Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Likwidacja słupów drewnianych na poddaszu

mastahh5

Recommended Posts

Witam,

mam drobny problem, za kilka dni ekipa budowlana będzie stawiać więźbę.

Budujemy domek o wymiarach szer. 9m x dług. 11m, kąt nachylenia dachu 42oC, dachówka ceramiczna

Poniżej rysunki więźby

więźba.JPGwięźba2.JPG

Nasz wykonawca zaproponował, że zmodyfikuje nam konstrukcję więźby, tak abyśmy zlikwidowali 4 słupy drewniane na poddaszu (kłopotliwe w użytkowaniu)

W poniedziałek będę znał więcej szczegółów, ale z tego co wiem kierownik ekipy chce "wykleszczyć" konstrukcję dachu, obciążenia przenieść na murłaty, dodatkowo zwiększyć przekrój krokwi, a przez to ma tam utworzyć dodatkowy wiązar/y

Wieniec został dodatkowo powiązany ze stropem. Powiem szczerze, że pokazywał nam kilka domów, w których więźbę wykonywał w analogiczny sposób i wszystko wyglądało OK, więć nie budziło to naszych obaw, zwłaszcza, że wykonawca zaufany. Mówi, że przy takiej rozpiętości dachu nie ma z tym problemu.

Zbliżamy się jednak do tego etapu i nie ukrywam, że chętnie usłyszałbym zdanie innych doświadczonych użytkowników w tym temacie.

W poniedziałek oczywiśćie spróbuje się skonsultować w biurze projektowym, ale boje się, że mogą nie chcieć przyznać, że można by to było zrobić bez słupków, żeby nie podważać autorytetu swoich pracowników (zakładając, że to możliwe)

No i drugie pytanie, czy taka zmiana musi być zgłoszona (czy wystarczy wpis w dzienniku budowy)

Dzięki.

Nie przejdzie wg mnie cos takiego. Żaden szanujący sie kierownik tego nie podpisze jeżeli biuro projektowe tego nie zaakceptuje. Mam podobny dom i mi udało sie słupy wbudować w scianki działowe (przy zachowaniu oczywiscie odpowiednej dyletacji. Zobacz czy i ciebie sie nie da Edytowane przez turalyon

Znam nieco więcej szczegółów, mianowicie:

przekrój krokwi miałby być zwiększony z 7x16 na 8x18

każda para krokwi miałaby być wykleszczona z dwóch stron (tzn. 2 kleszcze na 1 parę krokwi - w chwili obecnej jest 1 kleszcz) - wymiar kleszczy zmieniony z 16x6 na 25x5

dodatkowo całość podparta w dwóch miejscach (równolegle do płatwi) - oparte na parze ścian (ale nie bezpośrednio na ścianie, tylko na drewnianej podwalinie) - rysunek poniżej

więźba3.JPG

Nie ma większego problemu z likwidacją słupów ale taka zmiana musi być naniesiona na projekcie przez osobę uprawnioną (konstruktor, kierownik budowy o ile ma takie uprawnienia). Być może wystarczy wzmocnienie więźby a być może trzeba będzie wprowadzić elementy stalowe np. płatwie drewniane zastąpić belkami stalowymi albo wprowadzić elementy stalowe w płaszczyźnie wiązara. Pozdrawiam.