kori 01.06.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 poszukuje wkładu z szybą łamaną przez szprosu.i tu pytanie co jest bardziej praktyczne i łatwiej się czyści, czy wkad otwierany na bok, czy do góry?? będę wdzieczna za rady kori Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 02.06.2013 04:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Pewnie, że otwierany na bok czyści się łatwiej. Nareszcie ktoś założył niezwykle przydatny watek. No bo jak wyczyścić taki wkład podnoszony do góry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 02.06.2013 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Witam.Kori ... Eniek to "jajcarz" ...Każdy wkład z podnoszoną szybą ma możliwość otwierania jej też na bok lub podobnie jak piekarnik elektryczny (w przypadku szyb prostych) ... jak inaczej wyobrażasz sobie jej czyszczenie ... ?Tyle że takie rzeczy to nie powinnaś się dowiadywać z internetu ale przy okazji wizyty w pierwszym lepszym salonie z kominkami ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 02.06.2013 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 hehe słuchajcie poszukuje wkładu narożnego bez szprosa. oglądałam kratki zuzia możecie cos doradzić.?? generalnie kominek będzie rekreacyjny + okresy przejściowe i zima salon pow połączony z jadalnią ok 28m kw czy wybrać wkład żeliwny tańszy?? jaka jest różnica miedzy stalowymi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 02.06.2013 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 (edytowane) Jeżeli wkład będzie używany sporadycznie rekreacyjnie, to wkład tańszy, czyli jak najtańszy z dostępnych na rynku.Najtańszy na rynku spełniający warunek "bez szprosu" z szybą jednolitą giętą.No oczywiście jeżeli ten zamiar rekreacyjnego używania kominka jest faktycznie przemyślany i ostateczny. Zawsze też taki wkład cosik tam ogrzeje w okresach przejściowych.Jedyne na co warto zwrócić uwagę to na wyłożenie paleniska szamotem, aby widok palącego się ognia był jako tako widoczny. Potem po nabraniu doświadczenia obsługi kominka i usyskaniu informacji o możliwościach grzewczych jakie są wynikiem palenia w bardziej przemyślanych konstrukcjach, nie żal będzie takowy zmienić na inny. No ale już zapewne droższy.... Edytowane 2 Czerwca 2013 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 02.06.2013 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Pewnie, że otwierany na bok czyści się łatwiej. Nareszcie ktoś założył niezwykle przydatny watek. No bo jak wyczyścić taki wkład podnoszony do góry? Te otwierane do góry bardzo łatwo wyczyścić ! Wchodzisz z płynem i szmatką do paleniska zasuwasz szybę ,czyścisz od wewnątrz , odsuwasz (czystą już szybę ) i wychodzisz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okojan 02.06.2013 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Ja takze juz musze pomyslec o kominku. Chce zakupic narożny, z duża szyba. Bedzie DGP do 2 pokoi na górze. Grzanie raczej rekreacyjme- jesień, zima - 3 - 4 dni w tygodniu.Proponowano mi wkład Oliwia ( szyba czołowa ma około 70 cm).Nigdy nie miałem kominka, wiec nie mam żadnej wiedzy na ten temat.Lepiej szamotowy wkład- trzyma dłużej ciepło?Obudowe proponuja mi z jakiś płyt kwarco- coś tam....albo szamotową ( ale jest ponoć droga).Nie chce wydać wiecej niż 10 tys. na całosć. Kominek ma być ,,nowoczesny" tzn. jakas półka z kamienia i obudowa. Co kupić ? Nad czym pomysleć? Jakies inne wkłady z małą ceną i duża szybą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 02.06.2013 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 (edytowane) Ja takze juz musze pomyslec o kominku. Chce zakupic narożny, z duża szyba. Bedzie DGP do 2 pokoi na górze. Grzanie raczej rekreacyjme- jesień, zima - 3 - 4 dni w tygodniu. Na tym etapie warto ponownie, na spokojnie zastanowić się nad tym chciejstwem "dużej szyby" Poczytać, pomyśleć zdrowo i racjonalnie - użytkowo. Jeżeli by ta opcja "dużej szyby" została zrealizowana, czekam za rok, po sezonie użytkowania, na słowa: Ten BOHUSZ zupełnie wolny, nie uwikłany w układy, miał racje... Pozdrawiam PS Jeżeli chodzi o te 10 000 zł za całość, to jest to oczywiście realne z obudową z TERMO płyt szamotowych TPS, a z izolacyjnych tylko parę setek taniej.... Pomyśl cokolwiek tu ktosik chętny do pisania dla pisania napisze Edytowane 2 Czerwca 2013 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okojan 02.06.2013 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Bohusz - piszac abym sie zastanowił na dużą szybą, rozumiem, że chodzi Ci ciężar drzwiczek wraz z szybą ( mogą sie obluzować)? Nie mylę sie? Czy o jakies inne kwestie? A czy zmieni sie coś jak bedzie mniejsza szyba? załóżmy około 60 cm? Salon ma około 40 m2 - kilka osób twierdzi, że mały kominek ,,zginie " w takim salonie.Jest miejsce na narożny - dużo miejsca na duży kominek. Siedze, czytam forum i mam juz metlik w głowie. Moze trafiłem na nie takiego fachowca od kominków jak powinienem. Hm.............. Dzieki forum rozwiązałem juz wiele problemów budowlanych i może i ten jakoś pokonam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 02.06.2013 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 dzięki za info, te szydercze i te pożyteczne wracając do wątku. możecie doradzić jaki wybrać wkład szamotowy?? wielkie dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artix123 04.06.2013 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Kori, skoro poszukujesz to zerknij na wkłady Volcano 2P/2L z Hajduk. Stalowo-szamotowe, szerokość drzwi 670 mm, głębokość boku (szkło i rama drzwi) 450mm, do wyboru dwie wysokości drzwi 450 mm i 510 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 04.06.2013 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 zaraz zerkne, a co s takiego zeby samo miejsce na drewno było poniżej drzwiczek.chodzi o to aby po otwarciu przez przypadek nie wyleciało drewno ani popiół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 04.06.2013 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 zaraz zerkne, a co s takiego zeby samo miejsce na drewno było poniżej drzwiczek. chodzi o to aby po otwarciu przez przypadek nie wyleciało drewno ani popiół No ale to wydaje mi się standardem i jest tak w mądrze pomyślanych wkładach. Pisząc wcześniej o dużej szybie, nie miałem na myśli jej ciężaru. Chodziło mi aby dało się wysiedzieć gdy w kominku się pali tak jak ma się palić... No bo jak coś to sytuacje podratuje podwójna szyba, ale to dodatkowy koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okojan 04.06.2013 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Bohusz- doczytałem już o tym Min. na Twojej stronie- o męczennikach siedzących w salonie gdzie konkuruje plazma z kominkiem :) Ale dalej nie wiem jaki wkład wybrać (mniejszy). Czy z wkładem szamotowym, żeliwo hm........ Obudowe jakąś ,,ciepłą" ale bez szaleństw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 04.06.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Bohusz- doczytałem już o tym Min. na Twojej stronie- o męczennikach siedzących w salonie gdzie konkuruje plazma z kominkiem :) Ale dalej nie wiem jaki wkład wybrać (mniejszy). Czy z wkładem szamotowym, żeliwo hm........ Obudowe jakąś ,,ciepłą" ale bez szaleństw. Powiem tak Najgorsze, że sam "musisz?" wybierać wkład, dostosować go jednoznacznie do swojego domu i jeszcze "musisz?" się głowić jaką obudowę wykonać. Będziesz całość robił samodzielnie? z pomocą tego forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 04.06.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Poczytać, pomyśleć zdrowo i racjonalnie - użytkowo. Jeżeli by ta opcja "dużej szyby" została zrealizowana, czekam za rok, po sezonie użytkowania, na słowa: Ten BOHUSZ zupełnie wolny, nie uwikłany w układy, miał racje... Pozdrawiam kurde poleciałeś żartem jak za najlepszych lat, ale spoko, tak trzymaj, jak mówi mistrz: " alleluja i do przodu ! " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okojan 04.06.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Bohusz- nie, nie bede robił sam. Musze innego w swoim miescie ,,kominkarza" znalesć.Rozsądnego a nie nastawionego tylko na sprzedaż i wykonanie ( chce Pan taki- zrobie i zamontuje) tylko takiego, który doradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 04.06.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 oliwia przy wersji bocznej bez szprosa ma przód około 80 cm - to juz naprawde sporo, 70 z haczykiem ma zuzia Ja takze juz musze pomyslec o kominku. Chce zakupic narożny, z duża szyba. Bedzie DGP do 2 pokoi na górze. Grzanie raczej rekreacyjme- jesień, zima - 3 - 4 dni w tygodniu. Proponowano mi wkład Oliwia ( szyba czołowa ma około 70 cm). Nigdy nie miałem kominka, wiec nie mam żadnej wiedzy na ten temat. Lepiej szamotowy wkład- trzyma dłużej ciepło? Obudowe proponuja mi z jakiś płyt kwarco- coś tam....albo szamotową ( ale jest ponoć droga). Nie chce wydać wiecej niż 10 tys. na całosć. Kominek ma być ,,nowoczesny" tzn. jakas półka z kamienia i obudowa. Co kupić ? Nad czym pomysleć? Jakies inne wkłady z małą ceną i duża szybą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salon Kratki.pl 04.06.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Dzień dobry Państwu.Okojan ... jeżeli mieszkasz niedaleko Śląska to zapraszam. Zobaczysz na miejscu wkłady o które pytasz i załatwimy sprawę prawidłowego doboru paleniska oraz całości zabudowy kominkowej do Twojego domu.Pozdrawiamy i zapraszamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 10.06.2013 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Ja takze juz musze pomyslec o kominku. Chce zakupic narożny, z duża szyba. Bedzie DGP do 2 pokoi na górze. Grzanie raczej rekreacyjme- jesień, zima - 3 - 4 dni w tygodniu. Proponowano mi wkład Oliwia ( szyba czołowa ma około 70 cm). Nigdy nie miałem kominka, wiec nie mam żadnej wiedzy na ten temat. Lepiej szamotowy wkład- trzyma dłużej ciepło? Obudowe proponuja mi z jakiś płyt kwarco- coś tam....albo szamotową ( ale jest ponoć droga). Nie chce wydać wiecej niż 10 tys. na całosć. Kominek ma być ,,nowoczesny" tzn. jakas półka z kamienia i obudowa. Co kupić ? Nad czym pomysleć? Jakies inne wkłady z małą ceną i duża szybą? Witam! Też tak kombinowałem jak Ty na początku i w trakcie budowy. Dopiero wątek - http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172514-Taki-sobie-piecyk-ceramiczny przemeblował całą moją kiepską wiedzę na tematy kominkowe. Kupiłem "jedynie słuszny" niedrogi wkład i na szczęście Eniu z Piotrem pojawili się na forum. Tylko dlaczego tak późno, na szczęście durnowaty wkład niezabudowany udało się sprzedać. Palenie 3-4 dni w tygodniu to już nie rekreacyjne palenie, czyli warto pomyśleć o czymś mądrzejszym, co nie będzie pożerało drewna, będzie ekonomiczne a człek się nie narobi przy noszeniu kloców i nie będzie zadawał sobie pytania dlaczego tyle energii w gorących spalinach puszcza w niebo. Za 10tys będziesz miał w dalszym ciągu g...... i kaca dlaczego nie dołożyłem jeszcze "kilku" złotych. Nie ma tanich rozwiązań-do takich wniosków doszedłem po ciekawej lekturze w/w wątku. Po moich doświadczeniach/przejściach radzę: nie kupować taniego wkładu, tylko dobrą kozę(jeżeli takie są) lub mieć prawdziwy kominek a nie pożeracz drewna! Dlaczego: obudowa kominka kosztuje w zależności od fantazji parę dobrych złotych i tu pytanie, czy warto kiepski wkład obudowywać za dwu, trzykrotność jego wartości? Do tego DPG, które nie jest za darmo. Policz ile będzie to docelowo kosztować.Co ja się naczytałem przeróżnych bzdur, do dzisiaj żal straconego czasu. To moje zdanie na ten temat, możesz się nie zgadzać. Radzę poczytaj. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts