Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NIBE, IVT, SOFATH - co wybrać?

klos1010

Recommended Posts

heh ale pokracielem....zaraz pokasuje chodzi o neura......bezposrednie parowanie...Za wprowadzenie w blad przepraszam ale juz malo interesuje sie markami pomp.

Dla mnie pompa ciepla w obecnym momencie to zwykle urzadzenie i na pewno nie zwracalbym uwagi na marke, tylko bralbym polskiego producenta. Np ppc lub ekopol. Srodek maja ten sam co moj Viessman, sporo mniej elektroniki i wcale zle to nie wplynie na ich prace za kilkanascie lat. W razie awarii znacznie tansze w naprawie. i czesci szybciej dostepne. Raz czekalem tydzien na wtyk pamieci, bo uszkodzil mi sie przez burze...takie niuanse ale przekonuja aby brac to co jest blisko i jest na podobnych podzespolach.

Tak od siebie dodam że firmy takie jak nibe, ivt, viessman sprzedaja swoje produkty tylko lekliwym osobom...ja nie znalem tego urzadzenia. Teraz jak zagladam do srodka to sie smieje.

Na 100 % bylby to polski producent za nizsza cene. Rozumiem ze ktos kto ma pompe polskiego producenta moze byc malowierygodny bo chwali to co ma, ja chwale choc mam innego. I radze to dobrze przemyslec potecjalnym klientom.

Edytowane przez photos

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A dlaczego nie grzeje CWU ( pytam bo nie rozumiem dlaczego miala by nie grzac ), producent/instalator jakos to uzasadnil?

:)

Nie wiem tak było około 1,5 roku temu kiedy zacząłem się interesować pompami i spotkałem się z przedstawicielem Sofath w moim rejonie, usłyszałem taką wersję, ale bez specjalnego tłumaczenia czemu. Wtedy byłem jeszcze w zupełności świeży w tym temacie, więc nie bardzo wiedziałem o co pytać :)

Generalnie tak jak pisałem, byłem tym zainteresowany, ale postawa ich przedstawiciele totalnie mnie zniechęciła, a dodatkowo był to jedyny przedstawiciel na całe województwo i nie było mowy o skorzystaniu z innej firmy. W ogóle polecono mi wtedy Caliane, ponieważ przedstawiciel stwierdził, że "chodzą słuchy", że z Nateą są jakieś problemy i mogą się z niej wycofać, po czym gdy zapytałem się Kamili innej forumowiczki czy o tym słyszała, a Ona w moim imieniu zapytała przedstawiciela ze swojego rejonu, momentalnie zadzwoniła do mnie babka, która mi to powiedziała i stwierdziła, że nigdy czegoś takiego nie mówiła i że straszę ludzi na forach itd...może po prostu chciała nas naciągnąć na droższą pompkę, ale w sumie dla mnie po takiej akcji (a to tylko czubeczek góry lodowej) było wiadomo, że z taką firmą nie chcę mieć nic wspólnego...No cóż może produkt fajny, ale sami wiecie jak to jest...

Kamila i Marcin mają u siebie właśnie Sofath Natea, z opcją dodatkowej pompy ciepła do samej CWU, możecie więcej poczytać na ich dzienniku budowy. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?177584-Dom-w-daliach-4-Opolskie ewentualnie może Kamila będzie wiedziała czemu technicznie należało zastosować drugą pompę, ale może to jest tak, że ta pompa jest tak zaprojektowana, aby ogrzewała CWU przy okazji gdy pracują pompki górnego źródła i pompa pracuje właśnie na cele grzania CO, ale to tylko moje przeczucie :D

Edytowane przez Sebastain

Gość Arturo72
No, żeby być dokładniejszym z instrukcji dla NIBE 1245 8kW:

1x 230 8kW COP 0/35 (Norma EN 255) 4,82

1x 230 8kW COP 0/35 (Norma EN 14511) 4,44

3x 230 8kW COP 0/35 (Norma EN 255) 4,92

3x 230 8kW COP 0/35 (Norma EN 14511) 4,50

3x 400 8kW COP 0/35 (Norma EN 255) 5,01

3x 400 8kW COP 0/35 (Norma EN 14511) 4,59

Więc, patrząc zgodnie z najnowszą normą i zużyciem energii przez pompki obiegowe, powinien to być odpowiednio COP 4,44 lub 4,50 lub 4,59 (Z drugiej strony ciekawe, która opcja zasilania dla pomp jest lepsza)

A czy liczyliście ile wynoszą te dziesiąte po przecinku róznice COP jeśli chodzi o wartość w PLN ?

Przy zapotrzebowaniu 10000kWh z cwu róznica między COP4,8 a 4 to 416kWh za rok a w PLN będzie tego ok.166zł.

Z tego wniosek,że nie warto podniecać się minimalnymi róznicami w COP a jedynie zerkać na cenę całości.

Być może zaszło jakieś nieporozumienie. Są dwie marki. Austriacka Neura z bezposrednim parowaniem i polska Natea (ile w niej polskosci nie wiem)

.

nie mieszaj, Natea - Sofath Natea to konstrukcja francuskiej firmy Sofath, będącą częścią niemieckiej firmy De Detrich (bodajże tak się pisze...)

nie ma to nic wspólnego z Neutrą czy tez "polską" Nateą...

nie mieszaj, Natea - Sofath Natea to konstrukcja francuskiej firmy Sofath, będącą częścią niemieckiej firmy De Detrich (bodajże tak się pisze...)

nie ma to nic wspólnego z Neutrą czy tez "polską" Nateą...

Nie mieszaj - nie ma polskiej Natei

Jest za to polskie Nateo ;)

Które tak BTW jest już siłą rzeczy krok w tyle za swym protoplastą ;)

klos1010, czy te wyceny zawierają koszt projektu geologicznego? Jeśli nie, to musisz doliczyć kilka tysięcy złotych (chyba że robisz odwierty poniżej 30m).

Mógłbyś podać mi namiary na firmy, które robiły Ci wyceny na Nibe i IVT?

Na NIBE mam podobną wycenę (150m^2, odwierty 170mb), ale chciałbym porównać z innym wykonawcą.

klos1010, czy te wyceny zawierają koszt projektu geologicznego? Jeśli nie, to musisz doliczyć kilka tysięcy złotych (chyba że robisz odwierty poniżej 30m).

nie zawierają ale wiem o tym, że nie zawierają...

To jest temat nad którym ciągle się zastanawiam bo wykonawca twierdzi, że na upartego jak chce można tego nie robić jak chce "zaoszczędzić" te 3 000 zł...

Oni normalnie starają się to jednak robić przy większości instalacjach.

Co do przekazywania namiarów na "moich" oferentów to nie mam z tym problemów :)

Są to firmy ze Śląska - okolice Rybnika.

Obsługują raczej te moje strony dlatego jak ktoś jest chętny to mogę napisać na PW - chętnych proszę o prywatną wiadomość.

Mam nadzieję, że nie będzie jednak zainteresowanych za dużo żeby wykonawca, którego wybiorę miał czas moją instalację wykonać na koniec roku ;)

Mógłbyś podać mi namiary na firmy, które robiły Ci wyceny na Nibe i IVT?

Na NIBE mam podobną wycenę (150m^2, odwierty 170mb), ale chciałbym porównać z innym wykonawcą.

Koszt projektu geologicznego to, w zależności od firmy, koszt od 1 do 2 tys. zł. Więc w porównaniu do kosztu całości instalacji, to mały pikuś. Tak tylko chciałem uściślić.

Wycena uwzględnia ogrzewanie CO + CWU (300 l), oferta zawiera komplet.

Nie wiem czy do końca, się zrozumieliśmy, ale czy powiedziano Ci, że obecna wersja Sofath Natea, zapewni Ci ciepłą wodę przez cały rok, nawet po okresie grzewczym? Rozumiem, że wycenili Ci CO + CWU (300 l), ale czy aby na pewno nie tylko w okresie grzewczym?

Być może pompa się zmieniła i teraz potrafi ogrzać również CWU w okresie letnim.

Witam.

Zastanawiam się nad 3 modelami pomp gruntowych:

- IVT GreenLine HA 9kW (5 lat gwarancji) z wbudowanym zbiornikiem CWU 185l

http://www.sunenergy.pl/oferta/pompy...kw-nowosc.html

z kolektorem pionowym (200m) + 160 m2 podłogówki (system KAN - 10 lat gwarancji)

cena kompletna: 53 000 zł brutto

- NIBE F1245 10kW z wbudowanym zbiornikiem CWU 185l

http://www.biawar.com.pl/index.php/pompy-ciepla/nibe-f1245/menu-id-39.html

z kolektorem pionowym (200m) + 160 m2 podłogówki (KAN- 10 lat gwarancji)

cena kompletna: 53 000 zł brutto

- SOFATH Natea z bezpośrednim parowaniem 9kW (5 lat gwarancji) + zbiornik na CWU 300l

http://www.sofath.pl/natea/

z kolektorem poziomym 170-190m, 160m2 podłogówki + zbiornik CWU 300l

cena kompletna: 44 000 zł brutto

Co będąc na moim miejscu byście wybrali :)

Proszę o Wasze opinie i zapraszam do dyskusji.

Jak dla mnie te cene sa mocno zanizone i nieprawdziwe ,tym bardziej ze autor wypowiedzi nie chce podzielic sie informacja jaka to firma zaoferowala tak atrakcyjne ceny.

Sam poszukuje tej samej wielkosci PC i tak za NIBE cena ok 80 000zl brutto, IVT 78 000 brutto ,Sofath 72 000 brutto .Moje oferty sa kompletne na wykonanie i uruchomienie systemu ogrzewania w budynku.

Wiec niewiem o co tu chodzi ..? Czy sa mozliwe wogole ceny podane przez autora postu ?Czy takie roznice wystepuja w polsce na te same urzadzenia?

Moim zdaniem te ceny są bardzo dobre, ale jak najbardziej realne.

Zawsze na początku firmy dają wyjściową cenę zawyżoną, a niektóre zawyżają ją ekstralmanie, bo kto zabroni bogatemu płacić. Niektórzy idą do pierwszej lepszej firmy łykają cenę i tyle, naprawdę znam takie przypadki.

Ja równiez na moją pompę (z odwiertami i podłogówką) miałem wyceny zróżnicowane od 50K - 80K