firewall 31.05.2013 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Nurtuje mnie problem co wybrać do wytwarzania c.w.u. Założenia są takie: tani, prosty system dla rodziny 3-osobowej. Maksymalnie 7 000złSystem nr 1: bojler 110l sterowany tak aby główne grzanie odbywało się głównie w II taryfie. Zalety: najtańszy, bezgłośny Wady: najwyższe zużycie prąduSystem nr 2: dwa kolektory,zespół pompowy,zbiornik 200l, grzałka.Zalety: latem prawie darmowa ciepła woda, potem gorzej,cichy, zużywa znacznie mniej prądu niż system nr 1, prawie bezgłośny Wady:zimą zużyje więcej prądu niż w system nr 1, wymiana glikolu co jakiś czas, więcej elementów do naprawySystem nr 3: pożenienie obu systemów tzn. budowa kaskady. Zbiornik solara połączony z bojlerem.Zalety: budowa dwuetapowa - gdy okaże się że ogrzewanie samym bojlerem jest za drogie, można powiększyć o zestaw solarny, najdłużej wykorzystuje słońce do podgrzewania wody, bardzo niskie zużycie energii elektrycznej,cichyWady: największe nakłady, najbardziej skomplikowanySystem nr 4: pompa ciepła ze zintegrowanym zasobnikiem 200l w dwóch podwariantach: monoblok lub split.Zalety: prostota, mniejsze zużycie prądu w okresach przejściowych i latem Wady: minimalnie tańszy od systemu nr 3 lub w tej samej cenie. W zimie i tak trzeba miesiąc lub dwa jechać na grzałkach, hałasI co wybrać?Jak na razie to chodzi mi po głowie taka kolejność 1 gdy problemy tp przejście na 3 lub od razu na 4.Na razie nie liczę robocizny tylko koszty systemu.Najbardziej w pompie drażni mnie potencjalny hałas. Nigdy nie widziałem działającej takiej pompy więc nie wiem czy jej hałas będzie mnie irytował (generalnie drażnią mnie hałasy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 31.05.2013 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 w systemie nr 1 byłby zamontowany bojler Aristona 100lhttp://www.ariston.com/pl/media/immagini/778_velis_premium_do_www.jpg w systemie nr 2 byłby zestaw Hewalexa http://www.hewalex.pl/public/images/product/3/Zestaw-solarny-HEWALEX_2SLP_200.jpg w systemie nr 3 - dwa panele na czarnym chromie Hewalexa a zbiornik 200l i elektronika z pompami składane samodzielnie z komponentów.w systemie nr 4 coś takiego:Aristona split przy zbiorniku 110l http://www.ariston.com/pl/media/immagini/492_z_NUOS-EVO-SPLIT-80-110.jpg lub Immergas ze zbiornikiem 150l http://pl.immergas.com/media/190_foto.jpg Na co zdecydować się? Będzie co rozważać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Truteń1719510061 31.05.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Jaka jest róznica cenowa pomiędzy opcją 1 a każdą inną, zobacz na jaki czas ogrzewania wystarczy Ci zaoszczędzona kwota + kasa za ewentualne przeglądy i wymiany przy innych opcjach. Poszukaj ile płacą za CWU miesiecznie Ci co grzeją prądem i proste równanie. Jak zamortyzuje Ci się inwestycja wczesniej niż 5-6 lat to kombinuj a jak nie to to poszukaj w domu urządzeń elektrycznych które działają bezproblemowo więcej niż 6 lat i zadaj sobie pytanie dlaczego jest ich tak mało PS> Energia elektryczna tanieje więc ekopomysły vs. ekonomia przegrywają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.05.2013 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 (edytowane) Poszukaj ile płacą za CWU miesiecznie Ci co grzeją prądem i proste równanie. To wbrew pozorom nie jest takie proste,powiem więcej,to jest bardzo tajemnicze i skomplikowane Aczkolwiek z innych wątków nie dotyczących ogrzewania prądem można się dowiedzieć o pawdziwym zużyciu na cele cwu Podstawą do wyboru systemu jest zużycie cwu,ja bym solary odrzucił od razu nie zależnie od zużycia cwu a gdybym decydował się na prąd do ogrzewania a zużycie cwu byłoby mniejsze niż na c.o wybrałbym bojler,gdyby zużycie na cwu byłoby podobne do zużycia na c.o wyrałbym powietrzną pompę ciepła do całości a nie tylko do cwu.Gdybym grzał gazem do cwu wybrałbym gaz.Pompa ciepła do cwu w połączeniu z innym źródłem ciepła dla mnie nie jest uzasadniona ekonomicznie w przypadku bezobsługowych źródeł ciepła. Uzasadnienie może mieć tylko gdy ktoś z paliwami stałymi nie chce grzać cwu latem. Edytowane 31 Maja 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 02.06.2013 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Wg mnie w tej kwocie zmieścisz się w pompę CWU z zasobnikime nie 150, a 200l i spokojnie w przyszłości w dodatkową wężownicę wepniesz cokolwiek(czym będziesz grzał CO?), choćby wspomniane solary. Latem może być to sztuka dla sztuki, ale zimą gdy nie pokryje paneli śnieg możesz uzyskać spore korzyści. A co do hałasu. Mój okap kuchenny jest głośniejszy od mojej pompy : ). Jeśli ją zamontujesz w kotłowni to nie wiem czy w ogóle będziesz wiedział o jej pracy. Przy sprytnym rozplanowaniu wyrzutni latem z pompy trochę chłodu też nie zaszkodzi wykorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.06.2013 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 ja solarow bym nie olewalsolar plus kominek z plaszczem i kable u mnie wdomu sprawdziłyby się doskonale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adik50 02.06.2013 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 (edytowane) Ja bym poszedł solar + np kominek albo kocioł zależy co masz + nocna taryfa.w razie ,,WU'' Ja tak mam jest bomba! A pompa ciepła wcale nie taka tania jest w exploatacji i montarzu Wbrew pozorom że zimą ze solków lipa . U mnie zimą tak że wspomagają . Woda przychodząca ma 8C i w środku zimy solki podgrzały mi do 30C 300ł zbiornik przez 1 dzień słoneczny 3h . Temp na zewnątrz -10C Od maja do pażdziernika mam ciepłą wodę za darmo w 100% w tych miesiącach zurzycie jest największe .Zapotrzebowania w pozostałych,częściowe pokrycie od 10%np grudzień -60% kwiecień ale w tych miesiącach zużycie spada Edytowane 2 Czerwca 2013 przez Adik50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 02.06.2013 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Ogrzewanie będzie elektryczne. Różnica między opcjami między nr1 - 1050zł , nr 2- 6500zł, nr 3 - 6500-7000zł, nr4 - 4500zł Ariston, 4700zł Immergas.Kusi system nr 4 - dla prostoty i nr1 - bo najtańszy, a jednocześnie pozwala pójść w system nr 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 02.06.2013 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Każda PC z zasobnikiem będzie działała jak bojler, tak więc odejmij z jej kwoty cenę bojlera : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 02.06.2013 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Każda opcja przeliczona osobno. Bojler występuje tylko w opcji nr1 i nr3. Zasobniki występują w nr2,3,4:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 02.06.2013 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Mam na myśli, że każda PC z zasobnikiem ma i tak wbudowaną grzałkę. choćby po to by okresowo wygrzać wodę do tych 70 stopni. Tak więc można przyjąć, że jest to również bojler. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Truteń1719510061 07.06.2013 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 No i dobra decyzja, najprostsze systemy są najlepsze. W razie awarii to też groszowe sprawy bo tylko wymiana grzałki No i przeglądów nie potrzeba robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macius36 08.06.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Powiedzie czy jest wogole ekonomiczny sens zakładać jakieś dodatkowe grzanie cwu mając na działce rurę z gazem? Czy nawet często sie kapiac to sie kiedykolwiek zwróci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Truteń1719510061 22.06.2013 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Powiedzie czy jest wogole ekonomiczny sens zakładać jakieś dodatkowe grzanie cwu mając na działce rurę z gazem? Czy nawet często sie kapiac to sie kiedykolwiek zwróci? Gaz jest niedrogim i bardzo komfortowym surowcem energetycznym więc kombinowanie z czymkolwiek innym jest po prostu zachcianką nieuzasadnioną ekonomicznie. Wadą gazu ziemnego jest jego gorsza jakość która pojawia się zazwyczaj jak spada ogólne jego zużycie np w przypadku "ciepłej" zimy. Jeśli opierać się na plotkach jakie od czasu do czasu się pojawiają to gaz jest po prostu "rozcieńczany" po to aby spalać go więcej. Niektóre osoby zauważyły że np. woda w zimie gotuje się dłużej niż latem i takie tam, na ile jest to wszystko prawdą ciężko powiedzieć ale i takiej teorii spiskowej bym nie wykluczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 22.06.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Ja się zastanawiam nad zastosowaniem pompy ciepła Immergas. Poza tym będę miał ogrzewanie gazowe.Czy to jest dobre rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.06.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Ja się zastanawiam nad zastosowaniem pompy ciepła Immergas. Poza tym będę miał ogrzewanie gazowe. Czy to jest dobre rozwiązanie? Przy gazie nie ma sensu. Trzeba było wcześniej o tym myśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 23.06.2013 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Przy gazie nie ma sensu. Trzeba było wcześniej o tym myśleć Ale dlaczego? Bardzo proszę o za i przeciw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 23.06.2013 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Ale dlaczego? Bardzo proszę o za i przeciw Wg mnie dlatego, że inwestujesz w kocioł gazowy, przyłącze, komin, a teraz jeszcze jakaś pompa ciepła. Sporo się tego robi i rośnie koszt. Pewnie jeszcze dogrzewasz kominkiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 23.06.2013 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Owszem będę miał kominek w salonie ale bez płaszcza wodnego i bez jakichkolwiek rozprowadzeń ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 23.06.2013 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Wg mnie dlatego, że inwestujesz w kocioł gazowy, przyłącze, komin, a teraz jeszcze jakaś pompa ciepła. Sporo się tego robi i rośnie koszt. Pewnie jeszcze dogrzewasz kominkiem . Ale jak jest pompa ciepła to nie podgrzewamy wody gazem a więc oszczędzamy, czyż nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts