Adam K. 04.06.2013 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 To mój pierwszy post na forum, więc na początku witam wszystkich! Od dłuższego czasu przeglądam forum, ale do tej pory byłem biernym "czytaczem". W związku z tym, że finalizuje zakup mieszkania postanowiłem zarejestrować się i zapytać Was o poradę. Będę wdzięczny jeśli ktoś z Was znajdzie czas na przeczytanie tego posta i podzielenie się ewentualnymi refleksjami. Ale od początku - mieszkanie, które w przyszłym tygodniu będzie moje (z bankiem na spółkę ) jest do całkowitego remontu (lata 60te). Podobno wszystkie ścianki są działowe, co mi pasuje ponieważ chciałbym je rozłożyć troszkę inaczej. Myślałem o: - powiększeniu łazienki kosztem korytarza do kuchni, - przeniesieniu kuchni (w formie aneksu) do dużego pokoju (tam planuje spędzać większość dnia), - połączeniu obecnej części kuchennej z sąsiednim pokojem i utworzenie w tym miejscu sypialni. To co spędza mi sen z oczu to pion gazowy. W związku z planowanym przeniesienim kuchni chciałbym zrobić podłączenie do dużego pokoju, ale z tego co czytałem, nie jest to taka prosta sprawa (pozwolenie na budowe?). Ta sama rura (z zamontowanym licznikiem) prawdopodobnie przeszkodzi mi w powiększeniu łazienki, chyba że powiększę ją do ściany za rurami. Tylko czy rura gazowa może przebiegać przez łazienkę? Poza tym chciałem Was spytać czy wiecie może jaka jest procedura z przeniesieniem kaloryfera, ewentualnie kogo o takie sprawy spytać - administrację budynku? Im dłużej o tym myślę, tym mniej jestem pewny czy takie zmiany będą optymalne. Jakby ktoś z Was miał inny pomysł na zmianę rozkładu to piszcie w wątku - załączam plan z wymiarami i bez wymiarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 05.06.2013 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 (edytowane) Administrator budynku ma zespół hydraulików i gazowników, którzy (jak ich zaprosisz do mieszkania) powiedzą ci co mozesz a czego nie możesz. Rozumiem, że potrzebujesz dwie sypialnie w mieszkaniu? Jeśli tak, to wprowadzenie do 16 metrowego pokoju 5 metrowej kuchni...... hmmm czarno to widzę. Praktycznie beędziesz siedziała w kuchni... i jeszcze jedno, w kuchni musi być kanał wywiewny, czy w dużym pokoju taki jest? Edytowane 5 Czerwca 2013 przez Aleksandryta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam K. 05.06.2013 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Alexandryto, dziękuję bardzo za odpowiedź na mojego posta! Co do ilości sypialni, to w planie są dzieci, więc osobny pokój dla jednego brzdąca by się przydał. Pokój z kuchnią na 16m2 to może faktycznie trochę mało, ale kombinuje jak by to wszystko zagospodarować, żeby było funkcjonalnie i żeby te dwie sypialnie mieć (jak widać, ciężko mi to idzie ). Co do kanału wywiewnego to, szczerze mówiąc, nie wiem czy taki istnieje w tym pokoju. A nie można zrobić wentylacji przez łazienkę do miejsca, gdzie kuchnia znajduje się w tej chwili? Jutro skoczę do administracji i podpytam jakie są możliwości co do instalacji gazowej i c.o. - dzięki za wskazówkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts