ElwoodWroclaw 03.06.2013 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Witam serdecznie! Czytałem trochę postów w tym temacie, ale odważyłem się jednak zadać pytanie, podając trochę o budowie dachu.Na moim deskowaniu dachu, późną jesienią zeszłego roku zauważyłem się biały nalot (puszek,meszek chyba pleśniowy), miejscami, ale to punktowo drewno poczerniało, ale tego jest akurat mało.Oczywiście drewno było wilgotne, a do tego padające deszcze dolały swoje. Potem na to poszła papa IcoPal SunX, łaty i dachówka. Przekrój dachu na dzień dzisiejszy od zewnątrz.Dachówka, łaty, papa Icopal SunX, deskowanie.No i tak dach został na zimę i wiosnę. W domu (stan surowy zamknięty) założono okna jeszcze późną jesienią a szczelina pomiędzy dachem a ścianką kolankową została zasłonięta wełną (tylko pozatykana szczelina, dach nie jest jeszcze ocieplony) przez ekipę stawiającą ścianki działowe. Wilgoć unosząca się z zapraw murarskich oraz własna desek zrobiła swoje. Wiosną, kiedy zobaczyłem ten biały nalot na deskach dachu, szybko usunąłem wełnę i zacząłem wietrzyć. Teraz widzę, że ten grzyb się nie rozwija, zamarł, drewno podeschło.Mam następujące pytanie do was:- czy najpierw, ten suchy już w większości miejsc, nalot zdjąć jakąś szczotką?- czym opryskać wewnątrz więźbę? (Fobos, Kuprafung?)- czy uważacie, że w szczycie dachu, po obu stronach należało by ponawiercać otwory (przez deskę i papę) w deskach które w późniejszej eksploatacji dachu pozwolą na ucieczkę wilgoci pod dachówkę a tam już uleci sobie swobodnie? ( w szczycie dachu mam zastosowanych kilka dachówek wentylacyjnych)Moje rozterki związane są z dwoma sposobami ocieplenia dachu. Wełna mineralna, albo piana otwartokomorowa (przy tej drugiej metodzie, zamykam praktycznie drewno, bo z jednej strony będzie miało pianę natryśniętą na siebie z a drugiej papę a więc i robienie otworów w deskowaniu mijałoby się z celem)Będę wdzięczny za pomoc i jakieś konstruktywne uwagi. Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts