Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka odległość kabli niskiego napięcia od budynku?

Recommended Posts

Witam. Planuję nadbudowę budynku w celu dobudowania poddasza użytkowego - podniesienie cąłości o jakiś 1 m w górę. Dach dwuspadowy. Problem, iż nad końcem dachu - kalenicą biegnie linia niskiego napięcia. Byłem w Zakładzie Energetycznym gdzie powiedzieli mi, że koszt podniesienie słupów w takim przypadku to ok. 10 000 - 12 000 zł, co zwaliło mnie z nóg. Pokrętnie Pan z ZE dał mi do zrozumienia, żebym znalazł dobrego elektryka, który będzie wiedział jak sobie z tym poradzić. Prosze o pomoc/podpowiedź, jak można wybrnąć z takiej sytuacji, ewentualnie jaka musi być odległość budynku od lini niskiego napięcia (w przypadku, gdybyśmy chcieli zrobić dach wielospadowy - żeby "odsunąc" się od przewodów). Wymiana słupów nie wchodiz w grę. Z drugiej strony nikt nie wyraził zgody na takie umieszczenie tych przewodów...

Zdjęcie0664.jpg

Można skablować ten kawałek linii (zakopać w ziemi), ale to wymaga projektu i będą podobne koszty.

Najtańszą opcją będzie zamiana na izolowany przewód.

Zrobione po cichu zamknie się w połowie tej kwoty.

Zrobione po cichu z materiałów wyniesionych z roboty 1/3 kwoty.

Pan miał na myśli chłopaków z Energetyki, którzy dorabiają sobie po godzinach.

Ale czy ich można nazwać "dobrymi elektrykami"?

Witam. Planuję nadbudowę budynku w celu dobudowania poddasza użytkowego - podniesienie cąłości o jakiś 1 m w górę. Dach dwuspadowy. Problem, iż nad końcem dachu - kalenicą biegnie linia niskiego napięcia. Byłem w Zakładzie Energetycznym gdzie powiedzieli mi, że koszt podniesienie słupów w takim przypadku to ok. 10 000 - 12 000 zł, co zwaliło mnie z nóg. Pokrętnie Pan z ZE dał mi do zrozumienia, żebym znalazł dobrego elektryka, który będzie wiedział jak sobie z tym poradzić. Prosze o pomoc/podpowiedź, jak można wybrnąć z takiej sytuacji, ewentualnie jaka musi być odległość budynku od l ini niskiego napięcia (w przypadku, gdybyśmy chcieli zrobić dach wielospadowy - żeby "odsunąc" się od przewodów). Wymiana słupów nie wchodiz w grę. Z drugiej strony nikt nie wyraził zgody na takie umieszczenie tych przewodów...
Możesz iść z tym do projektanta on będzie się gimnastykował jak to zrobić i tak musisz mieć projekt .Przewody pracują i się wydłużają mogą tez się urwać ,najtaniej będzie powiesić kable napowietrzne AsXSn w otulinie ale estetycznie nadal tragicznie .Ktoś wyraził zgodę na takie rozwiązanie w granicy waszej działki to musiało być pozwolenie właściciela nieruchomości na piśmie . Edytowane przez animuss