Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepust i uszczelnienie stropu dla kanału DGP

mrxaoo

Recommended Posts

Jak zgodnie ze sztuką uszczelnić przepust przez strop? Dla instalacji DGP grawitacyjnego- przejście z kanałów okrągłych na płaskie. Kanał okrągły ma średnicę fi 150, a przepusty przez strop wymiar 20x20cm. Jak układam element przejściowy, to nie ma oparcia niemalże na niczym, przepust jest 20x20cm. Czym uszczelnić to przejście, aby wytrzymało temperaturę która może się tam pojawić, a dodatkowo, żeby było jakimś tam podparciem dla tego elementu płaskiego?

Przejście pionowe rurowe, przechodzi "butem" w prostokątny płaski kanał 5x15cm.

Musisz napisać jaki to strop - drewniany czy murowany? Jaka grubość stropu będzie docelowo, jaka izolacja i jaka podłoga finalnie.

Podejrzewam, że rura 150 wychodzi z kominka jako główny kanał dgp, tak? I jest to rura elastyczna izolowana, termoflex? Wkład posiada dystrybutor czy rura 150 wychodzi z górnej części okapu?

pzdr

Gość Konto usunięte_12*
Czym uszczelnić to przejście, aby wytrzymało temperaturę która może się tam pojawić,

Mam nadzieję, że wiesz, iż zgodnie ze sztuką te kanały z blachy trzeba izolować, bo temperatura NA PEWNO się pojawi :)

A izolować trzeba, aby tej temperatury po drodze nie "zgubić", tylko dostarczyć do ogrzewanego pomieszczenia ;)

Musisz napisać jaki to strop - drewniany czy murowany? Jaka grubość stropu będzie docelowo, jaka izolacja i jaka podłoga finalnie.

Podejrzewam, że rura 150 wychodzi z kominka jako główny kanał dgp, tak? I jest to rura elastyczna izolowana, termoflex? Wkład posiada dystrybutor czy rura 150 wychodzi z górnej części okapu?

pzdr

Oświeć mnie bo mało kumaty jezdem jak zaczynasz po swojemu dopisywać nazewnictwo.Jaki to jest strop murowany???Jeśli już w swoim prywatnym słowniku znajdziesz ten rekord to opisz różnice w izolacjach stropu drewnianego ,do stropu "murowanego"w kontekście konkretnie postawionego pytania przez autora...........stropy gęsto-żebrowe,stropy płytowe,stropy drewniane ale nie murowane bo jak ta głupota pójdzie dalej w eter to ludzie naprawdę zaczną murować stropy i izolować cuda przez nie przechodzące.:p,

Oświeć mnie bo mało kumaty jezdem jak zaczynasz po swojemu dopisywać nazewnictwo.Jaki to jest strop murowany???Jeśli już w swoim prywatnym słowniku znajdziesz ten rekord to opisz różnice w izolacjach stropu drewnianego ,do stropu "murowanego"w kontekście konkretnie postawionego pytania przez autora...........stropy gęsto-żebrowe,stropy płytowe,stropy drewniane ale nie murowane bo jak ta głupota pójdzie dalej w eter to ludzie naprawdę zaczną murować stropy i izolować cuda przez nie przechodzące.:p,

A rzeczywiście zabawne nazewnictwo z mojej strony:p Najwidoczniej nie zastanawiałem się, dlatego dobrze że jesteś:bye:

Swoją drogą są stropy murowane - stropy kleina, stropy gotyckie...które z resztą miełem zaszczyt wykonywać, ale nie w tym rzecz.

pzdr

Strop drewniany wymaga o wiele lepszej izolacji z racjo zagrożenia pożarem. Mamy tutaj kominek konwekcyjny, więc ciepło niemiłosiernie idzie w górę, która się nagrzewa. Okap kominka powinien być zakończony płytą z wermikulitu bądź krzemianową, dalej komora dekompresyjna z podłączeniem do wentylacji, aby zapewnić właściwe wychłodzenie i przedmuch. Nad komorą też płyta wermikulit czy krzemianowa. Warto użyć owych płyt, ponieważ bardzo precyzyjnie można - mamy zagwarantowaną szczelność - wyciąć otwory do kanału dgp. Sam strop można wyłożyć już wełną z pazłotkiem, gdzie nie ma takiej temperatury, natomiast przelot wykonać też z płyt wermikulit czy krzemian. Kanały powinny być izolowane - mniejsze straty ciepła oraz zabezpieczenie przed ciepłem, wygłuszenie - szczególnie przy turbinie. Oczywiście strop drewniany nie może stykać się z obudową kominka ze względu na "pracę" drewna, co może spowodować pęknięcia okapu a w drewnianych domach poprzez "osiadanie" zmiażdżyć czopuch.

Betonowy strop nie wymaga takich zabiegów. Wystarczą dwie warstwy izolacji, które zapewni komora dekompresyjna. A przelot można obrobić wermikulitem czy krzemianową płytą. W przypadku autora wątku, warto do stropu przykleić jedną z płyt ( wermikulit, krzemian.) Można użyć specjalnych kołków. W niej wyciąć odpowiedni otwór na kanał. Od wewnątrz przelot też wyłożyć owymi płytami. Sam kanał od dgp zabezpieczyć ( izolacja) specjalnymi rękawami do izolacji kanałów.Przelot można zamknąć od góry w/w płytami a to co w środku wyizolować wełną.W takim przypadku autor nie będzie miał problemu z utrzymaniem przejścia kanałów przez strop, ponieważ będą opierały się na dwóch płytach. A izolacja samych kanałów...sztuką jest puszczenie w kanał takiej temperatury z odpowiednim ciśnieniem aby nie przegrzewało kanału.

pzdr

• 1 month później...

Czy koniecznie trzeba izolować strop żelbetowy przy DGP? Problem polega na tym, że między prętami zbrojeniowymi mam ok 12 cm odstępu, rura 10 cm co daje mi po 1 cm z każdej strony na izolację bez wycinania prętów - a tych nie chcę wycinać.

Czy kanał przechodzący przez ścianę działową grubość 18 cm też trzeba izolować?

Gość Konto usunięte_12*
Czy koniecznie trzeba izolować strop żelbetowy przy DGP? Czy kanał przechodzący przez ścianę działową grubość 18 cm też trzeba izolować?

Chłopie! Jeśli chcesz izolować strop a nie kanał DGP i pytasz, czy TEŻ izolować kanał, to znaczy ni mniej ni więcej, że ni czorta nie kumasz o co

z tym DGP chodzi :rolleyes:

A chodzi przede wszystkim o to, aby gorące powietrze "dowieźć" do pomieszczenia, które planujemy ogrzać i aby tego ciepła jak najmniej uronić po drodze :)

• 3 weeks później...

JTD czy ty myślisz że z powodu kilku metrów kanału ciepło nam spierdzieli w strop ? Dobrze niech i tam idzie kumuluje się i pomału oddaje ku pokojom. Kominek rozpalaz na kilka godz i z tego co ludzie mówią i piszą gorąca jest aż za dużo.

Dla mnie obawa jest o to by gorące powietrze nie miało negatywnego wpływu na konstrukcję żelbetonu /różnica temp. ok 100 stopni./

Wykułem u siebie pas 3 cm w podłodze żelbetu , kanał owijam w wełnę kominkową 25mm i na to siatka zbrojeniowa i wylewka. Wełnę będę musiał ścisnąć.

Pytanie czy ściśnięta wełna spełni swoją rolę izolacyjną?

Gość Konto usunięte_12*
Wykułem u siebie pas 3 cm w podłodze żelbetu , kanał owijam w wełnę kominkową 25mm i na to siatka zbrojeniowa i wylewka. Wełnę będę musiał ścisnąć.

No to porządnie tę wełnę będziesz musiał ścisnąć (pas 3 cm!!:confused: :D).

Dokładnie 5mm to żaden ścisk :D.

Dziś ociepliłem kanały przyłożyłem styro 5 cm i kanały wystają między 5 a 10 mm :) żadna różnica dla wylewki docelowej, która swoim ciężarem dociśnie wełnę.

Dawać podwójne zbrojenie nad kanałami czy wystarczy pojedyncza siatka zbrojeniowa?

Część aluminiową pasów wełny dałem do wewnątrz. Czy dobrze zrobiłem, nigdzie nie mogę znaleźć zdjęć z takiego ocieplenia.

Czy ocieplone wełną kanały izolować dodatkowo folią z zakładem, czy wystarczy folia rozłożona po całości posadzki?

Edytowane przez ChłopZmazur

Gość Konto usunięte_12*
Wychodzi na to, że każdy arkusz trzeba ścisnąć 5 mm...;)

Nie wiem jak to chce zrobić sobie ChłopZmazur, bo ja swoje kanały owijałem dookoła :D

Ale chyba to "fachura", bo "jedzie z koksem" specjalnie nie czekając na podpowiedzi :)

Edytowane przez Konto usunięte_12*

JTD nie napinaj się, forum nie jest od wymądrzania się tylko do pomagania. Wytknęli ci ściśnięcie wełny, ja zwróciłem uwagę, że 2-3 mb kanału nie wyziębi powietrza z DGP to zostało ci tylko "jechanie z koksem" i "fachurzenie". Ja swoje kanały także mam ocieplone dookoła.

Wracaj na budowę i nie trać czasu na napinkę.

Pytanie do pozostałych "Część aluminiową pasów wełny dałem do wewnątrz. Czy dobrze zrobiłem" ?

• 4 years później...