Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fuszerka w klejeniu desek

Yorey

Recommended Posts

takie życie... Parkieciarz powinien sprawdzić podłoże i co najmniej zasygnalizować nierówność zanim przystąpił do montażu desek.

Nawiasem mówiąc - to jest tylko hipoteza o tym jednym źle zamontowanym legarze, tak czy inaczej podklinowanie płyty w tym miejscu powinno chyba pomóc.

takie życie... Parkieciarz powinien sprawdzić podłoże i co najmniej zasygnalizować nierówność zanim przystąpił do montażu desek.

.

No wybacz panie że wszystko ma jeszcze parkieciarz sprawdzić , a może to właściciel, inwestor powinien dokładnie sprawdzac wszystko i sygnalizować po kazdym etapie ptrac, Czemu pan nie latał z poziomicą po innych fachowcach przed pracami parkieciarza. parkieciarze i płytkarze mają ten cięzki kawał chleba że zawsze sa za wszystko kopani bo wykonuja ostatni prace i wszystko widac.Sa ludzie co maja do parkieciarza pretensje bo sciany sa krzywe i listwy brzydko siadaja.Co parkieciarz moze i ma sprawdzić to zazwyczaj sprawdzi.

Nie ma pan racji i teraz szukasz pan winnego w ostatnim fachowcu.

Edytowane przez monkey222

hmm... widzisz, zatem niesprawdziwszy - parkieciarz ryzykuje taki problem, jaki nastąpił - bo dla mnie nie jest oczywiste, czy faktycznie podłoże było źle przygotowany, czy też parkieciarz je źle wyszlifował, nałożył za dużo bądź za mało kleju, bądź użył wadliwych desek, a że widzę problem, to pretensje mam do niego - ba! jestem przekonany o własnej racji moralnej w tej kwestii:)

Ale nie w tym rzecz, by rozstrzelać parkieciarza, chodzi o to by naprawić usterkę - i pomocy w tym dziele oczekuję od Wielce Szanownych Kolegów.

Przytargałem już dwa wielkie lewary kolejowe, dzisiaj dotnę stosowne profile, które pozwolą na ich przedłużenie i na poniedziałek jestem umówiony z parkieciarzem na experyment z podnoszeniem stropu, acz by rozwiać wątpliwości w zakresie teorii tego przedsięwzięcia pytam - licznie tu zgromadzonych - specjalistów:)

Edytowane przez Yorey

Parkieciarz miał zeszlifować 8mm płyty OSB???na jakiej powierzchni??:):)podejście do tematu - no comment. Jego błędem jest tylko to, że nie sprawdził. Ale gdyby sprawdził i powiedział, że naprawa spartaczonego podkładu będzie kosztować to pewnie byłby problem, że za drogo:):)

życzę Ci abyś trafił w końcu na fachowca, który przejedzie się po Tobie.aż poczujesz to... w kieszeni. inaczej niczego się nauczysz.

Naprawa była banalnie prosta, acz możliwość jej wykonania wynika wprost ze specyfiki budynku - otóż zdemontowaliśmy izolację stropu, podłożyliśmy kantówkę równolegle do legaru i unieśliśmy kapkę OSB - gwoździe ładnie ustąpiły, podklinowaliśmy powstałą szparę specjalnie ku temu przygotowanymi klinami dębowymi wraz z klejem i w zasadzie jest OK, a w każdym razie zdecydowanie lepiej niż było.

Kolego Pawle_krak - dziękuję za życzenia. Faktycznie błędem parkieciarza było, że nie sprawdził i nie powiedział - gdyby to zrobił, oszczędziłby sobie i mi niepotrzebnego stresu. Przy okazji - czego chcesz mnie uczyć - nie bardzo zrozumiałem....?

zapewne masz rację;) Swoją szosą - widzisz, też robię w budowlance, tyle, że nieco poważniejszej i zaprawdę powiadam Ci - gdybym nie zgłosił zleceniodawcy, że konstrukcja jest krzywa i przystąpił do realizacji swojego zadania, to inspektor nadzoru, inwestor, sąd, zabili by mnie śmiechem gdybym żądał zapłaty za krzywy efekt finalny. Dostrzegasz analogię, czy powinienem jaśniej?

przeczytaj najpierw : tytuł i treść swojego pierwszego postu. nic więcej. dla mnie jasne jest z kim można mieć czasem do czynienia. I zapewniam Cię,że wylewanie betonu zwanego wielką , jak to nazwałeś budowlanką ( i słusznie) bez urazy dla fachowców w tej branży nie ma nic wspólnego z tym że najpierw trzeba mysleć a potem krzyczeć.

Jak kiedyś ktoś będzie miał podobny problem np ze starą podłoga to można punktowo podnosic poprzez wkręcanie szpilek ( prętów) od góry przez podłoge w dane miejsce

Nie zapomnij, że taka naprawa jest dorywcza. Materiały drzewne wysychają i wtedy tworzą się luzy na szpilach, a w trakcie chodzenia wyciera się otwór i sytuacja wraca do przed naprawy. Poza tym szpilka powinna mieć od spodu (pod płytą) podparcie, a tego nie da się zamontować. Szpilka jedna musi wytrzymać nacisk 1,5 do 2,5kN/m2. Więc potrzeba kilku szpilek. To wszystko wraz z upływem czasu i intensywności użytkowania takiego miejsca, może się rozlecieć. Problem jest także w tym, że na płytach jest już parkiet lub deski. Nie wygląda taka ingerencja w estetyczną całość, najlepiej.

Oczywiście jarku masz 100% racji , podałem tylko przykład punktowego poprawiania .Chodziło mi bardziej o jakies malo uczeszczane miejsca ( rogi , styki ze scianą itp- nie myslałem o srodku salonu :) ) Podalem to tylko jako ciekawostke i wcale nie mialem zamiaru łaczyc tej metody z ww opisana przez autora tematu