Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PIT help

czakur

Recommended Posts

Ja osobiście jestem ciągle na bakier z Kodeksem drogowym, przekraczam szybkośc praktycznie bez przerwy, szczególnie na Puławskiej :D , ale tak poważnie z US jestem super dokładna, nie umiem po prostu wymyslać tzw. przekrętów korzystając z niejasnych wykładni przepisów podatkowych. Z tego jestem kompletny cioł. :) Właśnie się rozliczyłam z fiskusem, zgadnijcie w którą stronę? :cry:

Ja z mojego PIT-u dostałam zwrotu 120,-zł z ulgi remontowej -bo jestem za uczciwa.

Ale jestem rozgoryczona bo nawet na ulgę budowlaną się nie załapałam. A odliczyć sobie 20% całej inwestycji to nie mało. A jak nazwać uczciwość ludzi, którzy budowali domy latami po to tylko żeby móc odliczać te 20%?? Na wszystko są rachunki, ale nie zgłaszanie domu do odbioru, żeby skorzystać jeszcze to też jest chyba lekkie naciąganie prawa.

wowaka, jeżeli udało ci się skorzystać z ulgi to gratuluję.

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :wink:

Nie, nie pracuję w US. Nie pracuję także w rządzie cokolwiek by to oznaczało.

Mam prawnicze wykształcenie –i wpojony szacunek do przestrzegania prawa.

Złe prawo należy zmieniać. Dobre należy stosować

anekri – tak, „załapałem” się na ulgę budowlaną. Na ulgę z odliczeniem 19% (a nie jak piszesz 20%) od zapłaconego podatku. Nie „załapałem” się jednak na poprzednią ulgę w której mógłbym odliczyć 30% a nawet 40% od dochodu. Nie załapałem się na wiele innych już minionych ulg. I nie jest to wcale powód bym decydował się na „wyrównanie poniesionych szkód” w sposób sprzeczny z prawem.

Jak postąpicie to Wasza i tylko Wasza sprawa.

A jak ja postępuję to tylko mój wybór.

Pozdrawiam

Wowka nie irytuj się

wiesz że kazdy z nas budujących patrzy na każdą złotówkę, a jak się widzi jak są wydawane pieniądze z naszych podatków to żal je tam wpłacać,

oprócz tego to ludzka cecha że jeżeli można ominąć przepis który nam przeszkaza to tak się robi, bo większość tych przepisów nie jest tworzona z myślą o obywatelu a po to aby go ograniczyć.

TAk sobie kiedyś myślałem czy aby to nie ot chodzi autorom ustaw podatkowych aby " szaraczek " miał takie właśnie dylematy i zrezygnował w imię swojej uczciwości z jakichkolwiek ulg. Ci lepiej zorientowani spokojnie w imię jakiejś tam wykładni inwestują w budowę kolejnych domów różnymi ulgami i jak zakończą to zniosą m.in ulgi budowlane. Pamiętam jak mojego znajomego potraktowała urzędniczka w US gdy omyłkowo zaliczył do wydatków pędzel za 2,5 zł ( prawie chwycił go zawał ) gdy tego samego dnia w dzienniku mówiono o przekręcie Wieczerzaka czy innego Rywina. Po to są ulgi aby je wykorzystywać tylko dlaczego cała sprawa jest tak zawiła.

pzdr

ps właśnie drukuje mi się PIT - dopłata tylko 300 zł - jestem z tego zadowolony

WOWKA - podzielam Twój szacunek do prawa, ale jako prawnik ewidentnie zapominasz o podstawowej zasadzie, która w naszym kraju z uporem maniaka jest lekceważona - że co nie jest zabronione jest dozwolone. I na litość nie czepiaj się tych nieszczęsnych okien. Bo nawet jeżeli kupimy nowe okna do budowanego domu, a odliczymy je na stare mieszkanie to służą one temu samemu celowi. Przecież my ich nie kupujemy aby odsprzedać z zyskiem. I tak jak gdzieś juz było powiedziane - niech Państwo /czytaj rząd i parlament/ przestaną nam "pomagać" a my już sobie damy radę.

W tym konkretnym wypadku zasada "Co nie jest zabronione- jest dozwolone" nie może miec zastosowania.

Ulga remontowa jest związana nie tylko z konkretnym podatnikiem (posiadającym prawo do lokalu) ale i konkretną lokalizacją wykonania prac, umiejscowienia zakupionych materiałów (tego konkretnego lokalu mieszkalnego)

Ktoś inny kradnie to ja też moge coś takiego w mniejszej skali zrobić?

Ciekawy tok rozumowania.

Co do tego, że z telewizji dowiaduję się, że jakiś bydlak skatował swoją żonę wcale nie wynika pryzwolenie moralne na to bym i ja swojej żonie uczynił krzywd.

Pozdrawiam

Ciekawa dyskusja

Sadze ze podejscie do prawa i jego przestrzegania jest mimo wszystko idywidualna sprawa kazdego z nas

Pedzac 120 wislostrada licze sie z tym ze w razie jakby co to nie dosc ze punkty mi wlepia to jeszcze z kasy oskubia - kallkuluje czy to mi sie oplaca - czy na spoznieniu nie strace wiecej niz zaplace za mandat

Sadze ze wiekszosc z nas wlasnie tak kalkuluje - uda sie - OK nie uda - jestesmy swiadomi kosztow

Bardzo pomocne w takim wlasnie podejsciu jest zachowanie naszych prominentow - niestety zly przyklad dajacych

I nie mozna przede wszystkim ganic tych co krysztalowo przepisow wszelakich przestrzegaja - w koncu kazdy z nas powinien takim byc

Teraz to już się wkurzyłam. :evil: :evil: :evil:

Czyli zarabianie i korzystanie z ulg zarezerwowane jest tylko dla tych co mają kasę. Bo wszyscy inni nawet z tych paru groszy nie mogą nic odliczyć bo nie mogą szybko skończyć budowy i skorzystać z ulgi remontowej w nowym domu !!!

Od zawsze było wiadomo, że w większości z ulg korzystają najbogatsi bo inwestują kasę, która do nich potem wraca. A mi nawet podatku zaplaconego nie wystarcza na zwroty ulgi- bo tak marnie zarabiam!!! :-?

A jak to jest z naginaniem prawa przez korporacje prawnicze. Kiedy na aplikację przyjmowana jest prawie sama rodzinka a aplikacje są limitowane!!! Każdy z nas w dzisiejszych czasach potrzebuje prawnika, a mało kogo na niego stać .. w imię czego ?? Dużej kasy dla tych co są u .. stołu.

I bez urazy , nikogo nie oskarżam i nie wskazuję palcem.

Niech tylo ten co jest bez winy pierwszy rzuci kamień. A nim wytknie błędy innym, niech najpierw dojrzy swoje.

Pozdrawiam. Jesteśmy w Unii i ... żyjemy :D Nie było końca świata.

We wtorek murujemy piwnicę 8) (SAMI)

anekri napisał:
....Każdy z nas w dzisiejszych czasach potrzebuje prawnika, a mało kogo na niego stać .. w imię czego ?? Dużej kasy dla tych co są u .. stołu.

.......

Właśnie bezpłatnie (bo wiem, ze mało kogo stać na płatną poradę prawnika) zwracam uwagę na bezprawność działania.

Zwracam uwagę i tylko tyle. A ty Rób co chcesz!!!!.