Lina27 31.05.2013 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Witam. Jestem nowa no forum i nie wiem czy w dobrym dziale zamieszczam pytanie. Wiec tak... wiem ze o w/w powierzchni buduje sie budynki gospodarcze itd. ,ale czy np. jesli wzielabym w gminie pozwolenie na budowe budynku gospodarczego i zamieszkala w nim byly by jakies konsekwencje.?? Czekam na odpowiedzi i dziekuje z gory. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 31.05.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Po kolei.Pozwolenie na budowę uzyskuje się w starostwie.Aby dostać pozwolenie należy złożyć stosowną dokumentację, zawierającą m.in. projekt budynku.Jeżeli złożysz projekt na budynek gospodarczy, a zrobisz z w trakcie budowy i wykańczania mieszkalny, to będzie to samowola budowlana, za którą można zarobić znaczną karę finansową i nakaz przywrócenia stanu pierwotnego. Nic nikomu do tego, jak duży dom jednorodzinny stawiasz. 5x7m to też może być budynek mieszkalny jednorodzinny i o takie pozwolenie na budowę należy wystąpić.Z ciekawości sprawdziłam na tooba.pl - tam gotowych projektów domów o powierzchni użytkowej do 40m2 jest 65. Zobacz chociażby projekty gotowe Romantyczny, Riobamba, Z42, Bazylea. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lina27 01.06.2013 05:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 (edytowane) Witam. To moze ja wyjasnie precyzyjniej on co mi chodzi. Wiem ze na wiaty, garaze i budynki gospodarcze do tej wielkosci wystarczy pozwoleni z gminy, nie jest potrzebny zaden projekt itd. Znam takiego czlowiek ktory w ten sposob postawil domek... niby mial to byc budynek gospodarczy a wykorzystal go do celow mieszkalnych. Chodzi mi tylko o to czy jesli jakis urzad dowie sie ze wykorzystuje budynek gospodarczy do celow mieszkaniowych moga byc jakies problemy?? Sytuacja nas zmusila do postawienia jakiegos domku po najnizszych kosztach, a projekt pozwolenia itd troche kosztuja. Nawet budowa takiego domku 5na 7 bedzie kosztowala... ale mamy zamiar sami to zbudowac i mysle ze pomalu nam sie to uda. Edytowane 1 Czerwca 2013 przez Lina27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 01.06.2013 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 Budynki i wiaty na zgłoszenie mogą mieć maksymalnie 25m2. Na obiekt planowanej wielkości potrzebne jest pozwolenie, a wcześniej projekt. Ja wiem, że ludzie mieszkają w samowolach, wprowadzają się przed formalnym ukończeniem budów. Ich ryzyko. Kara za samowolę to nawet 50 tysięcy, za mieszkanie bez pozwolenia na użytkowanie 10 tysięcy. Wielu mieszka i kary nie płaci, ale osobiście nie chciałabym ryzykować bycia pierwszą w okolicy, która wyskoczy z 50 tysięcy za to, że mieszka w domku, którego budowa niewiele więcej kosztowała.Rozumiem, że w trudnej sytuacji wydanie tysiąca czy dwóch na projekt i jego adaptację nie jest jakimś tam zapłaceniem ot tak, ale sama zrobiłabym wszystko, żeby jednak domek postawić legalnie. Choć to już sprawy groszowe, to u mnie w gminie podatek od nieruchomości jest znacząco niższy dla budynków mieszkalnych, więc "oszczędność" na budowie gospodarczego może się zmniejszyć o różnicę w płaconym corocznie podatku (o możliwych karach nie wspominając). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lina27 01.06.2013 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 No coz chyba bedziemy zmuszeni jednak poszukac projektu i zrobic to normalnie... znajac moje szczescie pewnie by nas ukarali... chcialam sie poprostu zorientowac. Dziekuje bardzo za odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts