Gość marci*** 02.06.2013 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Witam Może ktoś z doświadczeniem przy wykonywaniu gęstożebrówek podpowie: Robimy strop teriva I (21+3cm) i przy rozpiętości 6m wykonujemy ujemną strzałkę ugięcia (~1,5cm) podbijając kliny pod stemplami. Zastanawia mnie tylko jedno miejsce - gary ułożone w rzędzie najbliższym do ściany mają spory "spadek". Kształtka wieńcowa jest wymurowana w jednym poziomie, natomiast żebro najbliższe ściany jest w najwyższym punkcie podniesione o te 1,5 cm. A ponieważ wg projektu to żebro leci około 26cm od ściany i wchodzi nam tam tylko pół gara to ten spadek wygląda na bardzo duży. Zastanawia mnie teraz jak lać nadbleton w tym miejscu, oraz czy po rozszalowaniu i po powrocie stropu do płaszczyzny, nadbeton w tym pasie przyściennym nie popęka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek-jg 02.06.2013 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Nie popęka ponieważ żebro rozdzielcze nie pozwoli stropowi opaść w tym miejscu.Ja przy ścianie nie daję ujemnej strzałki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość marci*** 02.06.2013 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 tak właśnie mylę - tylko zastanawiam się czy wypłaszczyć tylko to żebro przy ścianie, czy może zestopniować na pierwszym i drugim od ściany ? (pierwsze na poziom "0", drugie powiedzmy +0,7cm, a trzecie i kolejne już na docelowe 1,5cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts