Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

c.w.u - solary czy pompa ciepła?

Recommended Posts

Tak jak na dzisiaj to na grzanie wody /użytkowej/ gazem to wydasz pewnie poniżej 100 zł/miesięcznie

Czyli na rok 1000 zł. Aha zakładam że kocioł jest nie tylko CO solo, ale też CWU, czyli się przygrzeje przy okazji, sprzęt już jest,

przynajmniej taki kocioł raczej każdy kupuje.

Wszelkie inwestycje typu podgrzewacze na dachu czy pompy ciepła to wydatek raczej liczony w dziesiątkach tysięcy złotych.

Plus naprawy itp. Zużywają też przy okazji prąd, ta nieszczęsna pompa ciepła to nawet sporo go zużywa ;)

Proszę porównać i przemyśleć.

Gość Arturo72
Czyli jak już ktoś sobie założy 'gaz" to o innych "wynalazkach" powinien zapomnieć :(

A do czego są Ci one potrzebne jak masz już podłączony gaz ?

Gdybyś nie miał jeszcze przyłącza gazowego,kotła,które to zapewne swoje kosztowało ,gdybyś grzał prądem,wtedy mógłbyś myśleś o wynalazkach ale jaki sens widzisz w "wynalazkach" mając już przyłacze gazowe oraz całą instalację ?

Pewnie,że można kupić jeszcze pompę do cwu,wpakować solary na dach a przy nich ustawić panele fotowoltaiczne ale w imię czego to wszystko ? Bo na pewno nie w imię oszczędności...

Edytowane przez Arturo72

Ja w sumie tez już podpisałem umowę na gaz wiec jedyne co mi jeszcze łazi po głowie to solary. Kocioł który mam na oku obecnie (bo to się zmienia) to viessmann z możliwością od razu podpięcia solarów. Ale co z tego wyjdzie pojęcia nie mam. Autorowi wątku mogę tylko powiedzieć, ze jeśli wszedł w prąd to już się niech tego trzyma. Szczególnie dla rodzinki 3 osobowej.

Czyli jak już ktoś sobie założy 'gaz" to o innych "wynalazkach" powinien zapomnieć :(

witam

ja b. często montuję u klientów pompy ciepła do ogrzewania cwu

montuję je w domach, gdzie użytkowany jest kocioł węglowy, czy inny stałopalny, a w okresie niegrzeczym, gdy kocioł węglowy nie ogrzewa domu - cwu pozyskiwane jest z grzałki elektrycznej lub klienci zmuszeni są do codziennego rozpalania (przepalania) w kotle, żeby nagrzać cwu

ale jak ktoś ma kocioł gazowy to tego staram się nie polecać (obniżenie kosztów ogrzewania cwu, nie zwróci nigdy poniesionych zwiększonych nakładów, przynajmniej 3.500zł - pomyśl ile miesięcy za tę kwotę będziesz ogrzewał gazem, a pompą ciepła będziesz ogrzewał pewnie do temperatur "dajmy na to" bliskich 0*C, później to ogrzewanie traci sens)

pozdrawiam

Edytowane przez mar1973

Ja w sumie tez już podpisałem umowę na gaz wiec jedyne co mi jeszcze łazi po głowie to solary. Kocioł który mam na oku obecnie (bo to się zmienia) to viessmann z możliwością od razu podpięcia solarów. Ale co z tego wyjdzie pojęcia nie mam. Autorowi wątku mogę tylko powiedzieć, ze jeśli wszedł w prąd to już się niech tego trzyma. Szczególnie dla rodzinki 3 osobowej.

witam

jeżeli masz kasę na wydaniu lub chcesz być ekologiczny to solary - czemu nie

ale przy gazie nakłady poniesione, nawet jak skorzystasz z dofinasowania (netto ok. 30-32%) nigdy się nie zwrócą

pozdrawiam