papi240 01.06.2013 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 Witam, stoję przed zakupem materiału na dom, na ściany zewnętrzne chciał bym ceramikę poryzowaną - max z wienerbergera 288x188x220jako że w prawie całym domu planuję ogrzewanie podlogowe, chciał bym ściany działowe, oraz ściany nośne w środku zrobić z materiału który lepiej akumuluje ciepło np z silki. Na forum nie znalazłem nic konkretnego na ten temat, pierwsze co mi się nasuwa na myśl i co może być problemem, to czy przy połączeniu tych 2 materiałów ściana np nie będzie pękać ? napewno te materiały różnie reagują na zmianę temperatur czy problemem nie będzie połączenie tych 2 materiałów ze względu na rozmiary ? mój max ma wysokośći 188, a silka 180może się to udać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 01.06.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 Pomysł rewelacja i ktoś na forum już takie coś u siebie stosował jeśli dobrze kojarzę. Z konstrukcyjnymi bym nie kombinował chyba że w projekcie masz to uwzględnione, Co innego działówki, tam spokojnie możesz dać silikat, który najlepiej się do tego nada (dobra akumulacja i izolacja akustyczna). Kwestie wysokości można spokojnie obejść, np. na ostatnią warstwę dać zwykłą cegłę (i tak ostatnią warstwą nie dochodzisz do sufitu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 02.06.2013 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Co do różnej rozszerzalności cieplnej to raczej wypada się tym przejmować w jakimś piecu hutniczym o różnicy temperatur np od 20 (zbudowanie) do 1500 stopni Celsjusza (praca) 8 mm grubości do zgubienia przy murowaniu zwyczajną zaprawą. A tak w ogóle to jak zależy ci na tej pojemności cieplne to czemu wszystkiego nie zrobisz z tej "silki" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papi240 02.06.2013 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Początkowo mial być bk, potem silka, a w projekcie mam phoroterm Zdecydowałem się na ceramikę bo jest to materiał pośredni między silka a bk, akumuluje ciepło lepiej niż bk, i jest cieplejszy od siłki, pozatym przynajmniej jedną, pierwsza zime będę chyba mieszkał bez ocieplenia więc napewno będzie cieplej niż z silka. W środku ściany nośne chyba też zrobię z silki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papi240 02.06.2013 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 znalazłem kilka artykułów o ścianach działowych z silki ale co z nośnymi ? http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=191566&d=1369426154 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Groszek80 23.07.2014 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 W domu z nieocieplonej silki nie da się przemieszkać polskiej zimy. Przy ścianach z nieocieplonego Porothermu np. 25 cm też nie będzie łatwo, ale na pewno będzie jednak cieplej. Łączenie ścian zewnętrznych z Porothermu ze ścianami z silki nie jest w żaden sposób problemowe i w praktyce niewiele trudniejsze niż murowanie z jednolitego materiału. Buduje się tak sporo domów i stoją za tym konkretne argumenty. Ja jednak uważam, że najlepiej i najszybciej wybudować sobie dom jednolicie z ceramiki - i tak też ja będę budować dla siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.07.2014 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 W domu z ceramiki 25cm to może jakoś przezimujesz, ale na "lewo", co moźe okazać sie dosć kosztowne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 24.07.2014 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Przy 25 cm porothermu bez ocieplenia nikt z nadzoru budowlanego nie podpisze odbioru budynku mieszkalnego, ale pilnować budowy zawsze można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poni 25.07.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 A jaka będzie sprawna wentylacja między łączeniami pionowymi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Groszek80 28.07.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Przy 25 cm porothermu bez ocieplenia nikt z nadzoru budowlanego nie podpisze odbioru budynku mieszkalnego, ale pilnować budowy zawsze można A mało to ludzi w PL mieszka bez odbioru technicznego? Są nawet całe osiedla w miastach, gdzie ludzie mieszkają latami bez aktów notarialnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Glowx 22.08.2014 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Zimą będzie na prawdę ciężko, tak myślę ________________ Super filtry powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Groszek80 31.08.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Przy łagodnej polskiej zimie moim zdaniem nie będzie jakoś bardzo źle. Współczynnik "U" wprawdzie nie będzie szokować, ale koszty dogrzania do znośnej temperatury nie będą zabójcze. Poza tym nie trzeba przecież mieszkać we wszystkich pomieszczeniach - wystarczy grzać te kluczowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts