Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To mój pierwszy post na forum, więc na początku witam wszystkich! Od dłuższego czasu przeglądam forum, ale do tej pory byłem biernym "czytaczem". W związku z tym, że finalizuje zakup mieszkania postanowiłem zarejestrować się i zapytać Was o poradę. Będę wdzięczny jeśli ktoś z Was znajdzie czas na przeczytanie tego posta i podzielenie się ewentualnymi refleksjami.

Ale od początku - mieszkanie, które w przyszłym tygodniu będzie moje (z bankiem na spółkę ;) ) jest do całkowitego remontu (lata 60te). Podobno wszystkie ścianki są działowe, co mi pasuje ponieważ chciałbym je rozłożyć troszkę inaczej. Myślałem o:

- powiększeniu łazienki kosztem korytarza do kuchni,

- przeniesieniu kuchni (w formie aneksu) do dużego pokoju (tam planuje spędzać większość dnia),

- połączeniu obecnej części kuchennej z sąsiednim pokojem i utworzenie w tym miejscu sypialni.

To co spędza mi sen z oczu to pion gazowy. W związku z planowanym przeniesienim kuchni chciałbym zrobić podłączenie do dużego pokoju, ale z tego co czytałem, nie jest to taka prosta sprawa (pozwolenie na budowe?). Ta sama rura (z zamontowanym licznikiem) prawdopodobnie przeszkodzi mi w powiększeniu łazienki, chyba że powiększę ją do ściany za rurami. Tylko czy rura gazowa może przebiegać przez łazienkę?

Poza tym chciałem Was spytać czy wiecie może jaka jest procedura z przeniesieniem kaloryfera, ewentualnie kogo o takie sprawy spytać - administrację budynku?

Im dłużej o tym myślę, tym mniej jestem pewny czy takie zmiany będą optymalne. Jakby ktoś z Was miał inny pomysł na zmianę rozkładu to piszcie w wątku - załączam plan z wymiarami i bez wymiarów.

org_bez_wymiarow.jpg

org_z_wymiarami_v2.jpg

https://forum.murator.pl/topic/179956-zmiana-rozk%C5%82adu-mieszkania-problem-z-pionem-gazowym-i-co/

Administrator budynku ma zespół hydraulików i gazowników, którzy (jak ich zaprosisz do mieszkania) powiedzą ci co mozesz a czego nie możesz.

Rozumiem, że potrzebujesz dwie sypialnie w mieszkaniu?

Jeśli tak, to wprowadzenie do 16 metrowego pokoju 5 metrowej kuchni...... hmmm czarno to widzę. Praktycznie beędziesz siedziała w kuchni...:sick: i jeszcze jedno, w kuchni musi być kanał wywiewny, czy w dużym pokoju taki jest?

Edytowane przez Aleksandryta

Alexandryto,

dziękuję bardzo za odpowiedź na mojego posta!

Co do ilości sypialni, to w planie są dzieci, więc osobny pokój dla jednego brzdąca by się przydał.

Pokój z kuchnią na 16m2 to może faktycznie trochę mało, ale kombinuje jak by to wszystko zagospodarować, żeby było funkcjonalnie i żeby te dwie sypialnie mieć (jak widać, ciężko mi to idzie :) ).

Co do kanału wywiewnego to, szczerze mówiąc, nie wiem czy taki istnieje w tym pokoju. A nie można zrobić wentylacji przez łazienkę do miejsca, gdzie kuchnia znajduje się w tej chwili?

Jutro skoczę do administracji i podpytam jakie są możliwości co do instalacji gazowej i c.o. - dzięki za wskazówkę :).