Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NIBE, IVT, SOFATH - co wybrać?

klos1010

Recommended Posts

Witam.

Stoję przed wyborem gruntowej pompy ciepła.

Instalację planuję zrobić w tym roku.

Mogę zrobić pionowy kolektor ale mam również miejsce na poziomy.

Charakterystyka mojego domu:

dom z poddaszem użytkowym z doklejonym garażem do domu,

całkowita powierzchnia: 190 m2,

ogrzewana powierzchnia: 160 m2 (bez garażu i kotłowni)

Podłogówka po całości w domu + może ogrzewanie ścienne w 2 pokojach na górze (jeszcze nie wiem czy to ma sens)

OZC: 6,7 kW + 2,5 kW CWU

Dom z silikatu.

Izolacje: ściany 20 cm styro, podłoga 20 cm styro, dach 30 cm wełny, wentylacja z reku, garaż izolowany od reszty domu styropianem (jeszcze nie wiem: 5-10cm).

Zastanawiam się nad 3 modelami pomp gruntowych:

- IVT GreenLine HA 9kW (5 lat gwarancji) z wbudowanym zbiornikiem CWU 185l

http://www.sunenergy.pl/oferta/pompy...kw-nowosc.html

z kolektorem pionowym (200m) + 160 m2 podłogówki (system KAN - 10 lat gwarancji)

cena kompletna: 53 000 zł brutto

- NIBE F1245 10kW z wbudowanym zbiornikiem CWU 185l

http://www.biawar.com.pl/index.php/pompy-ciepla/nibe-f1245/menu-id-39.html

z kolektorem pionowym (200m) + 160 m2 podłogówki (KAN- 10 lat gwarancji)

cena kompletna: 53 000 zł brutto

- SOFATH Natea z bezpośrednim parowaniem 9kW (5 lat gwarancji) + zbiornik na CWU 300l

http://www.sofath.pl/natea/

z kolektorem poziomym 170-190m, 160m2 podłogówki + zbiornik CWU 300l

cena kompletna: 44 000 zł brutto

Co będąc na moim miejscu byście wybrali :)

Proszę o Wasze opinie i zapraszam do dyskusji.

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no cóż, jeśli nie razi cię bezpośrednie parowanie - bierz Sofath

różnica w cenie jest znaczna...

ale minusem jest przywiązanie do firmy... w ziemi gaz i w podłodze gaz, w razie czego nie podłączysz do podłogówki zwykłej glikolówki...... zresztą DŹ będzie za małe do glikola...

jeśli chcesz to będzie dobry wybór :p

z drugiej strony jeśli nie chcesz przywiązania do firmy, to mozesz wziąść jedną z pozostałych. Cena ta sama, jakość podobna, w podłodze woda więc podłączysz do niej kiedyś w przyszłości jaką tylko zechcesz PC

nie podałeś ile osób w domu, pewnie około 4-5, więc zbiorniki 185l wydają mi się ciut małe...

zastanawia mnie również cena Natei

ja miałem propozycję o ponad 10k większą... za mniejszy dom z podobnym zapotrzebowaniem

Panie Kamulec1, szkoda Panu wykupić płatny profil firmowy? Jako przedstawiciela "niezwykle genialnych pomp" chyba stać Pana na płatny profil? A tak w każdym topiku umieszcza Pan swoją reklamę!

Autor topiku pyta o wybór pomiędzy 3 jasno określonymi pompami

a Pan wali swoją reklamę zamiast odpowiedzieć na temat...

szkoda gadać, moderatorzy ścigają ludzi za nawyzanie kogoś "pięknym" :D a takie reklamówki zostawiają :yes:

no cóż, jeśli nie razi cię bezpośrednie parowanie - bierz Sofath

ale minusem jest przywiązanie do firmy... w ziemi gaz i w podłodze gaz, w razie czego nie podłączysz do podłogówki zwykłej glikolówki...... zresztą DŹ będzie za małe do glikola...

z drugiej strony jeśli nie chcesz przywiązania do firmy, to mozesz wziąść jedną z pozostałych. Cena ta sama, jakość podobna, w podłodze woda więc podłączysz do niej kiedyś w przyszłości jaką tylko zechcesz PC

nie podałeś ile osób w domu, pewnie około 4-5, więc zbiorniki 185l wydają mi się ciut małe...

zastanawia mnie również cena Natei

ja miałem propozycję o ponad 10k większą... za mniejszy dom z podobnym zapotrzebowaniem

Dzięki okobar za odpowiedź.

Szkoda, że inni jakoś nie mają w tym temacie nic do powiedzenia (poradzenia)...

Czy gazowa czy glikolowa??? Jak glikolowa w podobnej cenie to którą brać???

Czy są w ogóle jakieś różnice pomiędzy tymi pompami, ja w NIBE / IVT z awaryjnością, serwisem, ewentualnymi częściami zamiennymi, łatwością obsługi itp itd :)

Panowie instalatorzy - mając do wyboru którąś z tych trzech to którą byście brali do siebie do domu :)

Ja osobiście bardziej jestem za którąś z pary: NIBE / IVT. O pompie Sofatha myślę ze względu na nie małą oszczędność - prawie 10 000 zł ...

Co do zbiornika CWU.

Rodzina 2+2 , zastanawiałem się czy 300 l czy 185 l ??? Wybór ostatecznie padł na 185 - w zestawie tańszy, użytkownicy takich zbiorników również twierdzą, że jest ok więc niech zostanie "oryginalnie" wbudowany w pompie :) Dodatkowy znowu wychodził kilka tysięcy drożej...

Edytowane przez klos1010

Ja też stałem przed podobnym wyborem i ostatecznie padło na NIBE 1245.

Obecnie mają fajną promocję na pompy i jest dotacja 4000zł, a co dodatkowo wynegocjujesz u instalatora to dodatkowy plus.

Oferta którą masz na NIBE 10kW wraz z odwiertem 200 mb i jeszcze zrobieniem podłogówki 160m2 na poziomie 53 000 brutto to według mnie bardzo dobra oferta jak na taką instalację, a jak podepniesz do tego dotację to jeszcze parę tyś odzyskasz.

Też zastanawiałem się nad IVT, wcześniej nad Sofath (tutaj odrzuciła mnie nie sama technologia, ale zachowanie jedynego autoryzowanego przedstawiciela w moim rejonie) tak jak Ty, ale ostatecznie wybrałem NIBE.

Co do zbiornika również słyszałem od kilku osób/instalatorów, że taki zbiornik 185 w zupełności wystarczy, dodatkowo przy Twojej mocy 10kW, nagrzanie takiego zbiornika będzie błyskawiczne :)

Pan z firmy, z którą podpisywałem umowę powiedział mi, że podobno w NIBE pracują już nad podłączeniem tej pompki do WiFi (obecnie nie ma takiej możliwośći), a wtedy wystarczy dokupić jakiś elemencik, wgrać nowszy soft i będzie dodatkowe sterowanie, a nawet w razie czego zdalna pomoc przez instalatora.

No to chyba tyle :D

Ja też stałem przed podobnym wyborem i ostatecznie padło na NIBE 1245.

Obecnie mają fajną promocję na pompy i jest dotacja 4000zł, a co dodatkowo wynegocjujesz u instalatora to dodatkowy plus.

Oferta którą masz na NIBE 10kW wraz z odwiertem 200 mb i jeszcze zrobieniem podłogówki 160m2 na poziomie 53 000 brutto to według mnie bardzo dobra oferta jak na taką instalację, a jak podepniesz do tego dotację to jeszcze parę tyś odzyskasz.

Też zastanawiałem się nad IVT, wcześniej nad Sofath (tutaj odrzuciła mnie nie sama technologia, ale zachowanie jedynego autoryzowanego przedstawiciela w moim rejonie) tak jak Ty, ale ostatecznie wybrałem NIBE.

Co do zbiornika również słyszałem od kilku osób/instalatorów, że taki zbiornik 185 w zupełności wystarczy, dodatkowo przy Twojej mocy 10kW, nagrzanie takiego zbiornika będzie błyskawiczne :)

Pan z firmy, z którą podpisywałem umowę powiedział mi, że podobno w NIBE pracują już nad podłączeniem tej pompki do WiFi (obecnie nie ma takiej możliwośći), a wtedy wystarczy dokupić jakiś elemencik, wgrać nowszy soft i będzie dodatkowe sterowanie, a nawet w razie czego zdalna pomoc przez instalatora.

No to chyba tyle :D

Dzięki Sebastain za opinię.

U mnie ostateczny wybór padnie na dniach :)

Na dzień dzisiejszy wygrywa IVT ze względu na doświadczenie firmy montującej, jej bliskość i cały kontakt do tej pory. Ceny w porównaniu z NIBE identyczne (cena NIBE już po odliczeniu dotacji).

Zastanawia mnie jeszcze to czy te 10kw w NIBE nie jest lepsze w porównaniu do 9kW przy IVT.

Czy jest prawdą to, że nie ma sensu przewymiarowywać pompy?

Jak wg OZC ma być 9kW to brać 9 kW bo przy 10kW niby częściej będzie się sprężarka częściej załączać. A to podobno nie jest dobre.

Sofath, również ze względu na powyższe opinie mnie nie przekonuje i chyba odpada.

Podzwoniłem sobie po użytkownikach NIBE i IVT - oczywiście wszystkie opinie pozytywne więc nie obawiam się problemów na przyszłość.

nie bede wnikal w parametry ani firme ktora wybierzesz.. sam tez zastanawiam sie w ogóle nad montarzem pompy i rekuperatora ale jedna sugestia chcialbym sie podzielic.. wlasnie wrocilem od szweda (przebywam obecnie w Szwecji) i zauwazxylem ze ma pompe ciepla NIBE (made in Sweden ;) - zreszta jest to BARDZO popularne w Szwecji) i zapytalem kiedy ja zamontowal.. 19 lat temu i ZADNEJ AWARII ! ! ! Tylko wymiana filtrow i nic wiecej.. To chyba dobra rekomendacja..

Dzięki Sebastain za opinię.

U mnie ostateczny wybór padnie na dniach :)

Na dzień dzisiejszy wygrywa IVT ze względu na doświadczenie firmy montującej, jej bliskość i cały kontakt do tej pory. Ceny w porównaniu z NIBE identyczne (cena NIBE już po odliczeniu dotacji).

Zastanawia mnie jeszcze to czy te 10kw w NIBE nie jest lepsze w porównaniu do 9kW przy IVT.

Czy jest prawdą to, że nie ma sensu przewymiarowywać pompy?

Jak wg OZC ma być 9kW to brać 9 kW bo przy 10kW niby częściej będzie się sprężarka częściej załączać. A to podobno nie jest dobre.

Sofath, również ze względu na powyższe opinie mnie nie przekonuje i chyba odpada.

Podzwoniłem sobie po użytkownikach NIBE i IVT - oczywiście wszystkie opinie pozytywne więc nie obawiam się problemów na przyszłość.

Z tego co mi udało się dowiedzieć podczas moich poszukiwań zarówno IVT jak i NIBE to solidne i sprawdzone firmy jeśli chodzi o pompy ciepła i faktycznie tutaj lepiej zdecydować się na opcję w której będziesz miał chyba pewniejszego instalatora i korzystną cenę, ja również tak postąpiłem.

Co do mocy to również spotkałem się tylko z opiniami o tym, aby nie przewymiarować pompy, a nawet, że dobre jest lekkie niedowymiarowanie, ponieważ pompa ze swoją maksymalną mocą będzie pracować dosłownie kilka dni w roku. Dlatego myślę, że może nawet 8kW by Ci w zupełności wystarczyło, ale może wypowiedzą się bardziej doświadczone osoby w tym temacie.

Warto też spojrzeć na same COP, ponieważ sam wcześniej poszukiwałem dobrej pompy mam już trochę tych plików na kompie i z tego co widzę według normy 14511 pompa IVT HA C 9 kW ma COP na poziomie 4.2 natomiast NIBE 1245 8kW 4,59 a 9 kW 4,52, więc to jakby delikatnie przemawia za NIBE, ale generalnie myślę, że najważniejsza jest profesjonalna instalacja, bo przy tych firmach różnice w sprzęcie według mnie nie są tak istotne jak poprawność instalacji.

EDIT: Jeszcze napisałeś, że cena już po odliczeniu dotacji, ale tak dla ścisłości, chciałem rozróżnić dwie dotacje, a mianowicie 4000 na pompę od NIBE, ale mówię jeszcze o dotacji naszego "kochanego" państwa, gdzie dostaniesz zwrot części kasy zarówno za pompę jak i za wykonanie odwiertów. Także tu nie ma znaczenia czy zdecydujesz się na IVT czy NIBE, pieniążki zawsze możesz odzyskać, a jak się dogadasz w firmie to mogą Ci np. koszty podłogówki "wrzucić" w odwierty czy jakoś tak i dodatkowo będziesz na plus :)

Edytowane przez Sebastain

Niektore modele maja juz modul SMS etc... WiFi ma ponoc byc do 1245 na przelomie roku.. zakup modulu to ca 2000:- PLN ( w S )

Korzystanie z serverow nie bedzie jednak za darmo... sa miesieczne abonamenty... jak bedzie w PL nie wiem...

:)

Wiesz co ja tak w tym temacie się nie orientuję, ale bardziej chodzi mi tu o możliwość podłączenia się do samej pompy i jej ustawień przez przeglądarkę za pomocą sieci lub dedykowanej aplikacji.

Nie bardzo tu widzę konieczność korzystania z zewnętrznych serwerów. Mam w domu router i wpinam moją pompę do wewnętrznej sieci domowej (przez LAN lub WiFi) więc dostaje ona swoje własne IP i normalnie mogę się do niej podłączać skąd chcę i kiedy chcę.

Być może ten mechanizm działa trochę inaczej niż ja to widzę, przyznam, że specjalnie nad tym się nie zastanawiałem :D

Co do modułu SMS wiem, że jest to już dostępne w 1245, ale właśnie chodzi mi tu bardziej o wpinanie pompy do sieci :D

Ja w kontekście niedowymiarowania

Takie PIERDOŁY to pisało się pare,parenaście lat temu kiedy 1KW mocy kosztował 7-8 tyś zł minimum

Wtedy faktycznie przewymiarowanie nie miało ekonomicznego sensu

Dziś różnice w cenie są zbyt małe, i dlatego PC moim zdaniem TRZEBA przewymiarować o jakieś 20% minimum, przy okazji masz większe DZ, szybciej się zregeneruje a w przypadku np 2 tygodni mrozów po -15 PC niedowymiarowana potrafi przymrozić DZ

Pozatym większa PC przepracuje ilościowo mniej godzi, zdecydowanie większość w II taryfie.

I powie Ci to każdy który korzysta z II taryfy, chyba że będziesz jechał na pierwszej i płacił 0,60 zł za KWh zamiast 0,32 wtedy możesz jechać na styk

O ile wszystkie parametry domu masz ok, i żadnych niedoróbek, mostków itd itp

Ale to Ci wyjdzie w praniu

Witam!

Jesienią zaczynam budowę domu o bardzo podobnych parametrach jak klos1010. Mam już warunki zabudowy i jestem umówiony z architektem na adaptację projektu. Mój będzie miał 123m2 plus w przyszłości użytkowe poddasze około 40-50m, więc już teraz muszę przyjąć powierzchnie na 170m2. Dom podobnie będzie z silki 24cm i 20 styropianu na ścianach, 30 cm wełny na poddaszu.

Ma być taki plus poddasze użytkowe:

http://z500.pl/projekt/Z140_v1,Wersja-projektu-ze-zmienionym-ukladem-funkcjonalnym-kuchnia-od-frontu/dane-ogolne.html

Mam takie pytanie czy już teraz powinienem szukać pompy ciepła i ekipy która ją zamontuje? Wysyłać jakieś zapytanie ofertowe? Muszę uwzględnić taką instalację już na etapie budowy fundamentów?

Myślę że ciekawą ofertą dla mnie były by oferty IVT i NIBE jaką przedstawił klos1010 ze względu na podobne parametry budynku.

Może ktoś polecić jakąś dobrą i zaufaną firmę z woj. Kujawsko-Pomorskiego

Czy jest sens instalacji kolektorów słonecznych do cwu gdy będę miał gruntową pompę ciepła? Może lepiej do cwu zainstalować drugą powietrzną pompę ciepła?

Edytowane przez Łukasz CIN

W mojej pompie mam wbudowany zbiornik na CWU 170 ltr Grzeje do 46 stopni. Dla mojej rodziny smialo wystarcza, A gdy jakims cudem zabraknie np same kąpiele to po pol godziny jest nagrzany nastepny zbiornik. W ciągu tygodnia pompa na potrzeby CWU pracuje 4-5 godzin. Przy grzaniu do tej temp pobor energi to okolo 2,2 kWh na godz pracy czyli tygodniowo 11 kWh a miesięcznie 44 kWh. Rzecz jasna grzanie wody odbywa sie w taniej taryfie. 22-6 i 13-15.

Czyli okolo 32 gr za kWh x 44 = 14 zł. Dodajmy jakies bledy pomiarowe. przeciągniecia w drogą taryfe itd itp...niech bedzie 20 zl.

Wystarczająca odpowiedz czy przy pomie Ciepła potrzebne są kolektory, a tym bardziej kolejna pompa?

Potwierdzam - mam zbiornik 185l i grzeje się błyskawicznie. Ciepłej wody nie brakuje. Co do zakupu konkretnej marki pompy ciepła - spośród tych uznanych marek (IVT, NIBE itp.) wybierz tą, gdzie instalator ma największe doświadczenie i najwięcej pozytywnych opinii. Sam byłem blisko wyboru IVT a ostatecznie skończyło się na Buderusie, który był po prostu nieco tańszy a oferował to samo.

ja gdybym wybierał z tych 3 w cenach tak podanych to wybrałbym.. Sofatha

COP ma wyższy, 10k PLN zostaje z kieszeni, i mam tak samo ciepło jak ludzie z IVT czy Nibe

niestety ja dostawałem (niestety dla Sofatha, Nibe czy IVT) oferty znacznie przekraczające koszty z pierwszego tutaj podanego posta

najtaniej Sofath wychodził mi z 55-58k

IVT około 75k

a Nibe ponad 75k....

sorki ale w totka nie wygrałem, pozegnałem te oferty :)

ale jak ktoś ma kasy tyle, że nie wie co z nią robić, to jego sprawa, może brać IVT czy Nibe :)

ja gdybym wybierał z tych 3 w cenach tak podanych to wybrałbym.. Sofatha

COP ma wyższy, (....)

COP ma wyższy, hmmm, moim skromnym zdaniem jest to podobny mit co unoszenie kurzu przez ogrzewanie połogowe.

Bezpośrednie parowanie wymaga mniejszej powierzchni działki ale cudów nie ma, kosztem niższego ciśnienia odparowania czynnika, nie ma tu żadnych sił tajemnych.

Brak obiegu pośredniego to zgoda, nie ma pompy "solanki" - ale jest to okupione większą pracą sprężarki (parownik jest w BP większy i rozległy) -pary czynnika trzeba z powrotem zassać, no i ta niższa temp. parowania.

Nie wnikając głębiej powiedziałbym że jest przybliżony remis w efektywności, o całej pozostałej reszcie można bardzo długo dyskutować...

COP ma wyższy, hmmm, moim skromnym zdaniem jest to podobny mit co unoszenie kurzu przez ogrzewanie połogowe.

moim zdaniem nie jest to mit....aczkolwiek r óżnice nie są już tak duże jak kiedyś

Producenci twierdzą:

Nibe : COP przy B0/W35 4.8 dla 8kW

Sofath Natea - 4.8

przy czym znam 2 osoby mające Nibe F1245 8kW i próbujące samemu zmierzyć sobie COP - im wychodzi przy styałych założeniach 0/35 dokładnie 4.3 jednemu i 4.4 drugiemu

znam 3 osoby mające Nateę... ale tylko jedna z nich dokonuje pomiarów - przy takim samym 0/35 ma 4,8 czyli dokładnie tak, jak w materiałach producenta....

Producenci twierdzą:

Nibe : COP przy B0/W35 4.8 dla 8kW

No, żeby być dokładniejszym z instrukcji dla NIBE 1245 8kW:

1x 230 8kW COP 0/35 (Norma EN 255) 4,82

1x 230 8kW COP 0/35 (Norma EN 14511) 4,44

3x 230 8kW COP 0/35 (Norma EN 255) 4,92

3x 230 8kW COP 0/35 (Norma EN 14511) 4,50

3x 400 8kW COP 0/35 (Norma EN 255) 5,01

3x 400 8kW COP 0/35 (Norma EN 14511) 4,59

Więc, patrząc zgodnie z najnowszą normą i zużyciem energii przez pompki obiegowe, powinien to być odpowiednio COP 4,44 lub 4,50 lub 4,59 (Z drugiej strony ciekawe, która opcja zasilania dla pomp jest lepsza)

Pytanie jak to jest z NATEĄ czy tam wszystko jest wbudowane w urządzenie i czy znajomy mierzy całość poboru?

Dodatkowo Natea to tylko i wyłącznie grzenie wody użytkowej pompą w okresie grzewczym, a poza nim trzeba mieć osobne źródło do grzania CWU, dopiero bodajże CALIANE umożliwia całoroczne grzenia CWU, więc tu jakby jest kolejny minus...Przypuszczam, że wycena dla klos1010, nie uwzględnia dodatkowej pompy i dodatkowego źródła dolnego dla CWU?

Edytowane przez Sebastain

Dodatkowo Natea to tylko i wyłącznie grzenie wody użytkowej pompą w okresie grzewczym, a poza nim trzeba mieć osobne źródło do grzania CWU,

Być może coś sie zmienilo, swiat idzie do przodu, ale jak ja robilem swoją instalację dwa lata wstecz to żadna natea nie grzala CWU....Nawet w okresie grzewczym. Od razu kazali kupować drugą powietrzną do cieplej wody

poprawiam chodzi o pompe Neura

Edytowane przez photos

To znaczy ze wyjdzie praktycznie tyle co IVT i NIBE, patrzac na oferty w pierwszym poscie... :)

A dlaczego nie grzeje CWU ( pytam bo nie rozumiem dlaczego miala by nie grzac ), producent/instalator jakos to uzasadnil?

:)

Być może zaszło jakieś nieporozumienie. Są dwie marki. Austriacka Neura z bezposrednim parowaniem i polska Natea (ile w niej polskosci nie wiem)

Wyceniałem z ClimakomfortuNeuro. Są to pompy z bezposrednim parowaniem montowane na zw=ewnatrz budynku, najczesciej wkopywane w ziemię.

Zaleta...brak jakiegokolwiek halasu...i Większy COP...przynajmniej na papierze, jak jest w rzeczywistosci nie wiem, ale wedlug producenta dochodzil nawet do 5. Nie tlumaczyli dla czego nie ma CWU. Poprostu nie grzeje i koniec. Oferta od razu zawierala powietrzna z wbudowanym zbiornikim do CWU.

Edytowane przez photos