Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

klient, który poszukuje sprzętu do zabudowy, to nie jest klient biedny, kierujący się zasadą minimum ceny - maksimum funkcjonalności, tylko klient wybredny

a producenci nie są w ciemię bici

jak przychodzi do sklepu ktoś, komu zależy na tym, żeby jego kuchnia ładnie wyglądała (czyli jest w stanie zapłacić za efekt xxx złotych ekstra), to producent wie, że klientowi zależy i może spokojnie podnieść cenę, bo klient tak, czy inaczej kupi

Też mnie to drażni :evil: :wink:

Weźmy taka lodówkę do zabudowy- gołe to, biednie wygląda, jakieś takie nieszczęśliwe w kącie sklepu stoi. A cena? :o

Albo takie zmywarki- przecież wyglądają jakby im ktoś głowy pourywał, jakieś takie niedorobione, jakieś gąbki wystają, blachy niewykończone... I znowu ceny porażają...

Ale dla producentów, którzy na wyprodukowanie sprzętów do zabudowy zużywają mniej materiału niż na wolnostojące :evil: nabywcy tych pierwszych to jakaś elita finansowa, co jest dla mnie zupełnie niezrozumiałe, bo na przykład ze mnie taka elita finansowa jak ze słonia baletnica :evil:

To jest zwykłe prawo ekonomii - im większa masowośc produktów tym niższe koszty. Sprzęt do zabudowy idzie w pięciokrotnie (o ile dobrze pamiętam) mniejszych ilościach niż sprzęt wolnostojący. Z tego tytułu niektóre koszty jednostkowe mogą być wyższe...

No i na pewno trochę prawdy w tym jest co napisał Mieczotronix :-?.

im większa masowośc produktów tym niższe koszty.

to jest najbliższe prawdy i tak najwięcej pod zabudowę sprzedaje się kuchni i ceny wolnostojących i pod zabudowe są bardzo zbliżone, np. Wrozamet, prosty model (termoobieg, zapalacze w pokrętłach, inox) wolnostojący i pod zabudowe cena jest prawie identyczna. Mało pod zabudowe sprzedaje się chłodz.-zamraż. i też tu różnice w cenach są największe. Ja mam zamar tak zrobić, kupić kuchnie gazowo.-elektryczno pod zabudowe a chłodz.-zamraż wolnostojąco gdzie w cenie tej pod zabudowę będe miał bezszronowo i w Inox'e.