Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchnia Bluenet

bluenet

Recommended Posts

[ATTACH=CONFIG]193227[/ATTACH]

oto nasza kuchnia. nie mamy większych uwag do projektu. Po lewej stronie zamaskowane wejście do spiżarni. problem mamy z otoczeniem kuchni. dokładnie z otoczeniem kominka. szukamy inspiracji. pomożecie?

[ATTACH=CONFIG]193231[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]193232[/ATTACH]

hm... dlaczego mając tak dużo przestrzeni chcecie mieć największy bałagan w kuchni czyli płytę przy samym wejściu ???

Ja bym to zrobiła zupełnie inaczej, bo to ładnie wygląda tylko na renderingu, z garami już tak nie będzie.

U mnie Venus to co innego, bo moje córki zaczęły gotować, a mikrofali unikamy, więc bardzo często gary są na wierzchu, ale nawet gdyby płyta była używana rzadziej, nie chciałabym widzieć garów z salonu, jeśli miałabym taką możliwość aranżacji kuchni. I zdecydowanie chciałabym mieć zlew bliżej kuchenki.

A i jeszcze jedno - takie ułożenie płyty i okapu wymaga obniżeń sufitu, których osobiście nie znoszę

Edytowane przez piu

Ja w pierwszym odruchu poszłam tropem piu. Pewnie, że jak się gotuje, to nie wszystko się uda od razu schować do logówki, czy wszystkie gary naraz wstawić do zmywarki... Ale potem pomyślałam o tym, że w sumie kuchnia jest "za winklem" i ostatecznie chyba z salonu i tak by garnków stojących na płycie nie było widać (trochę może z jadalni). Tak to jest bluenet? Jeśli by jednak próbować przestawić płytę to każdy inny układ rozburzy tą gładką konstrukcję półek wiszących... Wszystko teraz zależy od priorytetów Właścicieli.

Zlew faktycznie bym trochę przybliżyła do płyty... W mojej kuchni zlew jest na przeciwległej ścianie i muszę przyznać, że trochę to dezorganizuje mi pracę.

Chciałam jeszcze dodać, że dużo bardziej podoba mi się opcja nr 2 (kolory frontów i biały okap).

No i co z tym kominkiem? Bo nie rozumiem na czym polega pytanie. Macie jakąś wizję tego jak miałby wyglądać? Pytacie o kolory jakie przy nim zastosować? Czy w ogóle o jego kształt. Bo ewentualnie przydało by się wiedzieć też coś o salonie...

Dziękuję za cenne rady odnośnie kuchni.

No i co z tym kominkiem? Bo nie rozumiem na czym polega pytanie. Macie jakąś wizję tego jak miałby wyglądać? Pytacie o kolory jakie przy nim zastosować? Czy w ogóle o jego kształt. Bo ewentualnie przydało by się wiedzieć też coś o salonie...

poniżej salon z widokiem na kominek (źródło wątpliwości);)

[ATTACH=CONFIG]193387[/ATTACH]

a tu widok z góry:

[ATTACH=CONFIG]193388[/ATTACH]

Proszę o sugestie i inspiracje.

dół.jpg

góra.jpg

a mi u bluenet za dużo się dzieje.

maziaj na podłodze, k-g i ledy z sufitu i po ścianach. jeden kamień na ścianie z tv (to w tle w przedpokoju to chyba to samo), inny na kominku. do tego na kominku kolejny kolor wprowadza blat, a jeszcze kolejne odcienie pojawią się bezpośrednio pod tv i na meblach. (i pomijam otwartą kuchnię i stół jadalaniany, które jednakowoż też widać z perspektywy kanapy. to są znów kolejne kolory i faktury).

Dziękuję za sugestię, .

Wiesz na co zwrociłem uwagę ?

półokrągła lina podłogi koło kominka - nie jest zle ale zauważ ze masz wszystko do kąta.

wkład - zabudowa kominka - lampy na wizualizacji tez są kwadratami a tu naglę taki zawijas na podłodze

moje architektki na to mi zwrociły uwagę ze projekt mojej łazienki na dole miał podobne rzeczy.

jak to okresliły : trzeba byc konsekwentnym.

Oj tak :yes:, za dużo faktur: panel pod tv, coś pod panelem pod tv, zasłony, dwukolorowa podłoga, a na samym kominku conajmniej 3 ciapate okładziny + wystawka z drewna... Trzeba by coś wygładzić :p

To faktycznie nie ten temat, ale skoro już tu jesteśmy to - na początek zrezygnowała bym z tej faktury pod panelem tv i z kamienia na kominku pod sam sufit... Jedno centralne źródło światła też by chyba odjęło tego "too much" na suficie... Tak jak nad stołem w jadalni - jest bardzo ok. I plus za białe meble, bo jakby też były brązowe to by nie było za "różowo" :p

najbardziej podoba mi się 2 pod warunkiem, że ściana za tv (za tym drewnem) byłaby biała (ta czerwień znów ni z gruszki, ni z pietruszki).

bo w pierwszej kolejności to ja bym ten kamień czy cegiełkę z salonu wywaliła. to coś jest w korytarzu i świetnie, niech sobie tam będzie. w salonie do niczego nie nawiązuje. w 2 podłoga wygląda ładniej, choć przestrzegam przed wszelkimi owalami, zawijaskami - cholernie ciężko jest pociąć gres tak równiutko... dlatego najlepiej sprawdzi się podłoga w wersji 3

salon ma nawiązywać do jadalni i kuchni, bo te dwa pomieszczenia tworzą z nim wspólną przestrzeń. kuchni widać niby nie dużo, ale będzie spory drewniany front mebla. ja bym to samo rzuciła "pod" tv.

po drugie - zastanowiłabym się co z sufitem. w tej chwili wygląda to jak koryto na wyścigi pająków (sorry ale labirynt wam wyszedł). nie mam nic przeciwko obniżeniu czy podświetleniu, bo przestrzeń jest duża, ale niech to będzie proste i podkreślające strefy (kuchenną, jadalną wypoczynkową...). nie wiem, jaki kształt ma to pomieszczenie więc nic nie zaproponuję nic konkretnego, ale pewnie bym obniżyła nieco sufit w kuchni, aby poukrywać wyciąg oraz ewentualnie nad częścia kanapową.

przyznam szczerze, że nie mam pomysłu na kominek. obkładanie do drewnem... nie wiem, czy to bezpieczne i sensowne (kominki lubią się nagrzewać, więc wszelkie okleiny mogą być nietrwałe), a z kolei pomalowanie na biało - grozi koniecznością malowania za 2 lata. może to jest właśnie to miejsce, gdzie możnaby wprowadzić kolejny kolor? tylko chyba musiałby się on potem pojawić na tkaninach - zasłonach, poduchach... (coś jak w 3)

Edytowane przez duś

To ja może skomentuję poszczególne propozycje z poprzedniego posta bluenet

Opcja 1)

Najlepsza podłoga, bo najjaśniejsza, tyle, że wprowadza nowy do niczego nie nawiązujący kolor. Brąz ze ściany z drzwiami tarasowymi bym usunęła - biel zdecydowanie wygrywa. Łupek spod panela też bym zniknęłą (tutaj zdanie podtrzymuję - sam panel jest już wystarczająco strojny). Kominek też "za ciężki"

Opcja 2)

Jakby zniknął łuk z podłogi i czerwień spod panela tv, to może i by to było TO! :p Choć waham się jeszcze nad wprowadzeniem czarnego szezlonga. No i gdzie się podziała ta piękna lampa znad stołu? :(

Opcja 3)

Zarzuty się chyba zdublują - usunąć brązy ze ścian. I łupek spod panela...

Dodam jeszcze w dwóch kwestiach...

Ja mam na biało pomalowany kominek i po całym sezonie palenia jest najmniej brudnym miejscem w całym salonie! Choć też się tego obawiałam, zostawiłam go tak, bo nie miałam pomysłu w co go ubrać, ale jednak po czasie weryfikacji uznałam, że taki zostanie - biały, tylko pomalowany farbą. Jedynie dookoła wkładu kominkowego jest cienka rameczka z kamienia, ale to w tej wewnętrznej części - nie "wywija się" na wierzch, front kominka...

A jeśli chodzi o drewno układane obok kominka - też mi się marzyło... Ale zniechęcono mnie tym, że się w domu z tego drewna siłą rzeczy musi trochę nabrudzić - przy układaniu go i wyciąganiu... A poza tym, że w drewnie są robaki... bleee... Ale praktyczniejszą opnię powinien wydać ktoś, któ jednak się na takie rozwiązanie zdecydował...