Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NIBE, IVT, SOFATH - co wybrać?

klos1010

Recommended Posts

Powoli tak będzie skoro mamy ceny jak w uni to pewnie powoli trzeba z zarobkami wyrównywać nie sądzisz? czy może według ciebie lepiej żeby polacy byli "chińczykami" europy i wcale nie chcę zaczynać od siebie niech najpierw zarabiają normalnie moi klienci.

I nie czepiaj się fachowców obojętnie czy fachowiec czy sprzątaczka w firmie każdy musi jeść wysłać dzieci do szkoły zapłacić czynsz itd.

no i super, tylko dlaczego mimo różnic wynagrodzeń i niektórych części do PC między Polską i "zachodem" ceny są jakie są?

przykład z soboty

koleżanka siedząca tuż pod Oldenburgiem w Niemczech wiedząc ze ja tez chcę PC na gg wypisała mi ofertę jaką dostała na PC Vitocal 300G Viessmana o mocy jak stwierdziła 8 kW

całościowa instalacja - DZ, podłogówka i PC z kotłownią - 16 200 E

ja w zeszłym miesiacu dostałem zauktualizowaną ofertę na tą samą pompkę ale o mocy bodajże 10kw

całościowe wykonanie - 76 tys. PLN

zakładając nierealną cenę 1 euro - 4.5 PLN

to mamy:

16 200 x 4.5 = 72 900,00

oczywiście biorąc pod uwagę, iż nie mam pojęcia ile u niej odwiertu- ona sama nie wie, wyborem PC zajmuje się jej mąż - Niemiec, z którym cięzko mi się w jakikolwiek sposób porozumieć (chyba mnie nie lubi:P)

u mnie 210 m odwiertu stwierdzili w swojej ofercie...

skoro sdtawki pracy są tak różne pomiędzy tam a tu, to skąd taka różnica na niekorzyść "polskiego" Vitocala? A jeszcze jedno - ona zamierza skorzystać z jakiegoś dofinansowania landowego - które pokryje 30% zakupu i montażu.....

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Fajnie, że wypowiada się fachowiec i wrzuca swoje ceny, przy tym nie robiąc sobie zbyt wielkiej reklamy. Mam natomiast prośbę o odniesienie się do cen, które można znaleźć na przykład na stronie firmy GHS z Rudy Śląskiej, która z tego co słyszałem zrobiła już sporo montaży i generalnie nie słyszałem, żeby robiła fuszerkę. Tam oferta (pomijam podłogówkę, liczy się pompa i DZ + montaż i podłączenie) na pompę wynosi od 27000 najtańsza do 42000 (IVT) brutto, w tym jest podłączenie uruchomienie, odwierty i projekt. W porównaniu z powyższymi różnica wydaje się być spora.

Witam,

Fajnie, że wypowiada się fachowiec i wrzuca swoje ceny, przy tym nie robiąc sobie zbyt wielkiej reklamy. Mam natomiast prośbę o odniesienie się do cen, które można znaleźć na przykład na stronie firmy GHS z Rudy Śląskiej, która z tego co słyszałem zrobiła już sporo montaży i generalnie nie słyszałem, żeby robiła fuszerkę. Tam oferta (pomijam podłogówkę, liczy się pompa i DZ + montaż i podłączenie) na pompę wynosi od 27000 najtańsza do 42000 (IVT) brutto, w tym jest podłączenie uruchomienie, odwierty i projekt. W porównaniu z powyższymi różnica wydaje się być spora.

A jaki vat na odwierty? i ile za odwiert (zł/mb) a ile za pompę?

Widze ze przeczytales i zrozumiales to co napisalem...:confused:

A wiec jezeli ty i inni chca sprawic aby Polacy poczuli sie Europejczykami a nie Chinczykami placac tyle samo za instalacje PC co ludzie zarabiajacy x razy wiecej... to nikt nikomu tego nie zabroni. Od tego konca moze tez mozna zaczac. Kapitalizm budowac czy jakos tak... ;)

Tym samym tokiem myslenia uslugi hydrauliczne, elektryczne, malowanie... moze nawet postawienie ogrodzenia powinno kosztowac tyle co np.

w Niemczech, Hollandi... Skandynawii. Czemu nie? W koncu nie bedziemy placic za uslugi tyle co Chinczycy... Rozumiem ze sie w 100% zgadzasz i chetnie sam tyle bedziesz placil

za wszelkie uslugi... moze nastepnym razem 120:- za strzyzenie ( tym razem u prawdziwego fryzjera ) :)

Nie czepiam sie fachowcøw... w jaki sposøb?

Chyba ze to Cie urazilo "Polski hudraulik 400kr/h nie ma O ile typowy hydraulik jest odpowiedni jako instalator PC "

Czy nie pisze wlasnie o tym ze ludzie zatrudnieni przez "The Firm" nie zarabiaja tyle co na zachodzie... a tez przeciez maja jesc, dzieci ubrac, rachunki placic.... Ale "The firm" za instalacje bierze tyle samo lub prawie co jego odpowiednik w np. wymienionej S.

Ani sekretarka ani hydraulik nie zarabia tyle co jego odpowiednik na zachodzie... podawano 400:-kr/h jak i 15000:- PLN / mies.

A czy nie powinno hydraulika byc stac na CO za 75000:- ? Ale moze niektørych stac... moze jestem w blendzie, bo przyznam ze nie wiem jakie sa pensje w firmie ktøra oferuje uslugi po cenach przedstawionych. Ktørych tak bronisz :)

Jezeli zatrudniasz ludzi to moze im placisz tyle co pracodwacy w S, NL, D...

Moze materialy tez sa drozsze anizeli na zachodzie... bo wlascicel hurtowni tez musi miec na rachunki... i sekretarke;)

:wiggle:

Odpowiem Ci krótko spójrz za południowa granicę tam też był komuna tyle że teraz mamy euro komunę i najwyższy vat

No widzisz... 27000-42000:- a nie 56000:- za kompletna instalacje PC ( a IVT do najtanszych nie naleza )

I idac wspomnianym tokiem myslenia i liczenia to powinni robic niesolidnie i wykorzystywac najtansze mozliwe materialy...

Nie mozna szukac skrajnosci... bo wiadomo ze niesamowicie atrakcyjna oferta moze sie okazac najdrozsza... ale tez moze ta najdrozsza

nie jest uzasadniona "profesionalizmem" ;)

Dla mnie koszt nigdy nie jest wyznacznikiem jakości, może mieć powiązanie (lepszy osprzęt, itp.) ale nie musi. Czasem firma pod tytułem Pan Rysiek z synem zrobią solidniej robotę, niż hiper duper spółka światowa, która wali masówke i jakiś szaraczek ze skopaną instalacją nie będzie robił na nich wrażenia.

A jaki vat na odwierty? i ile za odwiert (zł/mb) a ile za pompę?

WYbacz, ale jak mam 28000zł za komplet (brutto) i 60000 zł to w tańszej ofercie nie będę się wgłębiał kto gdzie ile vatu policzy i ile za jaki składnik. Bardziej skupiałbym się na tym, czemu ktoś za to samo chce mnie skroić podwójnie.

Värmepumpsägare - rozumiem twój tok rozumowania i w pełni się z nim zgadzam. Krojenie polaka przez polaka po cenach zachodnich nie jest fair, tym bardziej, ze pewnie te zachodnie kwoty widzi jedynie wlasciciel. placa dla zwyklego pracownika na pewno jest typowo polska.

Widać jednak chociażby po ofertach, które wrzuciłem (nie mam nic wspólnego ze sprzedawcą), że można policzyć po polsku i dla polaka. opinie, których swego czasu poszukiwałem w necie o tej firmie, nie świadczą o tym, że ktoś kogoś "oszwabił", spartolił, itp.

A wiec TY masz prawo kasowac za instalacje tyle co na zachodzie... bo nie jestes Chinczykiem, placisz rachunki i tez chcesz miec szynke na kanapce...

Zarazem pracownik kosztuje Cie 3000:- Paliwo 20% tansze ( nawet bardzioej wliczjac podatek drogowey ) itd. VAT 25% z tego co wiem w PL jeszcze nie ma...

Polødniowa granica malo mnie interesuje... ani to co za nia...nierozumiem tez jak to sie ma do cen instalacji PC w PL

Ciekaw jestem za to dlaczego Twoj lub czyjs pracownik nie ma 10-15k wyplaty i odpowiednio tyle ZUS gdy pracuje przy instalacji PC w firmie ktora kasuje tyle co jej odpowiednik na zachodzie?

I rozumiem ze nastepnym razem u fryzjera chetnie zostawisz 120:- PLN bo u Chinczyka sie nie obcinasz .... prawda?

A fryzjerka tak jak instalator PC lub wlasciciel takiej firmy ma rachunki, dzieci etc.

Dalsza dyskusja jest pewnie bezsensowna... sa widocznie grupy ktorym sie nalezy... bo tak.

Take it or leave it... tak tez mozna

Rozumiesz co oznacza słowo "powiedzmy" w mojej wypowiedzi:bash:

A podałem taką kwotę bo łatwiej to policzyć że z tych 3k państwo zabiera przy uproszczonym liczeniu 75% tj 2k w rzeczywistości więcej bo akcyza jest nie tylko w paliwie i papierosach ale i w prądzie gazie itd.

Widocznie skoro jest jak liczysz (cena instalacji jak na zachodzie materiały kosztują to samo a zarobek mniejszy) to mamy wyższe podatki nie wpadłeś na to? Nie zauważyłeś że ludzie rejestrują działalność poza pl? Bo chcą mieć dla Ciebie tanio.

Co myślałeś że f16 politycy kupią ze swojej wypłaty - nie z twoich podatków - a do swojej wypłaty doliczą łapówkę którą dostali w związku z wyborem najlepszej oferty.

WYbacz, ale jak mam 28000zł za komplet (brutto) i 60000 zł to w tańszej ofercie nie będę się wgłębiał kto gdzie ile vatu policzy i ile za jaki składnik. Bardziej skupiałbym się na tym, czemu ktoś za to samo chce mnie skroić podwójnie.

Ciebie nie interesuje ale US już tak. zresztą to wystawiający fakturę z zaniżonym vat będzie dopłacał z własnej kieszeni vat więc ty śpij spokojnie :)

Natomiast kolegów wiertaczy pewnie tez zainteresuje nieuczciwa konkurencja czyli robota poniżej kosztów mnie to nie dotyczy bo wiertnicy nie posiadam zresztą US też nie lubi jak ktoś robi poniżej realnych kosztów dla nich to świadczy o "lewiźnie" cóż taki system jest na to nawet ustawa o której wcześniej wspominałem:

"Dumping, ujęty jako sprzedaż towarów i usług poniżej kosztów ich wytworzenia lub świadczenia albo ich odsprzedaż poniżej kosztu zakupu w celu eliminowania innych przedsiębiorców stanowi według ustawy z 16 kwietnia 1993 r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji czyn nieuczciwej konkurencji, będący jednym z opisanych przykładów utrudniania innym przedsiębiorcom dostępu do rynku."

W kapitalizmie nie byłoby problemu chce niech dopłaca do swojej roboty niestety mamy co mamy i jak coś robisz to państwo ma mieć z tego zysk jak pan z niewolnika.

Wyzsze podatki, wyzszy VAT,akcyza ktorej tam nie ma, drozsze paliwo, drozszy ZUS, drozsze utrzymanie pracownika, anizeli w Skandynawii. :jawdrop:

Masz racje... nie wpadlem na to....:o

Rejstruja gdzie? W krajach zachodnich? widzisz tez nie wiedzialem... ( no ale tez nie dostalem namiaru na te ekipy montujace PC za granica od

kolegi z branzy ;) ) Moze to Ci sami ludzie? ;)

Dlaczego materialy maja kosztowac tak samo jak cala dystrybucja powinna byc tansza...w PL?

Pamietaj... promuj Twoj kapitalizm i nie zostawiaj zlotøwki ponizej 120:- u fryzjera... jej podatki tez ida na F16... moze nawet jest wlascicielka

zakladu to zostanie jej 30:- jak odejmie 75% Nie røb z ludzi wokøl siebie Chinczykøw i plac wedlug stawek zachodnich za wszelkie uslugi...

:)

Co ty masz z tym fryzjerem ? akurat ze mną trafiłeś jak kulą w płot :)

Sprawdzałeś jakie są koszty działalności w UK? chyba ostatni w miarę normalny kraj eurokomuny.

W pl tańsza dystrybucja chyba kpisz.

Myślisz że komuś zależy żeby było cię na cokolwiek stać bez kredytu - bank by nie zarobił, nie potrzebowałbyś dotacji nie można by ściągać podatków na te dotacje bo nikt by ich nie brał, z dotacji nie można by ściągnąć kolejnego podatku bo dotacja to Twój dochód no i bez pręgierza kredytu nie byłbyś taki skłonny tyrać w kieracie pogódź się z tym jesteś koniem na tej farmie a nie świnią przy korycie.

No widzisz w jednym się prawie zgadzamy wiesz dlaczego w UK jest tanio bo niski vat nie nakręca cen i dlatego piszę że to ostatni w miarę normalny karaj niestety pazerność państwa dusi gospodarkę dobrym przykładem była akcyza na alkohol jak akcyzę zmniejszono to dochody z akcyzy wzrosły i nie dlatego że ludzie zaczęli pić na umór tylko nie opłacało się kombinować na różne sposoby

Ciebie nie interesuje ale US już tak. zresztą to wystawiający fakturę z zaniżonym vat będzie dopłacał z własnej kieszeni vat więc ty śpij spokojnie :)

Natomiast kolegów wiertaczy pewnie tez zainteresuje nieuczciwa konkurencja czyli robota poniżej kosztów mnie to nie dotyczy bo wiertnicy nie posiadam zresztą US też nie lubi jak ktoś robi poniżej realnych kosztów dla nich to świadczy o "lewiźnie" cóż taki system jest na to nawet ustawa o której wcześniej wspominałem:

"Dumping, ujęty jako sprzedaż towarów i usług poniżej kosztów ich wytworzenia lub świadczenia albo ich odsprzedaż poniżej kosztu zakupu w celu eliminowania innych przedsiębiorców stanowi według ustawy z 16 kwietnia 1993 r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji czyn nieuczciwej konkurencji, będący jednym z opisanych przykładów utrudniania innym przedsiębiorcom dostępu do rynku."

W kapitalizmie nie byłoby problemu chce niech dopłaca do swojej roboty niestety mamy co mamy i jak coś robisz to państwo ma mieć z tego zysk jak pan z niewolnika.

ceny odwiertów w necie, szybko patrzac to koszt 80-100zł na gotowo z sondą. Jako, że towar ekskluzywny, to pewnie i ceny są ostro zawyżone. Więc firma, która robi komplet, aby wyjść na niewielki plus ile może policzyć za metr? 40-50zł? Może mniej...

Odwiertu mamy 150m to daje kwotę około 6000-7000 tyś. daje nam to ponad 20k na pompe i montaż. A może to odwierty są po 100zł, a pompa taka tania? Tak jak napisałem wcześniej nie mam powodów, żeby się w to zagłębiać. Jeżeli w tej cenie dostaję kompletną instalację spełniającą założone wymagania i z wszystkimi papierami, to nie ma sensu wnikać co ile kosztowało. Oczywiście konkurencja, która za to samo chce skasować 60000, bo tyle się płaci na zachodzie może się wkurzyć.

ceny odwiertów w necie, szybko patrzac to koszt 80-100zł na gotowo z sondą. Jako, że towar ekskluzywny, to pewnie i ceny są ostro zawyżone. Więc firma, która robi komplet, aby wyjść na niewielki plus ile może policzyć za metr? 40-50zł? Może mniej...

Odwiertu mamy 150m to daje kwotę około 6000-7000 tyś. daje nam to ponad 20k na pompe i montaż. A może to odwierty są po 100zł, a pompa taka tania? Tak jak napisałem wcześniej nie mam powodów, żeby się w to zagłębiać. Jeżeli w tej cenie dostaję kompletną instalację spełniającą założone wymagania i z wszystkimi papierami, to nie ma sensu wnikać co ile kosztowało. Oczywiście konkurencja, która za to samo chce skasować 60000, bo tyle się płaci na zachodzie może się wkurzyć.

Czyli 150m odwiertu dla budynku 150m2 to ok. 12k (dalej nie wiem co z vat) pompa powietrzna (markowa z gwarancją 5lat) dla takiego budynku to ok. 16k + zbiornik 300l no zamknie się coś w 20k oszczędność rocznie na gruntowej coś koło 500zł tyle samo można oszczędzić robiąc rekuperacje (zmniejszenie obciążenia cieplnego o ok. 10-15W/m2) która kosztuje tyle co odwiert.

Czyli 150m odwiertu dla budynku 150m2 to ok. 12k (dalej nie wiem co z vat) pompa powietrzna (markowa z gwarancją 5lat) dla takiego budynku to ok. 16k + zbiornik 300l no zamknie się coś w 20k oszczędność rocznie na gruntowej coś koło 500zł tyle samo można oszczędzić robiąc rekuperacje (zmniejszenie obciążenia cieplnego o ok. 10-15W/m2) która kosztuje tyle co odwiert.

takie wyliczenia sa nic nie warte. dom 150m moze zuzywac 25kwh/m2/r a moze 120. nie ma sensu sie nad tym rozwodzic. ceny tej firmy (te tansze propozycje) sa w cenie pomp p/w, a z tego co mi wiadomo, to jednak gruntowe sa oszczedniejsze.

Koledzy! Rozumiem , że budujecie i chcielibyście kupić tanio i dobrze. Ja też wkurzam się kiedy okazuje się, że nowy samochód "jakiś" kosztuje tyle samo co na zachodzie. Odpowiedź dlaczego w polsce montaż pc jest prawie taki sam drogi jak np w szwecji jest prosty.

#pompa ciepła, materiały instalacyjne, automatyka wszystko pochodzi z zachodu.

#koszt paliwa prawie taki sam

#podatki takie same jak nie większe

#używane narzędzia (makita, zaciskarki,koparka,itp) zachodnie kosztują nas tyle samo co niemca, szweda, francuza

Pozostaje robocizna, której udział w wykonaniu zadania to około 8-12% Przekładając to na kwoty Wykonanie montazu w Polsce kompleksowo tzn dź,węzeł cieplny z pc, gź. może różnić się o 5- 10 tys zł a nie 30tys.

A co do siedziby firmy serwisanta, projektanta, sekretarki. Projektant robiąc projekty także na zewnątrz zarabia na siebie i jeszcze przynosi dochody, serwisant mający na utrzymaniu kilkaset urządzeń + montaże i rozruchy nowych także przynosi dochody (czasami potrzebuje nawet już pomocy kolegów z instalacji) sekretarka zajmuje się także logistyką (zamówienia, drobne zakupy, wysyłki itp) więc to nie jest kompletnie zbędne ogniwo. Pan Rysio także musi zamówić, załatwić, zebrać fv i zawieźć do księgowego itp.. Nawet gdybym wliczył do dodatkowych kosztów w stosunku do Pana Rysia koszt utrzymania sekretarki, dodatkowego auta, i utrzymania siedziby ok. 200m2 to będzie to około 150 000tys rocznie dzieląc to na 60 klientów rocznie wychodzi 2500zł na inwestycję (chociaż tak do końca nie jest, przy moich obrotach kupuję dużo taniej materiały) Więc Pan Rysio powinien być o tyle tańszy a jeżeli różnica wynosi 30tys. nie wynika to z utrzymania siedziby.

Kolego Värmepumpsägare zastanów się jak piszesz o montazu pc ivt z dź za 27-40tys bo troszkę się ośmieszasz przed tymi, którzy choć trochę lizneli temat. Tto jest tak jak z kiełbasą białą w marketach za 5,99 zł/kg (surowce na zrobienie kiełbasy kosztują 13-15zł) Ale możesz też powiedzieć, że biała za 25zł pochodzi od naciągaczy a ten kto ją kupuje to skrojony. Oczywiście biała za 5,99zł ma zawartość mięsa 20% ale cena jest.

Rozsądku!

Jeżeli ktoś chce założyć na dom 160m2 pc+ dź pion+podłogówkę kompleksowo za 45-50tys złotych to niech założy ale niech pisze, że go na wyższy wydatek nie stać i trochę ryzykuje a nie piszecie o każdym kto robi za większe pieniądze, że to naciągacz oszukujący polaka. Nie byłem nigdy na poprawkach w miejscach gdzie ktoś zapłacił realną cenę za inwestycję zawsze tylko tam gdzie cena uczyniła cuda.

Zgadzam się tylko z jednym, że nie zawsze wysoka cena daje gwarancję dobrej usługi- ale to już inwestora sprawa aby to "wyczuć"

Policzyłem u siebie. 16000 pln za 200 m odwiertu to za m jest 80 pln na gotowo. Pracowało 3 ludzi przez ok 35 godz. rozłożenie złożenie sprzętu odwiert wypełnienie sprawdzenie sond i posprzątanie po sobie. Nie licząc amortyzacji wiertnicy i transportu dwóch tirów ( 2 kierowców) ze sprzętem to zarabiali

po ok 150 pln /h. Dużo jeśli nie policzymy amortyzacji sprzętu za pareset tysięcy lub więcej. Nie każdy pracuje wiertnicą od kopania studni.

Ciekaw jestem z kąd wyliczacie te oszczędności?

Tak było Niemcy przejeżdżali do pl po taniego golfa a tam szyby na korbę wspomaganie drugą ręka a pasaty cc to wyszły na Polskę z ekstra zawieszeniem.

Nawet renault miało specjalną wersję megana cupe dla Polaczków super ekono - trochę słabiej przyspieszało i hamowało ;)

ech głupi ten naród - płaci najwyższy vat a potem zdziwienie że mało w portfelu zostaje

Co do narzędzi potrzebowałem w BRD kupić szybko sdsa maxa myślę trudno przepłacę w markecie w Dachau dostałem za 100 euro w pl najtańszy z castoramay (sds max) 600zł a polski sprzedawca przecież zarabia mniej wytłumacz mi to kolego Varme

Panie Silesia i Sapex... ja naprawde nie mam nic do tego ile zarabiacie i jak... tylko wasze tlumaczenia sa... jakie sa.

Kazdy ma wolny wybør i robi co i jak chce. Zarabia jak i wydaje jak chce.

Jezeli kogos stac na CO do domu 150-170m2 za 70-80000:- i chce akurat skorzystac z waszych uslug... to przeciez bardzo dobrze

Ciekaw jestem tylko wciaz gdzie pisalem o montazu IVT za 27-40000:- i skad ta rozbieznosc mialem... moze pøzno jakos bylo... ;)

No nie bardzo wiem co Ci odpowiedzieć że c.o.(podłogowe) + pompa ciepła + zbiornik i cała reszta w domu 150-170m2 to w moim rejonie 40 - 50k? a jak chcesz gruntową to dochodzi cena odwiertu z vat 23%?

Oczywiście że można taniej np. położyć rurki na folii bo systemowy styro drogi i patrzeć jak rurki wypływają z anhydrytu, dać chińskie rozdzielacze rozlatujące się już w czasie montażu itd.

Do varma:

No widzisz... 27000-42000:- a nie 56000:- za kompletna instalacje PC ( a IVT do najtanszych nie naleza )

I idac wspomnianym tokiem myslenia i liczenia to powinni robic niesolidnie i wykorzystywac najtansze mozliwe materialy...

Nie mozna szukac skrajnosci... bo wiadomo ze niesamowicie atrakcyjna oferta moze sie okazac najdrozsza... ale tez moze ta najdrozsza

nie jest uzasadniona "profesionalizmem"