macius36 03.06.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Piszę bo link w przyklejonym wątku o schodach na strych jest nieaktualny, poza tym nie znalazłem nic co rozwiałoby moje wątpliwości. Będę miał zaprojektowany dom parterowy z poddaszem nieużytkowym, pełniącym rolę strychu, strop monolityczny. I już poszukuję rozwiązania żeby wygodnie i bezpiecznie wchodzić na strych - nienawidzę typowego wejścia poprzez składane typowe schody strychowe, są one dla mnie i za wąskie, i przede wszystkim za strome, i bez poręczy. I tak szukam i nic nie mogę sensownego znaleźć - albo typowe schody z drewna, albo nożycowe które mogą być z poręczą ale i tak są strome (np roto - ale one też są strome) Rozważam stałe schody (np w garażu) które zajmą mało miejsca (młynarskie lub spiralne), ale jak w takich schodach zrobić wyłaz na strych który będzie oddzielał nieogrzewany strych od domu - w postaci klapy w stropie? Czy ktoś zna jakiś system składanych schodów strychowych które były by szerokie, z poręczą, i niezbyt strome? Kolejną sprawą jest zaprojektowanie na wczesnym etapie konstrukcyjnym otworu w stropie na te schody - wiadomo że jak chcę wygodnie to musi być dużo większy niż standardowy, ale jak większy? I w jaki sposób większy otwór zwiększy komfort wejścia na strych dzwigając jakieś rzeczy? Czy ktoś może mi polecić firmy z którymi mogę na ww temat porozmawiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macius36 04.06.2013 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Wymyśliłem coś takiego: schody młynarskie takie jak te: http://www.dolle.com.pl/sklep/artykul-3-16, fajne pełne schody. I wejście na strych od garażu w stropie, ale na strychu wybudowany rodzaj ocieplonej klatki schodowej z dzwiami, taka wiata z gipskartonu lub murowana. Czy to zda egzamin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macius36 04.06.2013 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Nikt mi nie odpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 14.09.2016 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2016 Miałem założyć identyczny temat ale udało mi się szukajką znaleźć ten. Trochę niepokoi, że kolega macius36 nie doczekał się odpowiedzi, ale odświeżę i zaryzykuję Mam identyczną zagwozdkę. Będę miał zaprojektowany dom parterowy z poddaszem nieużytkowym, pełniącym rolę strychu, strop monolityczny. I już poszukuję rozwiązania żeby wygodnie i bezpiecznie wchodzić na strych - nienawidzę typowego wejścia poprzez składane typowe schody strychowe, są one dla mnie i za wąskie, i przede wszystkim za strome, i bez poręczy. Strych oczywiście nieogrzewany, izolacja na stropie, schody będą w ogrzewanym pomieszczeniu technicznym. Dodatkowe pytanie - jak się odizolować od strychu? Gdzie odcięcie - zabudowa z drzwiami na strychu? Obudować i ocieplić schody na parterze i wstawić drzwi? Inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts