Gość 11.06.2002 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2002 Co stosować na izolację poziomą fundamentów - papa/folia?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 11.06.2002 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2002 A jak masz w projekcie.W moim jest papa ale też myślę o foliiEwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tad 11.06.2002 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2002 Witam-ja miałem w projekcie papę z lepikiem.Nie lubię papy, wydaje mi się, że to słaby materiał. Zastosowałem folię IZOKPOL,gruba chyba 1.5 mm, bardzo mocna. Są rolki o dł.20 metrów (86 zł rolka) i 10 metrów(43 zł), szerokość 1 m. Można przeciąć na pół. Widziałem chyba w Praktikerze tego samego typu, jakieś zagraniczne.Do tego można kupić środki do klejenia na zimno.Tę samą folię kładłem pod murłaty na ściankach kolankowych. Buduję z Hebla. Pozdrowienia-Tad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 11.06.2002 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2002 To już było, zobacz wątek - "izolacja pozioma z papy, czy folii?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.06.2002 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2002 Papa jest używana od bardzo wielu lat i wiadomo jak się zachowuje (mam na myśli jej trwałość) a co do foli są to doświadczenia praktyczne 30 góra 40 letnie. więc radziłbum papę-wiesz co masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.06.2002 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2002 Z racji jw. zrobiłem 2xpapę na lepiku na gorąco. Poniewczasie stwierdziłem, że byl to błąd. lepszym rozwiązaniem jest położenie warstwy zaprawy wodochronnej np. "Hydrostop". Nie przepuszcza wody, podczas budowy sie tego nie zniszczy, trwała na wieki i łatwo/szybko się wykonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.06.2002 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2002 Myśmy dali 2xpapa izolacyjna a w środek gruba folia. Czy ktoś też tak może robił?Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 13.06.2002 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2002 warto pamiętać o tym ,że jak zaczynamy murować już na tej izolacji to warstwa zaprawy nie koniecznie musi posiadać grubsze kamulce ,bo może pod ciężarem pustaków dojść do uszkodzenia izolacji a wtedy fiu fiu. A propos tematu folii i papy to myślę sobie ,że gdyby papa izolacyjna była takiej jakości jak kiedyś to byłaby lepsza, a tak to można tylko domniemać.Ja domniemam ,że papa jest lepsza (nie wynika to z uzasadnienia tylko z siły przyzwyczajenia i wyobrażeń o tym co dobre ,a co złe).HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 14.06.2002 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2002 Daliśmy folię wychodząc z założenia, że papa jednak szybciej rozkłada się w ziemi, ale czy to była właściwa decyzja - czas pokaże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.06.2002 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2002 Papa nie rozkłada się w ziemi jest ona materiałem powstającym z przeróbki ropy. co najwyżej może się kruszyć pękać. A co do foli są to materiały sztuczne i trudno przewidzieć ich zachowanie. ps Według obowiązujących w polsce przepisów papy i innych materiałów smołowych nie wolno stosować wewnątrz budynków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts