moropiotr 04.06.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Witam tych co się już zbudowali, dręczy mnie jedno pytanie, jak uważacie czy robić od razu za jednym zamachem tynki i wylewki na parterze i poddaszu? czy zostawić sobie to na później jak już się wprowadze na parter ? pieniędzy niby mi wystarczy ale nie chce ryzykować. Pytanie drugie czy gdybym poddasze zostawił na później to czy jest to dużo brudu, syfu który będzie mi się przenosił na parter? Bardzo proszę o poradę. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luky007 05.06.2013 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 syfu jest tyle że sobie nawet tego nie wyobrażasz. Nawet nie próbuj robić tego później - mieszkania podczas tynkowania i wylewek sobie nie wyobrażam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 05.06.2013 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Syf to bez przesady - nie jest taki duży jak odetnie szczelnie dół od góry. Bardziej chodzi o to że pewnie bedziesz miał zrobioną elewacje i ocieplone poddasze jak zaczniesz robić tą górę. A tynki i wylewki bezwzlędnie trzeba zrobic wczesniej żeby to wszystko wyschło. Poza tym nie wiem jak u ciebie, ale u mnie do odbioru trzeba w całym domu miec wylewki i tynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prz3kus 05.06.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Witam, mam pytanie niebawem będę miał lane wylewki maszynowo i chciałem zapytać czy coś takiego jak szalunki np. przy schodach i balkonie powinienem wykonać, czy to powinno należeć już w gestii wykonujących, a może ta masa jest tak gęsta że są one zbyteczne przy cienkich warstwach? (już pytałem w innym wątku ale tam cisza więc troszkę zdubluje zapytanie ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 05.06.2013 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Ja robiłem sam. Wg mnie nie należy to do wykonawcy wylewek. Ale jak im zapłacisz to pewnie ci zrobią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prz3kus 05.06.2013 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Ja robiłem sam. Wg mnie nie należy to do wykonawcy wylewek. Ale jak im zapłacisz to pewnie ci zrobią Czyli jak nie zrobię szalunku to mi nie wyleją na korytarzu hmm, no to wychodzi na to, że kilka desek trzeba dziabnąć nie ma lekko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moropiotr 11.06.2013 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Witam dziekuje za odpowiedź, pogadałem z kilkoma osobami i wszyscy zgodnie twierdza ze nawet jak masz na styk pieniędzy to zrób wylewki i tynki od razu, a potem ocieplac poddasze w później czasie( wykanczac), Odnosnie wylewek , moi wykonawcy od wylewek wszystko sami soebi odgradzają na podana prze ze mnie wysokość i połoza styropian ocieplenie za niewielkie pieniądze. W razie czego nie ma pretensji ze cos było krzywo. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 21.06.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Ja robiłem sam. Wg mnie nie należy to do wykonawcy wylewek. Ale jak im zapłacisz to pewnie ci zrobią Bez przesady. Szalunki robi wykonawca. Ja nawet tego nie uzgadniałem ze swoimi wykonawcami bo i po co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saruman 08.07.2013 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Podczepię się pod temat. Planuję zrobić w takiej kolejności Najpierw instalacja elektryczna, alarmowa i TV - rozprowadzenie kabliPotem od razu weszliby tynkarzePotem woda i COA na koniec ocieplenie podłóg i wylewkaJeszcze mały dylemat z oknami. Zakładam, że plastiki przed tynkami a drewniane po. Czy to jest dobra kolejność?Jak radzicie z odpaleniem alarmu, pewnie pasowałoby zaraz po oknach. Czy naprawdę kradną, bo budżet u mnie napięty i wolałbym co się da przesunąć na przyszły rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 28.07.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 I co nikt ci jeszcze nie odpowiedział. Kolejność jest dobra. Sam tak robiłem. Przy robieniu instalacji wodnej hydraulicy trochę ci podkują ten tynk pod wyprowadzenia.Możesz jeszcze dorzucić kable pod LAN.Co do kradzieży okien, to ci nie podpowiem. Mnie nikt okien nie ukradł, ale sąsiadowi wynieśli kable elektryczne. Może dlatego że były przymocowane na klej. Nie wiem jak to się trzymało ścian. Jak będziesz robił alarm nie dopuszczaj elektryków ani ochrony do kładzenia okablowania. Spieprzą ci temat dokładnie i jeszcze wezmą kasę. Nawet nie będziesz wiedział, że coś jest nie tak.Rób cyrkulację wody - chyba że wszystkie punkty poboru masz blisko kotła. Pomyśl o centralnym odkurzaniu. Na początek wystarczy położyć kilka plastikowych rur - to nie jest drogie. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 30.07.2013 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 jeśli masz możliwość tynki i wylewki od razu - to tak rób... zostaw tylko nieocieplone poddasze żeby ta wilgoć wyparowała.... co do syfu jak to nazwałes to jest tego na prawde od groma.... jeśli chcesz mieszkac na dole a górę na spokojnie dłubać - to ok - tylko na górze zrób od razu wszystkie "brudne" roboty jak na przykład gipsowanie i gładzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts