Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Braas Turmalin vs Imerys-Huguenot HP10 vs Erlus Linea

GrasshopperXTR

Którą dachówkę wybrać?  

7 użytkowników zagłosowało

1. 1. Którą dachówkę wybrać?

• Imerys-Huguenot HP10
      1
    • Erlus Linea
      0
    • Braas Turmalin
      6

Recommended Posts

Cześć,

powoli przymierzam się do zakupu dachówki i po wstępnej selekcji na placu boju pozostały:

Kolor, w który celuję to ciemna szarość, lub antracyt. Którą z tych dachówek byście wybrali i dlaczego?

Uprzedzając pytania - przeczytałem cały wątek o wyborze dachówek. Dachówki płaskie nie mają jednak osobnego wątku - stąd zdecydowałem się założyć nowy :)

• 2 weeks później...

Wrzucam to co udało mi się znaleźć na forum odnośnie płaskich dachówek (na szybko więc trochę śmietnik, może komuś ułatwi wybór):

Lista + kilka komentarzy:

Sam nie mam pojęcia co wybrać.

Braas Turmalin

Tondach Figaro Deluxe

Creaton Domino (efekt schodków?)

Imerys HP 10

Imerys HP13 Huguenot

Koramic actua 10

Uniprodek Pros

Nibra G10 Nelskamp

Terra Piatta Pfleiderer (12szt/m2 ok 60zl/m2) (ok 40 zl / m2)??

Cosmo Jungmeier - jest też dość plaskata

Erlus Linea

Niestety nie podzielam opinii przedmówców. Jeśli chodzi o techniczną stronę IMERYS HP 10 wygrywa w każdej kwestii. Przede wszystkim większy wymiar ( 10szt.m2), barwienie w masie co jest bardzo istotne w tym temacie . Największym plusem jest niska nasiąkliwość przy której Creaton nie ma porównania.

Ja i moi znajomi postawiliśmy na Imerys- a . I była to właściwa decyzja. Mamy dachy już ponad 10 lat .

Terra Piata -Bardzo ładna dachówka, miałam ją nawet na wzór na swojej budowie i długo się nad nią zastanawiałam z nasatwieniem, że ją kupię. Jednak gdy zobaczyłam ja na innym dachu to stwierdziałam, że nie o to mi chodzi. Po prostu do mojego dachu ze sopadkiem 28 stopni by nie pasowała.

Ale jest naprawdę ładna, więc jeśli masz pewność, że o taką Ci chodzi to myślę, że warto. Moim zdaniem jakość była dość wysoka, zamki dobrze wykonane a porównywałam ją z Creatonem i MeyerHolsenem.

Wezwana do odpowiedzi stawiam się!

Płaskie jest piękne!

Po tym mało kobiecym wstępię zaświadczę, że cena ratkovitza na Nibrę jest prawdziwa - ok. 60 zł. Dodatki nie strasznie drogie...

Tegalit - jest cementowy i źle wykończony

Domino jest najfajniejsze i ma 50 lat gwarancji, jak kto może czekać, niech czeka - obecnie zapisy na wiosnę 2007. Do obejrzenia w dzienniku Pontypendy!

Terra Piatta - świetne kolory i niesamowity, satynowy blask ale ma taki dziwny wzorek, który na dachu musi być widoczny niestety...

Widziałam kilka płaskich realizacji na dachach - efekt jest na dużych i nieskomplikowanych połaciach, ale widać wszelkie fuszerki więc dobry dekarz potrzebny!

Było o tym także w wątku "POkażcie swoje dachy!"

Edytowane przez _krzychu
lit.

• 1 year później...
  • 3 weeks później...
  • 2 months później...
  • 10 months później...
Cześć,

powoli przymierzam się do zakupu dachówki i po wstępnej selekcji na placu boju pozostały:

Kolor, w który celuję to ciemna szarość, lub antracyt. Którą z tych dachówek byście wybrali i dlaczego?

Uprzedzając pytania - przeczytałem cały wątek o wyborze dachówek. Dachówki płaskie nie mają jednak osobnego wątku - stąd zdecydowałem się założyć nowy :)

Jeżeli miałaby się liczyć wyłącznie jakość - zdecydowanie Erlus, ale to już wydatek, który mocno uderzy po kieszeni. Jezeli całkiem dobra jakość i niska cena, to Braas. Wyliczałeś też inne dachówki płaskie, generalnie, przynajmniej oim zdaniem, płaskie dachówki wyglądają na dachu rewelacyjnie. Jednak do tych, które tam są wyiczone mozna doliczyć jeszcze Robena Bergamo, z Braasa można jeszcze dorzucić Smaragd (który jest niesamowity), Bogena Plano (bardzo dobra jakość) i NIbre Nelskampa.

• 3 months później...

Witam, w projekcie mamy płaską dachówkę w tonacji grafitowej, stolarkę mamy w ciemnym brązie (dąb bagienny) i ostatecznie stanęło na:

1. Braas Turmalin antracyt angoba lub glazurowanej

2. Bogen Plano 11

Pomóżcie wykazać plusy i minusy w porównaniu Turmalin i Plano oraz angoby i glazurowanej.

Czy dobór rynien w kolorze antracyt jest bezproblemowy czy bierzecie czarne?

Witaj

Dachowka turmalin to 1sza liga jesli chodzi o brak krzywizn, choc nie jest tania to moge ja szczerze polecic. Mam dach prawie 400m i jesli chodzi o wycene to na orea 9 dostalam oferte 29tys a na braasa prawie 45tys w kolorze szary krysztal. Rynny wybralam czarne bo antracyt byl za jasny, pas pod i nad rynnowy tez w kolorze czarnym. A jesli chodzi o plano 11 to niestety antracyt wpada lekko w braz na sloneczku

Pozdrawiam

cccc.jpg

ccc.jpg