Darpiot 03.06.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Mam w lesie obok domu stare graby którym muszę przyciąć grubaśne gałęzie. A że muszę zrobić pergolę pod winogrono, to kombinuję czy nie wykorzystać tego materiału. Mogłaby by mieć ciekawe fantazyjne podpory. Tylko czy się nadaje? Nigdzie nie znalazłem informacji o zastosowaniu drewna grabowego na takie konstrukcje architektury ogrodowej. W kominku trochę szkoda spalić. Poradźcie proszę w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 04.06.2013 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 akurat z grabem jest taki kłopot że jest bardzo podatny na grzyby. Także raczej nie posłuży Ci długo. Zawsze możesz to zabezpieczyć impregnatem wodnym z zasadowym węglanem miedzi ( nawet pod jakiś olej czy inną substancję typu bejca). Tak samo jest zalecenie ( nie moje, chirurgów drzew), żeby nie ciąć zbyt grubych konarów bo takie rany szybciuteńko łapią infekcje. Ja mam stary żywopłot grabowy i z obserwacji widzę, że tak rzeczywiście jest. Teoria jest taka, że bezpiecznie jest ciąć pędy do 3 cm średnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 04.06.2013 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Muszę je przyciąć bo ciągną do światła i wchodzą na trawnik pod domem. Z impregnacją sobie poradzę. Bardziej martwi mnie to jakie naprężenia są w tym drzewie. Np. jesion po ścięciu pęka i rozłupuje się sam. Nie wiem jak to jest w przypadku graba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 05.06.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 tego nie wiem niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 09.07.2013 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 No i zaryzykowałem zrobienie z graba podpory pod winorośl i klematisy. Poniżej zdjęcia. Rośliny jeszcze niewielkie więc na nie proszę nie patrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts