okobar 14.06.2013 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Sam poszukuje tej samej wielkosci PC i tak za NIBE cena ok 80 000zl brutto, IVT 78 000 brutto ,Sofath 72 000 brutto .Moje oferty sa kompletne na wykonanie i uruchomienie systemu ogrzewania w budynku. Wiec niewiem o co tu chodzi ..? Czy sa mozliwe wogole ceny podane przez autora postu ?Czy takie roznice wystepuja w polsce na te same urzadzenia? nie wiem jak i kto robił Ci wyceny, ja po negocjacjach z Sofath dostałem na Nateę od nich 55-58k za całość, czyli DZ, podłogówkę i PC z instalacją... IVT i Nibe - nie pamiętam już konkretnie, ale ceny jakie miałem to tak od 65 tys. w wzwyz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonas82 14.06.2013 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 witajcie tak dokładnie róbcie wyceny w kilku sprawdzonych firmach rozbieżnosc dochdzi do 20-30 tyswiem to po swoim przykładzie ostatecznie odwierty 2x95m cała kotłownia z odpaleniem pompa nibe 1245f 8 kw wyszła mnie 46tys brutto razem z dokumentacją geologicznąpierwsze wyceny miałam na 70 tys ta sama pompa nibe, ivt na tym samy poziomie cenowymdomek 134m plus garaż 23m mam pytanie w domu będzie sama podłogówka jedynie grzejnik w garażu na wodę ciepłą wbudowany zbiornik 180l, czy na ogrzewanie podłogowe macie zamontowany dodatkowy bufor??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klos1010 16.06.2013 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Jak dla mnie te cene sa mocno zanizone i nieprawdziwe ,tym bardziej ze autor wypowiedzi nie chce podzielic sie informacja jaka to firma zaoferowala tak atrakcyjne ceny. Sam poszukuje tej samej wielkosci PC i tak za NIBE cena ok 80 000zl brutto, IVT 78 000 brutto ,Sofath 72 000 brutto .Moje oferty sa kompletne na wykonanie i uruchomienie systemu ogrzewania w budynku. Wiec niewiem o co tu chodzi ..? Czy sa mozliwe wogole ceny podane przez autora postu ?Czy takie roznice wystepuja w polsce na te same urzadzenia? Po co miałbym zaniżać ceny, przecież to bez sensu... To są ceny już po negocjacjach i już nie do negocjacji Pierwsze wyceny były nieporozumieniem i z niektórymi firmami w ogóle dalej nie rozmawiałem... Brałem jeszcze pod uwagę Viessmanna ale po lekturze forum jakoś z tej oferty zrezygnowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruby220 16.06.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Po co miałbym zaniżać ceny, przecież to bez sensu... To są ceny już po negocjacjach i już nie do negocjacji Pierwsze wyceny były nieporozumieniem i z niektórymi firmami w ogóle dalej nie rozmawiałem... Brałem jeszcze pod uwagę Viessmanna ale po lekturze forum jakoś z tej oferty zrezygnowałem. No wlasnie to tez mnie zastanawia...dlaczego niechcesz sie podzielic namiarami na tak taniego instalatora? Dlatego ,ze nie instaluje w moim rejonie kraju? Przeciez ja bym do tych 53000 za kompletna PC Nibe z ogrzewaniem podlogowym ,kotlownia doplacil 5000 i tak mialbym taniej niz w moim rejonie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jhorny21 18.06.2013 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Ja mam Vaillanta 10kW z k.poziomym. Montował u mnie Prometeus z Bielska.Co do ceny byli po środku - ani najdrożsi ani najtańsi. Mój znajomych też ich wybrał , ale z pompą Danfoss. Obaj zastanawialiśmy się jeszcze właśnie nad IVT, ale w tamtym czasie budżet nas nie puszczał . W sumie i tak jestem zadowolony, rachunki płace niskie ok 2000 zł za rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdalena8 18.06.2013 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 (edytowane) Co do przekazywania namiarów na "moich" oferentów to nie mam z tym problemów Są to firmy ze Śląska - okolice Rybnika. Obsługują raczej te moje strony dlatego jak ktoś jest chętny to mogę napisać na PW - chętnych proszę o prywatną wiadomość. Mam nadzieję, że nie będzie jednak zainteresowanych za dużo żeby wykonawca, którego wybiorę miał czas moją instalację wykonać na koniec roku Ja bardzo proszę o namiary jestem z Rybnika i jestem na etepie poszukiwania wykonawcy Dziękuje i pozdrawiam Ps. Przepraszam miała być prywatna wiadomość ale skoro już napisałam to proszę o odpowiedź na priv Edytowane 18 Czerwca 2013 przez magdalena8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jhorny21 18.06.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Ja bardzo proszę o namiary jestem z Rybnika i jestem na etepie poszukiwania wykonawcy Dziękuje i pozdrawiam Ps. Przepraszam miała być prywatna wiadomość ale skoro już napisałam to proszę o odpowiedź na priv Jak chcesz to uderz do moich wykonawców: Prometeus tel. Pan Jacek 601096066 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 19.06.2013 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Jak chcesz to uderz do moich wykonawców: Prometeus tel. Pan Jacek 601096066 Możesz się reklamować dyskretniej? W każdym poście umieszczasz nazwę firmy - nie wnosisz nic ciekawego na forum tylko reklamę!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jhorny21 20.06.2013 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Możesz się reklamować dyskretniej? W każdym poście umieszczasz nazwę firmy - nie wnosisz nic ciekawego na forum tylko reklamę!! Nie reklamuję a polecam firmę, którą sam sprawdziłem. Zapraszam zresztą do gotowej kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sapex 22.06.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Drodzy forumowicze!Jestem właścicielem firmy montującej tylko pompy ciepła 50-60 szt. rocznie i znam temat od podszewki. Nie będę pisał skąd jestem, nie chcę się reklamować. Generalnie bardzo rzadko czytam forum a w ogóle jest to moja pierwsza wypowiedź. Włosy mi się jeżą na głowie jak czytam o cenach. Ludzie opanujcie się, udział zarobku firmy instalacyjnej przy wykonaniu kompletnego co(dź,podłogówka,montaż pc) to 15-25% więc nie można zrobić tego za pół ceny. Oczywiście firmy różnią się od siebie i każda ma inne koszty. Pan" Krzysztof" np. emerytowany policjant jako szef pracujący z synem ma koszty ograniczone do minimum, zaleta-niska cena robocizny. Firma z siedzibą, projektantem, serwisantem,własną wiertnicą, sekretarką itd. będzie te koszty miała dużo wyższe oczywiście oferuje coś więcej, zaleta- większa gwarancja poprawnego wykonania, uruchomienie i serwisowanie np pompy ciepła, większe prawdopodobieństwo długoletniego funkcjonowania firmy, brak konieczności udziału osób trzecich przy wykonawstwie (serwisant, wiertnica,projektowanie). Każdy wybierze co uważa.Podam teraz ceny materiałów i robocizny netto z minimalną marżą pokrywającą koszty zakupu, uruchomienia, doboru, odpowiedzialności za produkt, robocizna z ceną "Pana Krzysia" i " salonu instalacyjnego"Podłogówka w zakresie- projekt,rury pionów do rozdzielaczy, rozdzielacze z rotametrami, szafki rozdz. mata styropianowa 3cm, rury, taśma brzegowa, spinki, zakładam wykonanie w jednym markowym systemie instalacyjnym np.;TECE,ROTH,PURMO,KAN czy inne, koszt materiałów na jeden m2 to 65-85zł/m2 koszt robocizny z rozłożeniem styropianu 20-30zł/m2 Przyjmijmy średnią materiały 75zł+ robocizna 25zł=100zł/m2 x 170m2= 17000+8% Vat=18360złDolne źródło w zakresie; odwierty z użyciem sond markowych Aspol, Muovitech itp. 60-70zł/mb studnia z rozdzielaczem i rotametrami wykonanie poziomych dobiegów wypełnienie glikolem wprowadzenie do budynku, odpowietrzenie, dodatkowe 20-30zł doliczne do metra tak to jest wyceniane zatem 65+ 25 =90zł/mb + koszt projektu geologicznego wraz z dokumentacja powykonawczą 1800- 3000zł przyjmijmy 2000 zatem 170x90+2000=15300+2000 projekt=17300 +Vat 23%=21279zł Stawka Vat 23% dlatego, że są to instalacje zewnętrzne.Węzeł cieplny: Pompa z zasobnikiem markowa około 8kW 23000-30000zł + materiały do podłączenia pompy 2500-4000zł +robocizna 2000+4000złZatem średnio:pc 26500+3250 materiały+3000 montaż, uruchomienie, szkolenie z zakresu obsługi, itp =32750zł+8%Vat=35370złRazem 75009zł brutto i taki koszt ktoś podał i nazwę go średnią rynkową.Zliczyłem też ceny za jakie może to zrobić Pan" Krzysztof" oczywiście wyszukując najtańszego wiertacza na allegro, którego pilnuje nie wiadomo kto, podłączając pompę do której już nigdy nie przyjedzie bo będzie twierdził, że to sprawa serwisu fabrycznego itd. ale są tacy co chcą zaryzykowaći to też rozumiem nie każdy wygrał w totka, więc jego cena to 64486zł. Jeżeli ktoś robi to za 53000zł życzę powodzenia "Polak potrafi" . Oczywiście wiem jak jest to zrobione (wzywano mnie czasami do takich instalacji) bez rozdzielacza, bez vatu , chińska kształtka, chińska rura, bez wiedzy bez uruchomienia, bez projektu, odwierty krótsze niż powinny być itd. itp. Cierpią wszyscy wykonawca wtopa, klient pokrzywdzony, producent pompy złe rekomendacje. Drodzy Państwo troszkę świadomości. Znam płytkarza co kładzie płytki za 15zł/m2 ta cena 53000zł za kompletną instalację CO to mniej więcej to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.06.2013 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Kalkulacja jak najbardziej prawidłowa, ale tak zastanawiam się czym kierują sie inwestorzy decydując sie na tak droga inwestycję.Sa tu na forum przykłady innego podejscia do tematu wyboru systemu grzewczego. Kwotę 75000 mozna przeznaczyć na ok 10000 zł na ogrzewanie kablowe (ze sterownikami) a resztę na polepszenie parametrów ocieplenia scian zewnetrznych, płyty fund. okien i drzwi i na to te 65000 powinno wystarczyć. O wm nie wspominam gdyz ona powinna byc w kazdym przypadku. Przy pompie mamy wprawdzie niższe rachunki niz w drugim przypadku ale tu z kolei mamy dom izolowany z bardzo niskim zapotrzebowaniem na ciepło i obciązeniem cieplnym. Pozostaje co prawda kwestia cwu ale korzystając z wiekszego zasobnika mozemy wykorzystywać II taryfę.Pozostaje mi się zgodzić z TB ze w niedalekiej przyszłosci zgodnie z dyrektywą UE o budownictwie zeroenergetycznym izolowanie domów wyprze tak drogie inwestycje w gruntowe pompy ciepła a przynajmniej ograniczy moce tych pomp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.06.2013 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 (edytowane) Kalkulacja jak najbardziej prawidłowa, ale tak zastanawiam się czym kierują sie inwestorzy decydując sie na tak droga inwestycję. Nie wiedzą,chęcią zaimponowania sąsiadom,wiarą w słowa sprzedawców,brakiem kalkulatora,głupotą ? Kwotę 75000 mozna przeznaczyć na ok 10000 zł na ogrzewanie kablowe (ze sterownikami). To akurat jest zły sposób... Kwotę 75000 mozna przeznaczyć na ok 10000 zł na polepszenie parametrów ocieplenia scian zewnetrznych, płyty fund. okien i drzwi i To jak najbardziej. Edytowane 22 Czerwca 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 22.06.2013 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Ciekawy temat dla US te pompy gruntowe - faktura:) 23% vat na DZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 22.06.2013 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Pozostaje mi się zgodzić z TB ze w niedalekiej przyszłosci zgodnie z dyrektywą UE o budownictwie zeroenergetycznym izolowanie domów wyprze tak drogie inwestycje w gruntowe pompy ciepła a przynajmniej ograniczy moce tych pomp. Też jestem tego zdania dlatego zrezygnowałem z lizingu wiertnicy. Już niedługo wystarczy tylko centrala wentylacyjna z pompa P/P i zasobnikiem c.w.u. zresztą już są dostępne takie urządzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.06.2013 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Już niedługo wystarczy tylko centrala wentylacyjna z pompa P/P i zasobnikiem c.w.u. zresztą już są dostępne takie urządzenia Dopóki w Polsce istnieje możliwość korzystania z II taryfy prądowej i tradycja budowy domów murowanych pompa P/P nie ma racji bytu na szerszą skalę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 23.06.2013 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Hm... nikt nie podjol watku ze P/W to 21581:- mniej od G/W Oczywiscie liczac wedlug jednego z przedsatwionych przykladøw... Tez tak mysle ze w bardzo dobrze ocieplonym domu z malym zapotrzebowaniem na cieplo, PC P/P ( dla komfortu ) i dobra WM z odzyskiem ciepla wystarczy... + np. PC do CWU Cena calkowitej inwestycji powinna byc mniejsza od PC G/W czy P/W z ogrzewaniem grzejnikowym lub podlogowym. Dom nie musi byc murowany zeby byl energoszczedny... ba nawet pasywny gdzie tylko rekuperacja wystarczy do ogrzewania... Z moich obliczeń też wychodziło że P/W jest tańsze od G/W o koszt DZ dobrze że kolega podał realne koszty odwiertu (80- 90zł/mb) + vat 23% bo są firmy które aby sprzedać pompę robią te odwierty po znacznie zaniżonych cenach ciekawe co będzie za parę lat jak trzeba będzie kupić nową wiertnicę a druga sprawa to za Wikipedią tylko napisze to "Dumping, ujęty jako sprzedaż towarów i usług poniżej kosztów ich wytworzenia lub świadczenia albo ich odsprzedaż poniżej kosztu zakupu w celu eliminowania innych przedsiębiorców stanowi według ustawy z 16 kwietnia 1993 r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji czyn nieuczciwej konkurencji, będący jednym z opisanych przykładów utrudniania innym przedsiębiorcom dostępu do rynku" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sapex 23.06.2013 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Witam! Profesjonalny montaż Pc kosztuje a te oferty za 53000zł (dź.gź, węzeł z pc) to polskie realia czyli okrojone oszwabione i nie kompletne ale oczywiście takie oferty dla tych których nie stać nawet muszą być i ja to rozumiem. Moim zamiarem było tylko przekazać, że nie każda firma która zrobi to za 75000zł to oszuści i naciągacze. Na szczęście są jeszcze inwestorzy którzy oczekują profesji i najwyższej jakości kupują nowsze modele pomp, rekuperatorów często montujemy wentylację z chłodzeniem, instalację odkurzaczy centralnych, uzdatniacze wody. Tak się składa, że wiem jakie są ceny w szwecji za odwierty i montaż pc jeśli tam jest tak tanio to dlaczego nie montują u nas tylko polscy fachowcy jeżdżą tam. Koledzy opanujcie się w szwecji hydraulik zarabia 10-15tys zł. Jak ktoś znajdzie szwedzką firmę w Polsce montującą Pc w takich samych cenach to dajcie znać. Odpowiadam na zarzuty: @Ciekawy temat dla US te pompy gruntowe - faktura 23% vat na DZ- od 2007 na wszystkie usługi i materiały poza bryłą budynku naliczany jest Vat 23% @ Markowa pompa ciepła z zasobnikiem (ivt,nibe, vaillant, itp) katalogowo kosztuje netto 28000-32000zł zatem cena 26500 to nie cena katalogowa @Materiały do podłaczenia pc grupa bezpieczeństwa (zawór bezp.,manometr, naczynko przeponowe 18-25l, wieszak zespalający) to koszt około 300zł potrzebne 3 grupy na CO, CWU,DŹ czyli 900zł Nazbiera się z 8 śrubunków, 10 zaworów 3/4"-1" =ok300zł Pompa cyrkulacyjna CWU 280zł około 15mb rury miedź fi 22/28 koszt 300zł Do tego pozostałe kształtki, wykonanie zestawu napełniającego dź, glikol do uzupełnienia dź około 15l,i pozostałe pierdoły- pasta, cyna, przewody elektryczne, izolacja chłodnicza i zwykła itp. nazbiera się kolejne 600zł. Razem to 2380zł. To oczywiście wersja minimum ale przecież są czasami wytyczne producentów pomp gdzie trzeba dodatkowych zabezpieczeń elektrycznych (czujnik zaniku i kontroli faz, wyłącznik termiczny sprężarki, zabezpieczenie termiczne grzałek ) i tworzy się mała szafka elektryczna do zrobienia za 300-400zł. Kolejne wytyczne to naprzykład dodatkowa pompa obiegowa gź i montaż bufora i już dochodzi 1300-1500. Zatem kolego "Värmepumpsägare" potwierdzam to co napisałeś na początku, że się nie znasz ale w cenach to masz orientację. Tak na marginesie - dobrze, że mieszkamy w Polsce i możemy zarabiać więcej niż szwedzi . To co mniej więcej rozpisałem w kotłowni można zrobić za 1200zł (coś pominąć, coś ukleić, coś nie potrzebne) ale to już sprawa firmy wykonawczej @odwierty pisałem po 65 zł a 80-90 to kompleksowe wykonanie. Jedną rzeczą jaką chciałbym się podzielić na tym forum jako mój ostatni post (nie mam czasu) - Firma która robi z byle czego i byle czym praktycznie bez zarobku jest skazana na upadłość jej klienci tracą gwaranta pracownicy pracę (pewnie i tak pracowali na czarno). Dla rozwoju rynku i gospodarki to same straty a pamiętajmy, że rynek to my. I jeszcze jedno pytanie czy aby na pewno ten z podłogówką za 100 zł został ostrzyżony czy ten poniżej 80zł. Tą drogą idąc wszyscy, którzy jeżdzą audi bmw, kupujący dachówkę za 120zł/m2,itp. to ostrzyżeni idioci. Tak na marginesie widzę, że większość z Państwa nie zbiera ofert tylko ceny. Życzę powodzenia wszystkim budującym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzeziak 23.06.2013 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Troche chyba moj "przedmowca" mija sie z prawda co do cen w Szwecji.. Np. sama pompa NIBE F1245 kosztuje 53 tys. Koron wiec kompleksowka za 112 tys. to troche zamalo znajac Szwedzkie stawki za godzine pracy (hydraulik kasuje ok 400 kr/h). Znajmy w tamtym roku montowal w domu PC (odwierty, podlogowka) i zaplacil.. 170 tys Koron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 23.06.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Witam! Firma która robi z byle czego i byle czym praktycznie bez zarobku jest skazana na upadłość jej klienci tracą gwaranta pracownicy pracę (pewnie i tak pracowali na czarno). Dla rozwoju rynku i gospodarki to same straty a pamiętajmy, że rynek to my. I jeszcze jedno pytanie czy aby na pewno ten z podłogówką za 100 zł został ostrzyżony czy ten poniżej 80zł. Tą drogą idąc wszyscy, którzy jeżdzą audi bmw, kupujący dachówkę za 120zł/m2,itp. to ostrzyżeni idioci. Tak na marginesie widzę, że większość z Państwa nie zbiera ofert tylko ceny. Życzę powodzenia wszystkim budującym. święte słowa należy to ludziom chyba młotkiem wbijać do głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 24.06.2013 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Ale co ze instalacja musi kosztowac tyle co na zachodzie? Firma musi zarabiac... Ale pracownicy "The Firm" od sekretarki zaczynajac juz nie koniecznie. Kladoncy rurki CO tez 400kr/h nie dostanie... Pani na kasie w hurtowni, lub chlopak na magazynie.... nawet kierowca ciezarowki ktory dostarcza materialy do tej hurtowni gdzie "The Firm" zakupuje materialy do instalacji tez zachodnich pensji nie ma... A wiec wszystko wokol jest na poziomie Polskim, nierzadko PC sama w sobie tansza nawet.... Ale gotowa instalacja musi kosztowac tyle co na zachodzie.... I to trzeba ludziom do glowy wbic... Nie jestem zwolennikiem skrajnosci... ani jezeli chodzi o materialy, sprzet czy wykonawstwo. Wiem ze za darmo nikt nie zrobi i nie szukam "Policjanta na emeryturze" do powaznych prac. Tlumaczenie jednak ze jak prace wykonuje "profesjonalna" firma z biurem projektowym, sekretarka, i z innymi zatrudnionymi ludzmi etc. to cena musi byc taka jak na zachodzie jest... no wlasnie czym jest:confused: Praca nie bedzie solidniejsza anizeli umiejetnosci fachowcow zatrudnionych w tej profesjonalnej firmie. Gdzie wlasnie to jest najistotniejsze.... a zarazem wiemy ze Polski hudraulik 400kr/h nie ma O ile typowy hydraulik jest odpowiedni jako instalator PC ... Powoli tak będzie skoro mamy ceny jak w uni to pewnie powoli trzeba z zarobkami wyrównywać nie sądzisz? czy może według ciebie lepiej żeby polacy byli "chińczykami" europy i wcale nie chcę zaczynać od siebie niech najpierw zarabiają normalnie moi klienci. I nie czepiaj się fachowców obojętnie czy fachowiec czy sprzątaczka w firmie każdy musi jeść wysłać dzieci do szkoły zapłacić czynsz itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts