Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z241 maksymalnie zagęszczony

Recommended Posts

Jeśli pomiary przy zdawaniu instalacji wyjdą liche to szpilki czekają Cie tak czy siak. Ale spawaj lub skręcaj bednarkę, masz w miarę mokry grunt to będzie OK. Cokół wyprostujesz jakoś, ale czołować bloczek powinieneś do najbardziej wysuniętej części fundamentu. Tylko jeśli 20 cm wysiniesz to skąd na końcu otrzymasz 8cm? Płytka ma 12cm?

• Odpowiedzi 147
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zaglądam, podglądam, podpatruję itd. Domek już mi się podoba, jakbym ogladał swoja budowę :p. Jak na razie budowa idzie jak po sznurku i oby tak dalej. Wielkie dzięki za obliczenia kosztów ogrzewania w wątku "ogrzewanie elektryczne czy gazowe", dostałem wszystkie wyliczenia kosztów ogrzewania mojego Bursztyna (gratis :D). Zapotrzebowanie na ciepło i cwu mamy prawie identyczne. Jak najbardziej poszedłem w stronę PC pw, myślę, że bedzie to najepsze dla mnie rozwiązanie. Myślałem o rurowym GWC, widzę że zrobiłeś glikolowe. Które jest korzystniejsze? Zastanawiałem sie nad tym i do niczego konstruktywnego nie doszedłem niestety. Pozdrawiam!

[table=width: 500, class: grid, align: left]

[tr]

[td][/td]

[td]Gaz[/td]

[td]PC Gruntowa[/td]

[td]Kable[/td]

[td]PC PW[/td]

[td]Ekogroch[/td]

[td]Kocioł prąd[/td]

[/tr]

[tr]

[td]Instalacja[/td]

[td]17000[/td]

[td]42400[/td]

[td]7100[/td]

[td]23604[/td]

[td]24900[/td]

[td]9597[/td]

[/tr]

[tr]

[td]Ogrzewanie[/td]

[td]3102[/td]

[td]2408[/td]

[td]2832[/td]

[td]2288[/td]

[td]2651[/td]

[td]3265[/td]

[/tr]

[/table]

Witaj, ładna tabelka więc pozwolisz, że wtrącę swoje przemyślenia tym bardziej, że założyłeś okres 30 lat. Życie nie jest przewidywalne i niezmiernie trudno wyrokować co będzie w przyszłości - patrz Krym i co wie dalej. Klimat ewidentnie się zmienia. Z jednej strony zależność energetyczna od RU z drugiej strony polski gaz z łupków czy ew możliwość obniżenia cen gazu poprzez partnerów europejskich. Z jednej obecna cena prądu z drugiej nieuchronna budowa elektrowni atomowej, koszty zamykania czy modernizacji przestarzałych i nierentownych elektrociepłowni. Moda i efektywność instalacji pomp ciepła ale i cenny "zachodnie" zupełnie nie przystające do naszych realnych zarobków. Boom na panel słoneczne i lata zwrotu z tych inwestycji - tym boleśniejsze bo nie dotowane przez państwo jak choćby u zachodnich sąsiadów i możliwość odsprzedaży nadwyżek do sieci. Tyle tytułem wstępu :rolleyes:

Zastanawiam się czy kolega uwzględnił wykonanie ogrzewania podłogowego lub kaloryferów? Dopiero wtedy tabelka uwzględni całkowite koszty.

• 3 weeks później...