Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Oooo już jeden zadowolony i jakie doświadczenie na forum :)

Dziwne ale zawsze jak chwalą Kostrzewę to 1 postowcy lub z niewiele lepszym stażem.

Czy u Was w Kostrzewie maja Polaków za idiotów?

ps. kiedyś o mało sam nie wtopiłem w kocioł Kostrzewy ale na szczęście sąsiad kupił wcześniej ;(

• 3 months później...
Jeżeli prze dwa lata , które użytkujesz ten kocioł nie miałeś problemów ze zbiornikiem tylko w ostatnim okresie. To może rzeczywiście nie zamknąłeś tej pokrywy. Na cofanie się gazów do zbiornika może mieć też wpływ zabrudzony przewód kominowy , albo brak ciągu. Smoła w kotle zbiera się podczas postoju, gdy kocioł przechodzi w podtrzymanie. Ograniczenie przepływu spalin z kotła powoduje osadzanie się smoły na ściankach. Kocioł, który masz ma czujnik temperatury podajnika , więc jeżeli żar o którym mówił Ci serwisant będzie zbyt blisko zbiornika to załączy się alarm, a podajnik wypchnie wszystko do popielnika. Zbyt niski żar nie może być przyczyną uszkodzenia zbiornika , ponieważ na wyświetlacz jak sam napisałeś nie miałeś żadnych alarmów. Skoro każdy z serwisantów podaję Tobie różne informacje to może skontaktuj się z serwisem fabryczny. Przyjadą do Ciebie ustawią, przeszkolą, zbadają ciąg. W tej sytuacji to jedyne wyjście.

jakas masakra z tym wybuchem. moze czujnik temp. na podajniku był zwalony - bo faktycznie jak zacznie sie cofac żar - to piec włączy podajnik i wypchnie żar. raz mi sie tak zrobiło - odskoczył mi zatrzask na klapie - nie był szczelny zbiornik i żar zaczął sie cofać. wiec piec go wypchnął. i na wyswietlaczu była dyskoteka - migał i informował ze cośtam z podajnikiem.

ogólnie piec fajny - ale ustawienie spalania to faktycznie troche czasu wymaga. choc w tym - 3 - sezonie nie kwitnalem przy nim - tylko z 4-5 dni obserwowalem palnik. i dostrajalem. generalnie wadą też jest palnik - a dokładniej ustawienie mocy minimalnej na 45% Piec najlepiej (lepiej?) bedzie działał na mocy minimum 60% jak nie wiecej - wiem z doswiadczenia bo pół sezonu minimalna moc palnika była 45% (jak instrukcja kazałą) - ale wtedy piec sie dłużej nagrzewał - i na dodatek bardziej sie smolił. Wiec przestawilem minimum na 60% - i co? i spalanie spadło o jakies kilo - 2 na dzień. A i piec szybciej łapał temp - zwlaszcza jak miał tylko podnieść temp do 65 stopni

minusem jest tez nagar - bardzo trudno go zbić z kolana - gdzie jest dziura od zapalarki. Można go zminimalizowac - to tez z dośiwadczenia - przestawiając w menu palnika antyblokade na większy czas - ja ustawiłem 25 sekund. i mniej sie tego robi. jednak sie robi - bo mimo wszystko powietrze i tak sie dostaje jak piec nie działa. widac taka jego uroda. Ale jak w 1 sezonie czyscilem 3 razy w miesiacu - to teraz w trzecim sezonie- czyszcze raz na miesiac.

z usterek - po prawie 2 latach rąbnął moduł lambda - o zgrozo koszt nowego to 1300! na szczescie jeszcze gwarancja była.

A - i zalecam zawór 4 drogowy - bo mimo ze piec ma 80 st - to dolna temp jest o 40 niższa - przez to dolna czesc paleniska ma masakryczną ilość smoły - na szczescie spalsadz pomaga. no i delfektor tez powoduje ze smoły jest troche mniej.

ogólnie jestem zadowolony. pałę jednak dałbym Estymie za menu - tu sie zgodze z bettyk ergonomia obsługi jak w średnowieczu. no i jeszcze sprawa z menu - brakuje mi tu profili. Wszystkie ustawienia zapisujesz pod jakas nazwą. jak zmieniasz cos - to zawsze mozesz przywrócic te zapisane. no i ten wyswietlacz jaks taki ciekawszy - a nie 4 linie...

• 11 months później...

Witam ,

Kupiłem od kilka lat temu piec Pellet Fuzzy Logis 15kw . ( 12/11/2012) . Mam dom 130m2 Niestety nie mogę skorzystać z serwisu ponieważ piec został zamontowany w Czechach , czy mozecie sprawdzić czy mam dobre ustawienie na piecu . wysyłam link ze zdjęciami . Chciałbym upewnić się czy ewentualnie można zmienić jeszcze jakies parametry zeby był oszczędniejszy ? Temperatura ok 21-22 stopni . Paliwo :ekogroszek

https://picasaweb.google.com/116058325119382737312/ProfilePhotos?authuser=0&feat=directlink

Z góry dziękuję za odpowiedz

Aleksander

[email protected]

• 2 months później...
  • 8 months później...

dzien dobry

zastanawiam sie nad zakupem pieca Pellets Fuzzy Logic2 o mocy 25kW

chcialbym go zasilac w sezonie lekkim peletem a przy mocniejszych mrozach w razie potrzeby opalac groszkiem weglowym

czytalem na forum dosc negatywnych opinii na temat tego pieca, ale byly to opinie z przed wielu lat, czy ktos ma nowe moze pozytywne doswiadczenia??

ewentualnie czy ktos z forumowiczow jest w stanie zapronowac alternatywny piec??

dziekuje za pomoc

Pozdrawiam

• 1 year później...
Zakupiłem w zeszłym roku piec Kostrzewa Pellets Fuzzy logic 2 i ostrzegam wszystkich przed taką decyzją. Żeby go ustawić trzeba być mechatronikiem a telefoniczne konsultacje przeprowadzane z serwisantami w firmie Kostrzewa to jakaś wielka kpina. O arogancji kierownika serwisu lepiej nie wspominać. Walczę cały czas szukając właściwych ustawień a piec przynajmniej kilka razy w tygodniu się przesypuje.

• 10 months później...

Mam taki problem.... od początku grudnia jestem posiadaczem kotła kostrzewa twin bio 16kw (zielony). Temperaturę zadaną w domu mam 19 stopni histereza 2 stopnie. Domek 120 metrów kwadratowych. Spala mi ponad 3 worki pelletu. Kupuję pellet wysokiej jakości - stelmet platinum. U znajomych, którzy mają dom większy pali o połowę mniej! Niestety nie mają dostępu do ustawień serwisowych- mają zakodowane. Ja mam odkodowane.... poniżej podaje moje ustawienia. BARDZO PROSZĘ* O POMOC!!!!! ( 3 worki po 15zł =45zł x 30 dni w miesiącu = 1350..... to strasznie dużo. Jeśli tak będzie palił to będę zmuszony przejść z powrotem na śmieciucha. Serwisant powiedział, że pali tyle co musi!!!! Bez dyskusji!!!!

Rozpalanie

czas rozgrzewania 30sek

dawka startowa paliwa 60g

detekcja płomienia 5%

nadmuch rozpalania 50%

czas rozpalania 7min

Praca

1. maksymalna moc palnika16kw

maksymalna moc palnika w trybie fuzzy logic – 100%

minimalna moc palnika w trybie fuzzy logic -30%

ustawienia nadmuchu

-nominalna 43%