Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda na działce - jak się jej pozbyć? Proszę o pomoc.

martarobert

Recommended Posts

Woda deszczowa nadaje się do toalet, podlewania i mycia samochodu i ponoć jest dobra do prania. Ale potrzebna jest druga instalacja, duży zbiornik, filtry. Zbiornik ponoć trzeba opróżniać na zimę, bo inaczej zamarznie. Na 25 m2 dachu w rzucie przyjmuje się 1 m3 zbiornika... ja potrzebowałbym min 5 m3, ale przy 2 dniowych opadach deszczu jakie miały miejsce tydzień temu z budynku wypompowałem około 22 m3 wody !!! Więc faktycznie trzeba jakoś zabezpieczyć zbiornik na wypadek przepełnienia. Prawdę pisząc będę o tym myślał w zimie, jak zakończę SSO.

Natomiast jeszcze nie wiem, czy tak samo można wykorzystać wodę z drenażu? Muszę się jeszcze zastanowić, czy jest to opłacalne rozwiązanie... najgorsze że pod koniec budowy nie ma pieniędzy na nic i takie projekty jak woda deszczowa odkładane są na dalszy plan... A co do wypłukiwania ścieżek, to przecież pola są meliorowane i raczej nic się nie wypłukuje?

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Woda deszczowa nadaje się do toalet, podlewania i mycia samochodu i ponoć jest dobra do prania. Ale potrzebna jest druga instalacja, duży zbiornik, filtry. Zbiornik ponoć trzeba opróżniać na zimę, bo inaczej zamarznie. (...)

Natomiast jeszcze nie wiem, czy tak samo można wykorzystać wodę z drenażu? Muszę się jeszcze zastanowić, czy jest to opłacalne rozwiązanie... najgorsze że pod koniec budowy nie ma pieniędzy na nic i takie projekty jak woda deszczowa odkładane są na dalszy plan... A co do wypłukiwania ścieżek, to przecież pola są meliorowane i raczej nic się nie wypłukuje?

Te zastosowania są przekonywujące. Myślę, że wodę z drenażu na pewno można wykorzystać do spłukiwania toalet, do prania raczej nie, oczywiście do podlewania tak (tylko wtedy najpewniej znów trafiłaby do zbiornika? to chyba trochę bez sensu). My nie mamy wodociągu, tylko studnię, więc zrobienie dwóch układów wodociągowych nie jest wielkim problemem.

Co do "scieżek" i melioracji... Melioracja kiedyś była, a teraz jej nie ma - stąd te wszystkie problemy...... Gdyby była melioracja woda nie stałaby na mojej działce.