paradox2604 03.06.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 (edytowane) witam nie wiedzialem gdzie zalozyc ten temat wiec daje go w tym dziale [przeniosłem z działu "Jak wybudować dom samemu". Moderator] mianowicie potrzebuje waszej poradychcialem kupic niedroga spawarke inwertorowa 200A chodzi mik tu tylko o spawanie w domu okazyjnie jaka polecacie z tych tanich do np 600-700zl Edytowane 13 Czerwca 2013 przez Jarek.P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 03.06.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 a czemu nie migomat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paradox2604 03.06.2013 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 migomatem nie zespawam lini ciaglej przykladowo poza tym wole spawarke do mojej domowej roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 03.06.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 a co chcesz spawac? czarna czy nierdzewka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paradox2604 04.06.2013 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 zwykla stal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VOLTROM 06.06.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Kupiłem spawarkę inwerterową SIT 301/1 PIROTEC, nie pracuję dużo, ale jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 06.06.2013 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 (edytowane) witam nie wiedzialem gdzie zalozyc ten temat wiec daje go w tym dziale mianowicie potrzebuje waszej porady chcialem kupic niedroga spawarke inwertorowa 200A chodzi mik tu tylko o spawanie w domu okazyjnie jaka polecacie z tych tanich do np 600-700zl 200A to sporo do domowych prac. Mam Kempi 160A (niestety droga) i spokojnie można spawać nawet grube blachy. Z elektrodą 3.2mm spawasz z prądem do 120A przy grubszym materiale, z 4mm czasami na maxa. Do majsterkowania raczej taka moc jest zbędna. Najczęściej będziesz spawał elektrodami 1.5-3,2mm i tu nie potrzeba więcej niż 100-120A. Z inwertorem w tym przedziale cenowym nie będzie rewelacji, przed zakupem trzeba by sprawdzić jak się nim spawa. Kolega kupił transformatorową, z którą pospawanie spoiny pionowej graniczyło z cudem. Maksymalna długość łuku to 1mm, cały czas trzeba było wciskać electrodę w materiał. Dziadostwo. ps. Migomat nie jest mobilny, bieganie z ciężkim klamotem i butlą z gazem gdzieś za domem musi być niezłą zabawą. Wiaterek wywieje gazik i spaw "zaborowany" do wycięcia:yes:. "Linię ciągłą" długą spoinę oczywiście się nim nawet nieźle wykona, nie tylko punktowo:yes: Edytowane 4 Lipca 2013 przez artix1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 06.06.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Ja mam, malego miga + mala butla, nie jest tragicznie ale faktycznie z czyms porecznijeszym bylo by latwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 06.06.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 W garażu lub warsztacie mag("czarna"stal, mig- alu i nierdzewka) jest bardzo przydatny. Mały inwertor sprawdzi się na zewnątrz przy wietrze i wilgoci. Mokry zawias w bramie bez problemu się pospawa. Sporo maszynek ma możliwość podłączenia butli i przewodu do spawania Tig także mamy dwa w jednym. Nierdzewkę ładnie się tym pospawa (aluminium niestety nie). Przed zakupem tak jak wcześniej pisałem dobrze by było pospawać sobie jakieś stalowe odpady i zobaczyć jak się maszynka sprawuje, żeby nie dostać później nerwicy przy robocie:D. Majster potrafi spawać, a skrzyneczka niebardzo:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bullineczka 13.06.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Mniej niż 200A nie kupuj. 160 mają inna elektronikę. Ja mam NUTOOL 200A i mam również styczność z DEDRĄ 200A ponoć to to samo. Jedną i druga polecam dość dużo używam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 15.06.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 Mniej niż 200A nie kupuj. 160 mają inna elektronikę. Ja mam NUTOOL 200A i mam również styczność z DEDRĄ 200A ponoć to to samo. Jedną i druga polecam dość dużo używam.. Samochód najlepiej z 3l silnikiem bo dobrze jeździ i ma inny silnik niż z 2l, a jak jest Golfem3 lub Passatem to już nic więcej nie potrzeba do szczęścia. Do czego potrzebne jest 200A mocy, chyba nie do majsterkowania przy domu? Kupię 300A, a do spawania HEB-a gr.10mm i tak nastawię sobie super spawarkę na max 120A do podolnej i pewnie koło 90A na pion, i to wszystko. Już widzę spawanie najbardziej popularnymi elektrodami 3.2mm z prądem powyżej130-140A. Piekło. 200A i więcej Tig do aluminium dla blach od 8mm w zwyż. Ech te super porady, im więcej tym lepiej tylko po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raźny 20.08.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 A ja polecam bo używam czasem w domu i na budowie. Z mojego regionu producenta Maktek. Dałem 599zł i tez ma 200A Mam taki model: http://www.maktek.pl/spawarka-200a-igbt-mma-maktek/produkt-478 Spokojnie można zbrojenie do fundamentów pospawać. I dla mnie osobiście, duża zaleta, że jest lekka i mało miejsca zajmuje. Ale ja nie spawam zawodowo tylko wiecie od czasu do czasu coś hefnąć... miało być dobrze i tanio i jest W dodatku mam już ich tokarkę małą do metalu i kompresor 50l dwutłokowy, fałka. Z wszystkich maszyn jestem zadowolony a ich serwis przetestowałem podczas problemu z tokareczką. Opisany w innym wątku na forum. Ponieważ wszystko skończyło się ok to raz jeszcze polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 13.02.2014 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Co sądzicie o takiej http://allegro.pl/spawarka-inwertorowa-igbt-200n-200a-kd828-i3911380062.html http://allegro.pl/spawarka-inwertorowa-igbt-250-250a-kraftdele-kd837-i3964193012.htmldo domowego użytku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gandalf_q 03.02.2015 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 (edytowane) Kupiłem spawarkę inwerterową SIT 301/1 PIROTEC, nie pracuję dużo, ale jestem zadowolony. Witam serdecznie! Planuję właśnie zakup podobnej spawarki. Może ktoś napisać o niej parę słów komentarza? Nie chodzi mi o parametry, ale np. o awaryjność, komfort pracy itp. Dzięki, pozdrawiam! Edit: Ewentualnie proszę o opinie na temat tej spawarki: PIROTEC SIM 201/1 - trochę tańsza opcja. Edytowane 4 Lutego 2015 przez gandalf_q Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts