Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam zamiar istniejące ścianki kolankowe i sufit poddasza wykończyć/wykonać z płyt GK.

Mam w związku z tym pytania:

- jaki zastosować stelaż pod płyty GK?

- w jaki sposób łączy się profile za pomocą: http://allegro.pl/szczypce-do-laczenia-zaciskania-profili-profile-gk-i3278716118.html

https://forum.murator.pl/topic/179853-wyko%C5%84czenie-%C5%9Bcian-kolankowych-i-sufitu-poddasza/

Na skosach i sufitach mam zastosowany - chyba tak jak większość - stelaż pojedyńczy , jednopłaszczyznowy. Początkowo chciałem zastosować stelaż krzyżowy, ale po rozmowach z wykonawcą zrezygnowałem. Jak do tej pory zero pęknięć , a koszty noższe w porównaniu do krzyżowegp. Do budowy ścianek wykorzystano profile uw i cw o szerokości.10 cm, pomiędzy którymi zostało zamontowane dodatkowe ocieplenie. Profile uw , przed montażem zostały podklejone taśmą wygłuszającą.

Podobne zaciskarki stosowali moi wykonawcy ,używając ich zwłaszcza przy stawianiu stelaży ścianek. Z tego co zauważyłem, znacznie przyśpieszają pracę , zastępując , tam gdzie jest to możliwe , skręcanie profili.

Na skosach i sufitach mam zastosowany - chyba tak jak większość - stelaż pojedyńczy , jednopłaszczyznowy. Początkowo chciałem zastosować stelaż krzyżowy, ale po rozmowach z wykonawcą zrezygnowałem. Jak do tej pory zero pęknięć , a koszty noższe w porównaniu do krzyżowegp. Do budowy ścianek wykorzystano profile uw i cw o szerokości.10 cm, pomiędzy którymi zostało zamontowane dodatkowe ocieplenie. Profile uw , przed montażem zostały podklejone taśmą wygłuszającą.

Czy to znaczy, że krzyżowy jest lepszy?

Podobne zaciskarki stosowali moi wykonawcy ,używając ich zwłaszcza przy stawianiu stelaży ścianek. Z tego co zauważyłem, znacznie przyśpieszają pracę , zastępując , tam gdzie jest to możliwe , skręcanie profili.

Ale w jaki sposób się jej używa?

Na poddaszu jednopoziomowy, chyba że opuszczasz znacznie sufit..

Nie opuszczam znacznie, co najwyżej z 5 cm, tylko, że jako ocieplenie będę stosował "celelozę wdmuchiwaną" tzn. ekofiber lub ISOCELL

Jakie stosować odległości pomiedzy profilami na skosach i suficie?

Kleszcze w sposób elastyczny łączą profile ( tak aby nie przesuwały się przy płytowaniu) ścianek działowych.

Jasne :)

Odległośwć pomiędzy profilaomi montowanymi zarówno na skosach jak i na sufitach powinna wynosić 40cm. Trochę inaczej jest przy stelażu krzyżowym. Tutaj pierwszą warstwę profili możesz rozstawić szerzej , natomiast dolną , montowaną krzyżowo w stosunku do pierwszej , co 40 cm.
Jeśli g-k to zastosowałbym płytę 2x12,5mm, profile co 40cm.

Na suficie też?

Na skosach też?

JJak przygotowałeś skosy do izolacji?

tzn.?

JPełne deskowanie czy folia?

folia