Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NIBE, IVT, SOFATH - co wybrać?

klos1010

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A o to chodzi... a wiec nie potwierdzilem tylko sie do nich odnioslem... a to lekka røznica... (sam mialem oferte na >70000:- od IVT)

Chyba ze nie dla ciebie roznicy nie ma... on te ceny przedstawil... ja sie tylko nimi posløzylem... moze blendnie.

Podalem tez pelne oferty instalacji w S.. tego posta akurat nie wybrales do skomentowania...

Jakie zdanie zmieniam,... Twierdze w przeciwienstwie do ciebie ze uslugi nie moga kosztowac tyle samo co na zachodzie...

I w gruncie tylko o to chodzi!

Czy tylko Twoje uslugi moga bo przeciez wszystko tyle samo kosztuje a ludzie zatrudnieni w Twojej firmie

maja takie same pensje i zus jak Niemiec, Holender czy Szwed?

Ty zapewne tez chetnie placisz tyle co Skandynaw za dentyste, ogrodnika, elektryka itd. tak?

Czy godzina pracy Elektryka pracujacego w np. Twoim domu ma kosztowac mniej anizeli niemca? Dlaczego?`

Powtørze jak sa klienci chetni placic 70-80k za wasze instalacje do domu 150m2 to bardzo dobrze. Moze sa i Ci co zaplaca wiecej jak im sie wytlumaczy ze trzeba.

Ich stac a wy macie interes. Kapitalizm , prawo wyboru i wszyscy zadowoleni. Møwie zupelnie powaznie :)

Przeczytaj watek od poczatku jak nie rozumiesz o co chodzi... a tu kilka røznic w skrøcie...VAT 8% nie 25%, paliwo 20-30%... pensje 3-4 razy wyzsze... od sredniej krajowej w PL

ZUS odopwienio tak samo drozszy... transport, serwis, wyzywienie etc.

Cen mterialu i urzadzen nie przeskoczymy pewnie ( aczkolwiek nie wiem ile np. instalator zarabia na samym urzadzeniu ).

Ale cala inwestycja powinna byc tansza w PL anizeli np w przykladzie S , gdzie podane byly ceny.

Mi swoich cen sekretarkami, projektantami, tym tamtym uzasadniac nie musisz...

Sam VAT przy 60000:- to 10200:- røznicy pomiedzy 8% a 25%

To tyle ... i dla mnie w tym temacie juz dosc :p

Jeden hydraulik w pl musi zarobić na pensje dla 3 urzędników Niemiec tylko na jednego przez 25 lat "wolności" w pl administracja urosła 3 krotnie i to nie koniec bo mamy jeszcze do wyprzedzenia w europie Albanię bo tylko tam przypada więcej urzędników na jednego obywatela :p

Tak sobie czytam wasza korespondencje i trochę mnie to bawi ale ostatni post Pana który broni prawa do przeinwestowania już mnie załamał.. Panie kochany o jakich Pan urzędnikach piszesz?! Zarobione pieniądze zawdzięcza Pan pod urząd marszałkowski i rozdajesz rozleniwionym urzędnikom jak przed czasem wychodzą z pracy? Tak sie składa ze sporo czasu spędzam z Szwecji co nie znaczy ze bronię Panskiego oponentów w dyskusji ale on najnormalniej w świecie ma racje.. Reasumujac.. Dzisiaj kto kogo bardziej w h.. zrobi ten gość i tyle na ten temat Panie kochany. No.

Tak sobie czytam wasza korespondencje i trochę mnie to bawi ale ostatni post Pana który broni prawa do przeinwestowania już mnie załamał.. Panie kochany o jakich Pan urzędnikach piszesz?! Zarobione pieniądze zawdzięcza Pan pod urząd marszałkowski i rozdajesz rozleniwionym urzędnikom jak przed czasem wychodzą z pracy? Tak sie składa ze sporo czasu spędzam z Szwecji co nie znaczy ze bronię Panskiego oponentów w dyskusji ale on najnormalniej w świecie ma racje.. Reasumujac.. Dzisiaj kto kogo bardziej w h.. zrobi ten gość i tyle na ten temat Panie kochany. No.

Widać że postrzegasz świat według własnych standardów ja nikogo w h nie robię - mówię ile chcę za swoja robotę tak jak ty mówisz pracodawcy ile chcesz zarabiać (jak ci się nie podoba to zmieniasz pracę a ja nie wykonuje zlecenia) z tą różnica że ja potrafię mniej więcej powiedzieć ile na tym zarabia państwo ale spoko możemy się umówić jak grecy i wszyscy nie płacimy podatków a twój pracodawca za ciebie niech też nie płaci zusu i reszty po co ci emeryturka i tak będzie oszwabiona bo przecież wszyscy robią wszystkich w h.

Sąsiad miał robić gazowe "znajomemu" ale był za drogi teraz "znajomy" ma oba piętra na jednym rozdzielaczu - można? można działa? działa jak tam zajadę to zobaczę co tam jeszcze ciekawego po polsku zrobione

• 2 weeks później...
Z moich doświadczeń polecałbym najbardziej IVT (nie tylko przez techniczne zagadnienia, ale także 6-letnią gwarancję). Mamy kilka pracujących jednostek IVT i o ile np w Vaillantach zdarzały się drobne usterki (drobne, ale zawsze) przy IVT nie odnotowaliśmy problemów. Podobnie z Danfoss ( na kilkadziesiąt montaży w jednej jednostce zawieszał się sterownik, ale został szybko wymieniony).