piotr.lisc 02.06.2013 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Szanowni Państwo. Mam pytanie związane z sensownością rozwiązania zaproponowanego przez lokalnych wykonawców szamb i oczyszczalni. Otóż realia na działce mam takie, że mam ponad 3 metry warstwy nieprzepuszczalnej, glina oraz wody gruntowe na poziomie 70-80 cm pod powierzchnią. Jednocześnie nie ma żadnego problemu z wodami stojącymi na działce. Do najbliższego rowu melioracyjnego mam około 200 metrów, ale bez jakichkolwiek realnych szans na odprowadzanie do niego wody. W tych realiach wykonawcy twierdzą, że klasyczna oczyszczalnie z drenażem nie zda egzaminu, bo na wiosnę i na jesieni po prostu nie będzie działać i będzie generować problemy. Zaproponowano mi dwa rozwiązania. Jedno bardzo proste i tanie. Czyli proste szambo 10m3 do tego pompa zatapialna i jakikolwiek drenaż. Do szamba mam sypać bakterie do częściowego oczyszczania i prosto z szamba pompa pompuje ścieki do drenażu. W przypadku warunków, w których drenaż nie ma szans działać, czyli np. na wiosnę pompę się wyłącza i wybiera się szambo klasycznie. Zaletą tego rozwiązania jest prostota i cena. Wadę konieczność zajmowania się tym. Drugie rozwiązanie polega na wstawieniu pomiędzy szambo a drenaż osadnika gnilnego. Pompa z szamba włącza się przy wysokim poziomie szamba i wyłącza się przy wysokim poziomie w osadniku. Całość działa automatycznie. W każdej chwili szambo można opróżnić "klasycznie", więc nie ma problemu na wiosnę, a jednocześnie jest szansa, że przez większość roku po prostu całość ścieków trafi do drenażu. Pytanie, na ile takie coś ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 03.06.2013 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Drugie rozwiązanie polega na wstawieniu pomiędzy szambo a drenaż osadnika gnilnego. Pompa z szamba włącza się przy wysokim poziomie szamba i wyłącza się przy wysokim poziomie w osadniku. Całość działa automatycznie. W każdej chwili szambo można opróżnić "klasycznie", więc nie ma problemu na wiosnę, a jednocześnie jest szansa, że przez większość roku po prostu całość ścieków trafi do drenażu. Pytanie, na ile takie coś ma sens? Tego nie rozumiem Przecież poziom w osadniku jest stale taki sam, czyli wysoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.lisc 03.06.2013 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Tego nie rozumiem Przecież poziom w osadniku jest stale taki sam, czyli wysoki. Teoretycznie tak, ale co się dzieje jak na wiosnę są roztopy, woda stoi i wybija wodę z drenażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 06.06.2013 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Nie kombinuj z wynalazkami tylko zastosuj normalną oczyszczalnię biologiczną ze studnią chłonną i pompą z zaworem zwrotnym.Będziesz miał z głowy zajmowanie się tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 06.06.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 A te ścieki aby na pewno będą tak oczyszczone że Ci drenażu nie zamuli i nie zapcha? A np. na wiosnę przy wysokim stanie wody w gruncie woda nie napłynie ci drenażem do szamba? Pompa będzie wypompowywać a woda z powrotem napływać. Jeśli już to chyba raczej normalna oczyszczalnia i jakiś duży drenaż bo nie wiem czy się spisze studnia chłonna w takich warunkach gruntowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 06.06.2013 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 WitamAle alpejskie kombinacje. Z tego co piszesz jasno wynika, że najlepszym rozwiązaniem jest szambo. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 07.06.2013 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 A te ścieki aby na pewno będą tak oczyszczone że Ci drenażu nie zamuli i nie zapcha? A np. na wiosnę przy wysokim stanie wody w gruncie woda nie napłynie ci drenażem do szamba? Pompa będzie wypompowywać a woda z powrotem napływać. Jeśli już to chyba raczej normalna oczyszczalnia i jakiś duży drenaż bo nie wiem czy się spisze studnia chłonna w takich warunkach gruntowych. Przy takich warunkach studnia chłonna będzie efektywniej pracowała i zdecydowanie prostrzejest jej wykonanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 07.06.2013 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Prostsze jest wykonanie studni ale przy takich warunkach nie zgodzę się że na pewno będzie efektywnie pracować. Nie wiem co to za glina (bywa różnie) ale jeśli faktycznie jest 3m słabo przepuszczalnej warstwy gliny i jeszcze woda tak płytko to ja sądzę że studnia jest ryzykowana. Jeszcze zależy ile ścieku będzie do niej odprowadzane. No i jak będzie zbudowana. Dobrze byłoby wiedzieć co jest poniżej tych 3 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.lisc 07.06.2013 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Hurtowo odpowiadam wszystkim. Studnia chłonna raczej nie wchodzi w grę z powodu tego, że od razu wiadomo, że poniżej 3m nie ma opcji. Nie uśmiecham mi się wydać na gruntowne badania geologiczne 1000PLN, aby się dowiedzieć, że teoretycznie można od 6m i z kosztem budowy studni 5000PLN. Raczej nie widzę sensu tego. Na wiosnę nie wybije wody z drenażu do szamba, ponieważ nie ma tam połączenia. Od tego jest pompa, która pompuje z szamba do drenażu. Czy drenaż się nie zamuli? Nie wiem, pewnie za 10 lat się zamuli. Sądzę, że sypiąc odpowiednią chemię do szamba można znacznie wydłużyć czas działania tego systemu, ale może się mylę. Dlatego pytanie, mylę się, czy nie? Działka jest duża, więc z powierzchnią drenażu nie ma problemu. Jednak jaki to ma sens skoro na wiosnę woda stoi w glinie tak po prostu, na pół metra, bez drenażu? "najlepszym rozwiązaniem jest szambo. " - przypuszczalnie tak, ale czy da się jakkolwiek zoptymalizować to kosztowo? Koszt wywozu szamba u mnie to 150PLN za 10m3. Czyli miesięcznie będę płacił 300PLN za wywóz (zużycie wody sprawdzone). To bardzo dużo. Zastanawiam się, czy opisany sposób nie pozwoli mi niskim kosztem ograniczyć wydatki na szambo przez 3/4 roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian1224 07.06.2013 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Najlepsze zoptymalizowanie kosztów szamba to dobra pompa z rozdrabniaczem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 07.06.2013 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Panowie, widać nie do końca wiecie jak jest zbudowana studnia chłonna. Piotr jak chcesz zobaczyć jak jest studnia chłonna zbudowana zapraszam do mnie, nie masz daleko . Jak wykażesz chęć to na PW podeślę ci telefon do mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 07.06.2013 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 (edytowane) Najlepsze zoptymalizowanie kosztów szamba to dobra pompa z rozdrabniaczem:) i co dalej, pompa zanurzeniowa i do sąsiada? rozdrabniacz nie zmniejsza objętości, no chyba że się rozgrzeje do czerwoności i odparuje trochę wody, jeżeli tak to ma działać to oczywiścite masz rację. Edytowane 7 Czerwca 2013 przez WOJSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.lisc 07.06.2013 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Wiesz, może ja nie do końca wiem, ale wydaje mi się, że studnia chłonna ma szansę działania jeśli znajduje się, przynajmniej częściowo w warstwie przepuszczalnej. Realizacja studni chłonnej w warstwie nieprzepuszczalnej zadziała jak takie niby szambo, czyli zapełni się i tyle. Jeśli to co napisałem powyżej ma sens, to ja nie twierdzę, że realizacja studni u mnie jest niemożliwa albo, że studnia nie będzie działać. Twierdzę, że jest ekonomicznie mało sensowna. Wydaje mi się, to mało sensowne, bo po pierwsze wiadomo, że poniżej 3m nie ma szans, czyli trzeba głębiej. Po drugie, aby rzetelnie zbadać czy w ogóle i na jakiej głębokości to może mieć sens trzeba zrobić badania geologiczne, czyli wydać 1000PLN kasy. Wynik tego może być taki, że np. nie ma szans, to wtedy w ogóle sensu brak, albo może być wynik taki, że trzeba zrobić studnię poniżej 6m. Jaki jest koszt budowy tego? 5000PLN? W ten sposób sama studnia to koszt pewnie 8000PLN, a gdzie tu dalej... Zaproponowane przeze mnie rozwiązanie może nie jest idealne, ale z pewnością tanie, bo w 5000PLN zmieści się całość realizacji. Tylko to pytanie, nad którym się zastanawiam, to czy to w ogóle ma sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 07.06.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Jeśli dobrze rozumiem, to chcesz stworzyć drenażówkę dużym zbiornikiem (10 m3) i drenażem w nasypie (? - ma być 1.5 m od wód), a jak wody podejdą za wysoko, to wyłączyć pompę do drenażu i traktować całość jak szambo.W zbiorniku drenażówki utrzymuje się stale wysoki poziom i rozwija się w nim stosowna flora bakteryjna. Jak go opróżnisz, to ją zniszczysz. Podobnie w drenażu - on ma być zwilżany, ale z dostępem tlenu. Jak go zaleje, to mikroorganizmy szlak trafi. Po każdej takiej akcji, czyli cyklicznie zgodnie z kalendarzem, będziesz musiał odnawiać sobie bakterie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 07.06.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Wiesz, może ja nie do końca wiem, ale wydaje mi się, że studnia chłonna ma szansę działania jeśli znajduje się, przynajmniej częściowo w warstwie przepuszczalnej. Realizacja studni chłonnej w warstwie nieprzepuszczalnej zadziała jak takie niby szambo, czyli zapełni się i tyle. Jeśli to co napisałem powyżej ma sens, to ja nie twierdzę, że realizacja studni u mnie jest niemożliwa albo, że studnia nie będzie działać. Twierdzę, że jest ekonomicznie mało sensowna. Wydaje mi się, to mało sensowne, bo po pierwsze wiadomo, że poniżej 3m nie ma szans, czyli trzeba głębiej. Po drugie, aby rzetelnie zbadać czy w ogóle i na jakiej głębokości to może mieć sens trzeba zrobić badania geologiczne, czyli wydać 1000PLN kasy. Wynik tego może być taki, że np. nie ma szans, to wtedy w ogóle sensu brak, albo może być wynik taki, że trzeba zrobić studnię poniżej 6m. Jaki jest koszt budowy tego? 5000PLN? W ten sposób sama studnia to koszt pewnie 8000PLN, a gdzie tu dalej... Zaproponowane przeze mnie rozwiązanie może nie jest idealne, ale z pewnością tanie, bo w 5000PLN zmieści się całość realizacji. Tylko to pytanie, nad którym się zastanawiam, to czy to w ogóle ma sens. mylisz pojęcia, studnia chlonna z nazwy jest tylko studnią. ale widzę że już znasz się na tym świetnie więc pomocy nie potrzebujesz. powodzenia z twoja szambo-oczyszczalnią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 07.06.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 To może nas kolega Wojski uświadomi jak powinna być zbudowana studnia chłonna. Z chęcią się czegoś nowego dowiem/nauczę. Jakiś opis, schemacik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.lisc 07.06.2013 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 mylisz pojęcia, studnia chlonna z nazwy jest tylko studnią. ale widzę że już znasz się na tym świetnie więc pomocy nie potrzebujesz. powodzenia z twoja szambo-oczyszczalnią Przepraszam, to nie jest złośliwość i pytam się całkowicie serio. Czy uważasz, że to co napisałem ma sens, czy Twoja wypowiedź to był sarkazm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 08.06.2013 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 To może nas kolega Wojski uświadomi jak powinna być zbudowana studnia chłonna. Z chęcią się czegoś nowego dowiem/nauczę. Jakiś opis, schemacik? zapraszam kolegę na poszukania na forum, już pisałem jak budowałem studnię chłonną więc nie będę dublował wpisów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 08.06.2013 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Przepraszam, to nie jest złośliwość i pytam się całkowicie serio. Czy uważasz, że to co napisałem ma sens, czy Twoja wypowiedź to był sarkazm? brniesz w niesprawdzoną inwestycję, próbujesz przerobić szambo na oczyszczalnię nazwijmy to roboczo drenażową. Żeby to działało nie możesz pompować do drenów ścieków bo będziesz niszczył florę bakteryjną która jest potrzebna do doczyszczania ścieków. żeby ci to działało musi się to odbywać grawitacyjnie. Dlatego proponuję ci oczyszczalnię biologiczną do tego przepompownię i studnię chłonną. Jak już pisałem wcześniej studnia chłonna z nazwy jest tylko studnią Weź czteropak , podjedź do mnie zobaczysz jak to działa a potem zadecydujesz czy zrobić coś sprawdzonego czy kombinować z szambem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts