Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja fundamentów

Gość

Recommended Posts

Witam-ja miałem w projekcie papę z lepikiem.Nie lubię papy, wydaje mi się, że to słaby materiał. Zastosowałem folię IZOKPOL,gruba chyba 1.5 mm, bardzo mocna. Są rolki o dł.20 metrów (86 zł rolka) i 10 metrów(43 zł), szerokość 1 m. Można przeciąć na pół. Widziałem chyba w Praktikerze tego samego typu, jakieś zagraniczne.Do tego można kupić środki do klejenia na zimno.Tę samą folię kładłem pod murłaty na ściankach kolankowych. Buduję z Hebla. Pozdrowienia-Tad

Z racji jw. zrobiłem 2xpapę na lepiku na gorąco. Poniewczasie stwierdziłem, że byl to błąd. lepszym rozwiązaniem jest położenie warstwy zaprawy wodochronnej np. "Hydrostop". Nie przepuszcza wody, podczas budowy sie tego nie zniszczy, trwała na wieki i łatwo/szybko się wykonuje.

warto pamiętać o tym ,że jak zaczynamy murować już na tej izolacji to warstwa zaprawy nie koniecznie musi posiadać grubsze kamulce ,bo może pod ciężarem pustaków dojść do uszkodzenia izolacji a wtedy fiu fiu.

A propos tematu folii i papy to myślę sobie ,że gdyby papa izolacyjna była takiej jakości jak kiedyś to byłaby lepsza, a tak to można tylko domniemać.

Ja domniemam ,że papa jest lepsza (nie wynika to z uzasadnienia tylko z siły przyzwyczajenia i wyobrażeń o tym co dobre ,a co złe).

HEJ!

Papa nie rozkłada się w ziemi jest ona materiałem powstającym z przeróbki ropy. co najwyżej może się kruszyć pękać. A co do foli są to materiały sztuczne i trudno przewidzieć ich zachowanie.

ps Według obowiązujących w polsce przepisów papy i innych materiałów smołowych nie wolno stosować wewnątrz budynków.