Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja przeciwwilgociowa - co zamiast papy (i nie folia)

habzimierz

Recommended Posts

Przeglądając atesty higieniczne dla różnych pap rozmaitych producentów nie trafiłem jeszcze nigdzie na informację, że dana papa nadaje się do stosowania wewnątrz. Mimo wszystko poszedłem w papę jako rozwiązanie znane i praktykowane od lat. Tyle że papa którą kupiłem (icopal v60s30) za cholerę nie trzyma mi się podłoża. Zastanawiam się więc czym to zagruntować ale znowu żadne grunt / lepik nie nadaje się wg producenta do stosowania wewnątrz.

I tka mi przyszło do głowy - może zamiast papy dać coś innego? Jest coś co warto rozważyć?

bo zaden bitum sie nie nadaje do wewnatrz.

stad tez nie trafiles na pape z zastosowaniem do srodka.

Przeciwwilgociowo: ta nieszczesna papa termozgrzewalna (folie sobie wybij z glowy)

jezeli masz problem z woda: izolacje szlamowe typu aqufin 2k/m lub membrany epdm... ale to "sliskie" przy negatywnym parciu

jezeli masz problem z woda pod cisnieniem... to juz nie na FM temat :)

Edytowane przez fighter1983

na 100% do srodka moze byc zastosowany. wodoszczelny szlam cementowy, nie ma szkodliwych zwiazkow (dlatego nie mozna papy do srodka dawac). Aquafin nawet zbiorniki na wode pitna mozesz izolowac... wiec tym bardziej chudziaka :)

odezwij sie do dom-zrb - mysle ze moze Ci zaproponowac korzystna cene na to.

Prześlemy rysunek jak to rozwiązać szlamami cementowymi (w odpowiedzi na e-mail).

Maty bitumiczne trzeba sobie odpuścić, jeśli papa się nie trzyma to taka mata także nie złapie (z informacji które mam jest za wilgotne podłoże). Ewentualnie proszę o adres wyślemy próbkę takiej maty (Pecithene), zrobicie próbę czy przykleja się do podłoża.

Edytowane przez dozrc