m.biruta 03.06.2013 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Witam, Czytając forum mam już mętlik w głowie ile dać styropianu. Jak się czyta wątki z 2011-2012 roku to ludzie pisali, że 10-15 jest odpowiednia. Jak czytam z 2013, to 20 cm jest dobrze, a i tak więcej ciepła ucieka ścianami od wewnątrz, więc najlepiej jest ocieplić od środka Już sam nie wiem czego słuchać i jak robić. Sytuacja moja jest taka, że dom jest 3 kondygnacyjny z poddaszem i tarasem. Ściany są (od wewnętrznej strony) z pustaka 24 cm, później jest 5 cm styropianu i na to cegła, ale tą krawędzią 7 cm. Na to położony jest tynk z barankiem. I teraz pytanie czy kłaść 10, 15 czy 20 cm styropianu. Wiadomo, że im więcej tym lepiej, chodzi mi jednak o tą granicę za którą różnica w stracie ciepła nie będzie odczuwalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondziu87r 03.06.2013 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 z tego co piszesz wynika że masz ścianę 3 warstwową, po co Ty chcesz to jeszcze ocieplać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.biruta 03.06.2013 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 (edytowane) Bo to jest zrobione w latach 80-tych i defacto nie jestem przekonany czy to jest dobrze zaizolowane jak na dzisiejsze czasy. Poza tym w projekcie zamiennym jest napisane: sciany zewnetrznevwykonane zostaly z cegly kratowki, bloczkow gazobetonowych gr 24 cm i cegly pelnej gr 12 cm. Sciany zewnetrzne nie spelniaja wymogow ochrony cieplnej budynkow. Edytowane 3 Czerwca 2013 przez m.biruta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts