stanisław.k 21.10.2014 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Oooo już jeden zadowolony i jakie doświadczenie na forum Dziwne ale zawsze jak chwalą Kostrzewę to 1 postowcy lub z niewiele lepszym stażem. Czy u Was w Kostrzewie maja Polaków za idiotów? ps. kiedyś o mało sam nie wtopiłem w kocioł Kostrzewy ale na szczęście sąsiad kupił wcześniej ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddddd 23.01.2015 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Jeżeli prze dwa lata , które użytkujesz ten kocioł nie miałeś problemów ze zbiornikiem tylko w ostatnim okresie. To może rzeczywiście nie zamknąłeś tej pokrywy. Na cofanie się gazów do zbiornika może mieć też wpływ zabrudzony przewód kominowy , albo brak ciągu. Smoła w kotle zbiera się podczas postoju, gdy kocioł przechodzi w podtrzymanie. Ograniczenie przepływu spalin z kotła powoduje osadzanie się smoły na ściankach. Kocioł, który masz ma czujnik temperatury podajnika , więc jeżeli żar o którym mówił Ci serwisant będzie zbyt blisko zbiornika to załączy się alarm, a podajnik wypchnie wszystko do popielnika. Zbyt niski żar nie może być przyczyną uszkodzenia zbiornika , ponieważ na wyświetlacz jak sam napisałeś nie miałeś żadnych alarmów. Skoro każdy z serwisantów podaję Tobie różne informacje to może skontaktuj się z serwisem fabryczny. Przyjadą do Ciebie ustawią, przeszkolą, zbadają ciąg. W tej sytuacji to jedyne wyjście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdrzymala 27.01.2015 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 jakas masakra z tym wybuchem. moze czujnik temp. na podajniku był zwalony - bo faktycznie jak zacznie sie cofac żar - to piec włączy podajnik i wypchnie żar. raz mi sie tak zrobiło - odskoczył mi zatrzask na klapie - nie był szczelny zbiornik i żar zaczął sie cofać. wiec piec go wypchnął. i na wyswietlaczu była dyskoteka - migał i informował ze cośtam z podajnikiem. ogólnie piec fajny - ale ustawienie spalania to faktycznie troche czasu wymaga. choc w tym - 3 - sezonie nie kwitnalem przy nim - tylko z 4-5 dni obserwowalem palnik. i dostrajalem. generalnie wadą też jest palnik - a dokładniej ustawienie mocy minimalnej na 45% Piec najlepiej (lepiej?) bedzie działał na mocy minimum 60% jak nie wiecej - wiem z doswiadczenia bo pół sezonu minimalna moc palnika była 45% (jak instrukcja kazałą) - ale wtedy piec sie dłużej nagrzewał - i na dodatek bardziej sie smolił. Wiec przestawilem minimum na 60% - i co? i spalanie spadło o jakies kilo - 2 na dzień. A i piec szybciej łapał temp - zwlaszcza jak miał tylko podnieść temp do 65 stopni minusem jest tez nagar - bardzo trudno go zbić z kolana - gdzie jest dziura od zapalarki. Można go zminimalizowac - to tez z dośiwadczenia - przestawiając w menu palnika antyblokade na większy czas - ja ustawiłem 25 sekund. i mniej sie tego robi. jednak sie robi - bo mimo wszystko powietrze i tak sie dostaje jak piec nie działa. widac taka jego uroda. Ale jak w 1 sezonie czyscilem 3 razy w miesiacu - to teraz w trzecim sezonie- czyszcze raz na miesiac. z usterek - po prawie 2 latach rąbnął moduł lambda - o zgrozo koszt nowego to 1300! na szczescie jeszcze gwarancja była. A - i zalecam zawór 4 drogowy - bo mimo ze piec ma 80 st - to dolna temp jest o 40 niższa - przez to dolna czesc paleniska ma masakryczną ilość smoły - na szczescie spalsadz pomaga. no i delfektor tez powoduje ze smoły jest troche mniej. ogólnie jestem zadowolony. pałę jednak dałbym Estymie za menu - tu sie zgodze z bettyk ergonomia obsługi jak w średnowieczu. no i jeszcze sprawa z menu - brakuje mi tu profili. Wszystkie ustawienia zapisujesz pod jakas nazwą. jak zmieniasz cos - to zawsze mozesz przywrócic te zapisane. no i ten wyswietlacz jaks taki ciekawszy - a nie 4 linie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saszag 25.01.2016 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Witam , Kupiłem od kilka lat temu piec Pellet Fuzzy Logis 15kw . ( 12/11/2012) . Mam dom 130m2 Niestety nie mogę skorzystać z serwisu ponieważ piec został zamontowany w Czechach , czy mozecie sprawdzić czy mam dobre ustawienie na piecu . wysyłam link ze zdjęciami . Chciałbym upewnić się czy ewentualnie można zmienić jeszcze jakies parametry zeby był oszczędniejszy ? Temperatura ok 21-22 stopni . Paliwo :ekogroszek https://picasaweb.google.com/116058325119382737312/ProfilePhotos?authuser=0&feat=directlink Z góry dziękuję za odpowiedz Aleksander [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trajanus 22.04.2016 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Nie wiem jak dziala Fuzzy Logic ale piec COmpact Bio Luxury odradzam. COdziennie trzeba czyscic ruszt palnika. Inaczej piec sie wylacza .W mrozy dwa razy dziennie Niezaleznie od pelletu czy jest to Barlinek czy Olimp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.sz. 08.01.2017 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 dzien dobryzastanawiam sie nad zakupem pieca Pellets Fuzzy Logic2 o mocy 25kWchcialbym go zasilac w sezonie lekkim peletem a przy mocniejszych mrozach w razie potrzeby opalac groszkiem weglowymczytalem na forum dosc negatywnych opinii na temat tego pieca, ale byly to opinie z przed wielu lat, czy ktos ma nowe moze pozytywne doswiadczenia??ewentualnie czy ktos z forumowiczow jest w stanie zapronowac alternatywny piec??dziekuje za pomocPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Józef09 04.03.2018 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Zakupiłem w zeszłym roku piec Kostrzewa Pellets Fuzzy logic 2 i ostrzegam wszystkich przed taką decyzją. Żeby go ustawić trzeba być mechatronikiem a telefoniczne konsultacje przeprowadzane z serwisantami w firmie Kostrzewa to jakaś wielka kpina. O arogancji kierownika serwisu lepiej nie wspominać. Walczę cały czas szukając właściwych ustawień a piec przynajmniej kilka razy w tygodniu się przesypuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rroman3 15.01.2019 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 Mam taki problem.... od początku grudnia jestem posiadaczem kotła kostrzewa twin bio 16kw (zielony). Temperaturę zadaną w domu mam 19 stopni histereza 2 stopnie. Domek 120 metrów kwadratowych. Spala mi ponad 3 worki pelletu. Kupuję pellet wysokiej jakości - stelmet platinum. U znajomych, którzy mają dom większy pali o połowę mniej! Niestety nie mają dostępu do ustawień serwisowych- mają zakodowane. Ja mam odkodowane.... poniżej podaje moje ustawienia. BARDZO PROSZĘ* O POMOC!!!!! ( 3 worki po 15zł =45zł x 30 dni w miesiącu = 1350..... to strasznie dużo. Jeśli tak będzie palił to będę zmuszony przejść z powrotem na śmieciucha. Serwisant powiedział, że pali tyle co musi!!!! Bez dyskusji!!!! Rozpalanie czas rozgrzewania 30sekdawka startowa paliwa 60gdetekcja płomienia 5%nadmuch rozpalania 50%czas rozpalania 7min Praca1. maksymalna moc palnika16kwmaksymalna moc palnika w trybie fuzzy logic – 100%minimalna moc palnika w trybie fuzzy logic -30% ustawienia nadmuchu -nominalna 43%-pośrednia 33%-minimalna 26% czas cyklu podawania 25sekczas nadzoru( maksymalny czas pracy w trybie nadzoru) – 0minWydajność podajnika 5,6kg/Hkaloryczność paliwa 5,1 Ustawienia kotła tryb pracy- automatycznymin temperatura zadana – 55stopnimaksymalna temperatura zadana – 80 stopniwybór termoststu – uniwersalnyhistereza kotłą – 3 stopniewyłącz. Pompy od term. - tak ustawienia zasobnikapojemność zbiorowa 180kgczujnik poz. Paliwa - włączonyilość paliwa minimum 16kg podajnik czas testu wydajności Ustawienia Co I CWU temperatura załaczania pompy CO – 40stopniczas postoju pompy co podczas ładowania cwu – 0minczas postoju pompy co przy aktywnym termostacie – 15minczas pracy pompy co przy aktywnym termostacie – 15sekminimalna temperatura zadana cwu – 25stopnimaksymalna temperatura zadana cwu - 60 stopnipodwyższenie temp. zadanej co od cwu i mieszacza – 5 stopniwydłużenie pracy cwu – 3minwymiennik ciepła - nie obwód grzewczy wybór termoststu – uniwersalnyminimalna temperatura zadana obwodu - 20 stopnimaksymalna temperatura obwodu – 85 stopnipraca w lato - nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts