jpg ) Kable zaprojektowałem 30 cm od sufitu, a pomieszczenie ma 230 cm wysokości, a ościeżnica ma 207, 208 cm. Więc zostaje mi 23, 22 cm między ościeżnicą a sufitem, jaką minimalną odległość powinien mieć kabel nad ościeżnicą? Jest też problem z kratkami wentylacyjnymi, które są w osi układania kabli, ile poniżej takowej kratki powinno się układać kable? Poniżej przedstawiam uproszczony rzut czterech ścian i ewentualne ułożenie kabli, gniazdek, łączników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 31.05.2013 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Ten schemat to przypadek idealny, który jak sam widzisz nie ma u Ciebie zastosowania.Omijaj kratki i ościeżnice w odległości 10-15cm. Będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
15kvmaciej 31.05.2013 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Gniazdka powinno się montować na wysokości ok 45cm od podłoża, ale jeśli mają być nad blatem, albo coś innego powoduje że muszą być wysoko, to zakładaj jak Ci wygodniej. Osobiście z tej puszki położyłbym do dolnej strefy, prowadził ok 10cm nad podłogą i osadził na wysokości 45cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 02.06.2013 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 To jest piwnica (pomieszczenie gospodarcze), montaż gniazdek wysoko ma sens.Podobnie w garażu, kotłowni, spiżarni, składziku na opał.Tak myślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emaen 02.08.2013 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Kolega robertsz ma racje, raz że nie trzeba się schylać, dwa że widać kontakt od razu i nie trzeba nic odsuwać, przestawiać aby się dostać do gniazdka. Ale decydującym czynnikiem jest to że piwnica z jednej strony jest wkopana aż po sufit a z drugiej tylko ok. 70 cm (duża równica wysokości) i dwa razy miałem taką sytuacje że woda była w piwnicy na 70-100 cm.Pierwszy raz gdy przeciekł mi mur bo murarzowi zabrakło bloczka i zamiast niego dał cegłę dziurawkę, a drugi raz gdy licznik od wody "eksplodował" pod wpływem ciśnienia, niby mam kratkę w piwnicy ale ona szybko się zapchała od różnych rzeczy które zaczęły płynąć wraz z wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts