Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna - poszukuje sprawdzonej firmy

Recommended Posts

Służę:

Firma Elektra z Warszawy http://www.flexit.pl/index.php?level=3&dzial=2_1

Firma jest przedstawicielem kilku producentów - jeśli chodzi o rekuperację, to sprzedają produkty firmy Flexit.

Natomiast rury (System Spiro) do instalacji wentylacyjnej firmy Alnor: http://www.alnor.pl

Na razie system w trakcie instalacji, brak doświadczeń z korzystania i sprawności, ale mam nadzieję, że będzie ok. Projekt systemu i obsługa klienta bardzo profesjonalna i fachowa.

Polece tak: rekuperaotr - firma ktora ci sie podoba i trafia do ciebie ;) (przedzial cenowy mozna znalezc od 1000 zl do 12000 zl)

uklad rur - zapewne ta firma zrobi ci projekt za darmo

ulozenie rur - tutaj juz polecam wlasna prace bo koszt jaki beda chcieli za wykonanie tego jest niewarty ilosci pracy jaka nalezy wlozyc a ile bedzie satysfakcji jak juz to sie zrobi

uruchomienie - tam gdzie kupisz rekuperator zapewne znajdziesz kogos kto ci to zestroi i uruchomi za niewielka oplata.

Nie od dzis wiadomo ze co tanie to do .... dlatego podalem przedzial cenowy od 1000 do 12000 - wybor oczywiscie jest indywidualny bo nie kazdy lubi to samo. Ja lubie np automatyke bo w domu mam mieszkac a nie myslec co i kiedy musze przestawic, wlaczyc/wylaczyc a wiadomo ze takie "udogodnienia" kosztuja.

Właśnie ten sam przedział cenowy mi oferowano 10000 - 12000. wybrałem firmę z ceną 10000 zł. Nie wiem co by było gdybym wybrał tą za 12000 zł . Może lepiej ale to w cale nie jest takie pewne.

pzdr

Chyba jedno zero za duzo ;)

Tylko teraz nasuwa sie pytanie co masz w tej cenie (filtry, nagrzewnice, automatyke (reczna, tygodniowa), kontrolki, czujniki, rozmrazanie kasety itp itd). Wydaja sie to blache sprawy ale jak sie zsumuje to wszystko to nie wychodzi juz 1000 zl ale cos kolo 6000 zl.

Oczywiscie moze i wystarczy dwa wentylatorki w obudowie .... ale czy na pewno - to tez zalezy co kto lubi :)

Ja nawet spotkalem sie z Panem z http://www.rekuperatory.pl u mnie na dzialce, problem tylko w tym, ze na moim etapie budowy (stan surowy otwarty) potrzebne mi sa jedynie przepusty przez strop i doprowadzenie powietrza z czerpni gruntowej, czyli przygotowanie domu pod wylewki, bez ciagniecia rur po budynku. Pan z kolei stwierdzil, ze na wykonanie takiej pracy nie bardzo oplaca mu sie specjalnie gnac poza Warszawe (25km od centrum).