Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana rozkładu mieszkania - problem z pionem gazowym i c.o.

Adam K.

Recommended Posts

To mój pierwszy post na forum, więc na początku witam wszystkich! Od dłuższego czasu przeglądam forum, ale do tej pory byłem biernym "czytaczem". W związku z tym, że finalizuje zakup mieszkania postanowiłem zarejestrować się i zapytać Was o poradę. Będę wdzięczny jeśli ktoś z Was znajdzie czas na przeczytanie tego posta i podzielenie się ewentualnymi refleksjami.

Ale od początku - mieszkanie, które w przyszłym tygodniu będzie moje (z bankiem na spółkę ;) ) jest do całkowitego remontu (lata 60te). Podobno wszystkie ścianki są działowe, co mi pasuje ponieważ chciałbym je rozłożyć troszkę inaczej. Myślałem o:

- powiększeniu łazienki kosztem korytarza do kuchni,

- przeniesieniu kuchni (w formie aneksu) do dużego pokoju (tam planuje spędzać większość dnia),

- połączeniu obecnej części kuchennej z sąsiednim pokojem i utworzenie w tym miejscu sypialni.

To co spędza mi sen z oczu to pion gazowy. W związku z planowanym przeniesienim kuchni chciałbym zrobić podłączenie do dużego pokoju, ale z tego co czytałem, nie jest to taka prosta sprawa (pozwolenie na budowe?). Ta sama rura (z zamontowanym licznikiem) prawdopodobnie przeszkodzi mi w powiększeniu łazienki, chyba że powiększę ją do ściany za rurami. Tylko czy rura gazowa może przebiegać przez łazienkę?

Poza tym chciałem Was spytać czy wiecie może jaka jest procedura z przeniesieniem kaloryfera, ewentualnie kogo o takie sprawy spytać - administrację budynku?

Im dłużej o tym myślę, tym mniej jestem pewny czy takie zmiany będą optymalne. Jakby ktoś z Was miał inny pomysł na zmianę rozkładu to piszcie w wątku - załączam plan z wymiarami i bez wymiarów.

org_bez_wymiarow.jpg

org_z_wymiarami_v2.jpg

Administrator budynku ma zespół hydraulików i gazowników, którzy (jak ich zaprosisz do mieszkania) powiedzą ci co mozesz a czego nie możesz.

Rozumiem, że potrzebujesz dwie sypialnie w mieszkaniu?

Jeśli tak, to wprowadzenie do 16 metrowego pokoju 5 metrowej kuchni...... hmmm czarno to widzę. Praktycznie beędziesz siedziała w kuchni...:sick: i jeszcze jedno, w kuchni musi być kanał wywiewny, czy w dużym pokoju taki jest?

Edytowane przez Aleksandryta

Alexandryto,

dziękuję bardzo za odpowiedź na mojego posta!

Co do ilości sypialni, to w planie są dzieci, więc osobny pokój dla jednego brzdąca by się przydał.

Pokój z kuchnią na 16m2 to może faktycznie trochę mało, ale kombinuje jak by to wszystko zagospodarować, żeby było funkcjonalnie i żeby te dwie sypialnie mieć (jak widać, ciężko mi to idzie :) ).

Co do kanału wywiewnego to, szczerze mówiąc, nie wiem czy taki istnieje w tym pokoju. A nie można zrobić wentylacji przez łazienkę do miejsca, gdzie kuchnia znajduje się w tej chwili?

Jutro skoczę do administracji i podpytam jakie są możliwości co do instalacji gazowej i c.o. - dzięki za wskazówkę :).