krzyss 29.04.2004 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 Nie atakujcie go. Ma prawo mieć zdanie o uczciwości. Ja osobiście jestem trochę bardziej elastyczny, ale super przestrzegających prawo szanuję. A z jaką prędkością jeżdisz wozem? Bo jak szybciej niż, to już jest łamanie prawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 29.04.2004 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 Ja osobiście jestem ciągle na bakier z Kodeksem drogowym, przekraczam szybkośc praktycznie bez przerwy, szczególnie na Puławskiej , ale tak poważnie z US jestem super dokładna, nie umiem po prostu wymyslać tzw. przekrętów korzystając z niejasnych wykładni przepisów podatkowych. Z tego jestem kompletny cioł. Właśnie się rozliczyłam z fiskusem, zgadnijcie w którą stronę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 30.04.2004 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2004 Ja z mojego PIT-u dostałam zwrotu 120,-zł z ulgi remontowej -bo jestem za uczciwa. Ale jestem rozgoryczona bo nawet na ulgę budowlaną się nie załapałam. A odliczyć sobie 20% całej inwestycji to nie mało. A jak nazwać uczciwość ludzi, którzy budowali domy latami po to tylko żeby móc odliczać te 20%?? Na wszystko są rachunki, ale nie zgłaszanie domu do odbioru, żeby skorzystać jeszcze to też jest chyba lekkie naciąganie prawa. wowaka, jeżeli udało ci się skorzystać z ulgi to gratuluję. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 30.04.2004 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2004 Nie, nie pracuję w US. Nie pracuję także w rządzie cokolwiek by to oznaczało. Mam prawnicze wykształcenie –i wpojony szacunek do przestrzegania prawa.Złe prawo należy zmieniać. Dobre należy stosować anekri – tak, „załapałem” się na ulgę budowlaną. Na ulgę z odliczeniem 19% (a nie jak piszesz 20%) od zapłaconego podatku. Nie „załapałem” się jednak na poprzednią ulgę w której mógłbym odliczyć 30% a nawet 40% od dochodu. Nie załapałem się na wiele innych już minionych ulg. I nie jest to wcale powód bym decydował się na „wyrównanie poniesionych szkód” w sposób sprzeczny z prawem. Jak postąpicie to Wasza i tylko Wasza sprawa.A jak ja postępuję to tylko mój wybór. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czakur 30.04.2004 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2004 Wowka nie irytuj się wiesz że kazdy z nas budujących patrzy na każdą złotówkę, a jak się widzi jak są wydawane pieniądze z naszych podatków to żal je tam wpłacać,oprócz tego to ludzka cecha że jeżeli można ominąć przepis który nam przeszkaza to tak się robi, bo większość tych przepisów nie jest tworzona z myślą o obywatelu a po to aby go ograniczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
literad 30.04.2004 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2004 TAk sobie kiedyś myślałem czy aby to nie ot chodzi autorom ustaw podatkowych aby " szaraczek " miał takie właśnie dylematy i zrezygnował w imię swojej uczciwości z jakichkolwiek ulg. Ci lepiej zorientowani spokojnie w imię jakiejś tam wykładni inwestują w budowę kolejnych domów różnymi ulgami i jak zakończą to zniosą m.in ulgi budowlane. Pamiętam jak mojego znajomego potraktowała urzędniczka w US gdy omyłkowo zaliczył do wydatków pędzel za 2,5 zł ( prawie chwycił go zawał ) gdy tego samego dnia w dzienniku mówiono o przekręcie Wieczerzaka czy innego Rywina. Po to są ulgi aby je wykorzystywać tylko dlaczego cała sprawa jest tak zawiła. pzdrps właśnie drukuje mi się PIT - dopłata tylko 300 zł - jestem z tego zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 30.04.2004 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2004 WOWKA - podzielam Twój szacunek do prawa, ale jako prawnik ewidentnie zapominasz o podstawowej zasadzie, która w naszym kraju z uporem maniaka jest lekceważona - że co nie jest zabronione jest dozwolone. I na litość nie czepiaj się tych nieszczęsnych okien. Bo nawet jeżeli kupimy nowe okna do budowanego domu, a odliczymy je na stare mieszkanie to służą one temu samemu celowi. Przecież my ich nie kupujemy aby odsprzedać z zyskiem. I tak jak gdzieś juz było powiedziane - niech Państwo /czytaj rząd i parlament/ przestaną nam "pomagać" a my już sobie damy radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 01.05.2004 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2004 W tym konkretnym wypadku zasada "Co nie jest zabronione- jest dozwolone" nie może miec zastosowania. Ulga remontowa jest związana nie tylko z konkretnym podatnikiem (posiadającym prawo do lokalu) ale i konkretną lokalizacją wykonania prac, umiejscowienia zakupionych materiałów (tego konkretnego lokalu mieszkalnego) Ktoś inny kradnie to ja też moge coś takiego w mniejszej skali zrobić?Ciekawy tok rozumowania.Co do tego, że z telewizji dowiaduję się, że jakiś bydlak skatował swoją żonę wcale nie wynika pryzwolenie moralne na to bym i ja swojej żonie uczynił krzywd. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 01.05.2004 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2004 Ciekawa dyskusja Sadze ze podejscie do prawa i jego przestrzegania jest mimo wszystko idywidualna sprawa kazdego z nasPedzac 120 wislostrada licze sie z tym ze w razie jakby co to nie dosc ze punkty mi wlepia to jeszcze z kasy oskubia - kallkuluje czy to mi sie oplaca - czy na spoznieniu nie strace wiecej niz zaplace za mandatSadze ze wiekszosc z nas wlasnie tak kalkuluje - uda sie - OK nie uda - jestesmy swiadomi kosztowBardzo pomocne w takim wlasnie podejsciu jest zachowanie naszych prominentow - niestety zly przyklad dajacychI nie mozna przede wszystkim ganic tych co krysztalowo przepisow wszelakich przestrzegaja - w koncu kazdy z nas powinien takim byc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 02.05.2004 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2004 Teraz to już się wkurzyłam. Czyli zarabianie i korzystanie z ulg zarezerwowane jest tylko dla tych co mają kasę. Bo wszyscy inni nawet z tych paru groszy nie mogą nic odliczyć bo nie mogą szybko skończyć budowy i skorzystać z ulgi remontowej w nowym domu !!! Od zawsze było wiadomo, że w większości z ulg korzystają najbogatsi bo inwestują kasę, która do nich potem wraca. A mi nawet podatku zaplaconego nie wystarcza na zwroty ulgi- bo tak marnie zarabiam!!! A jak to jest z naginaniem prawa przez korporacje prawnicze. Kiedy na aplikację przyjmowana jest prawie sama rodzinka a aplikacje są limitowane!!! Każdy z nas w dzisiejszych czasach potrzebuje prawnika, a mało kogo na niego stać .. w imię czego ?? Dużej kasy dla tych co są u .. stołu. I bez urazy , nikogo nie oskarżam i nie wskazuję palcem. Niech tylo ten co jest bez winy pierwszy rzuci kamień. A nim wytknie błędy innym, niech najpierw dojrzy swoje. Pozdrawiam. Jesteśmy w Unii i ... żyjemy Nie było końca świata. We wtorek murujemy piwnicę (SAMI) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 02.05.2004 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2004 anekri napisał: ....Każdy z nas w dzisiejszych czasach potrzebuje prawnika, a mało kogo na niego stać .. w imię czego ?? Dużej kasy dla tych co są u .. stołu. ....... Właśnie bezpłatnie (bo wiem, ze mało kogo stać na płatną poradę prawnika) zwracam uwagę na bezprawność działania. Zwracam uwagę i tylko tyle. A ty Rób co chcesz!!!!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 02.05.2004 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2004 WIELKIE dzięki za pozwolenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts