tomato 03.09.2015 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 (edytowane) O co chodzi? Skąd te 30 kWh? Z pieca CO? Nie z CO ale z instalacji PV 5 kW Dane zapatrzone z 5,4 kWp.Wykres dla miesiąca sierpień 2015 http://www.laukenmann-pv.de/pv/pv1/andreas/ Edytowane 3 Września 2015 przez tomato Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 03.09.2015 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 (edytowane) Nie z CO ale z instalacji PV 5 kW Dane zapatrzone z 5,4 kWp.Wykres dla miesiąca sierpień 2015 http://www.laukenmann-pv.de/pv/pv1/andreas/Piszesz o wykorzystaniu zbędnych? 30 kW. Jak to ma działać? Te 5 kW ma dać 30kWh? Jakoś tak mało zrozumiale to opisałeś. Chodzi o nadwyżkę mocy ogniw? W zimie tej nadwyżki nie będzie wcale. Edytowane 3 Września 2015 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomato 04.09.2015 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2015 Piszesz o wykorzystaniu zbędnych? 30 kW. Jak to ma działać? Te 5 kW ma dać 30kWh? Jakoś tak mało zrozumiale to opisałeś. Chodzi o nadwyżkę mocy ogniw? W zimie tej nadwyżki nie będzie wcale. Załóżmy że dziennie PV 5,4 kWp jest w stanie przy dobrych warunkach pogodowych wyprodukować do 30kWh.Ale wiadomo,nie zawsze są dobre warunki do uzyskania tych 30kWh i dlatego zaniżam do 15kWh - na dzień (okres wiosna,lato,jesień). Ja na potrzeby własne zużyje w ciągu doby 10kWh.Czyli teoretycznie każdego dnia wypracowuje nadwyżkę,którą mogę wykorzystać w zimie gdy PV praktycznie nie pracuje.Zakładając nawet że przeciągu roku cały bilans energetyczny wyjdzie na zero,to i tak zaoszczędzę na kosztach opału ( wiosna,lato) - 1500zł.Są to wyliczenia pesymistyczne Mam nadzieje że teraz to bardziej przejrzyście opisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 04.09.2015 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2015 Załóżmy że dziennie PV 5,4 kWp jest w stanie przy dobrych warunkach pogodowych wyprodukować do 30kWh.Ale wiadomo,nie zawsze są dobre warunki do uzyskania tych 30kWh i dlatego zaniżam do 15kWh - na dzień (okres wiosna,lato,jesień). Ja na potrzeby własne zużyje w ciągu doby 10kWh.Czyli teoretycznie każdego dnia wypracowuje nadwyżkę,którą mogę wykorzystać w zimie gdy PV praktycznie nie pracuje.Zakładając nawet że przeciągu roku cały bilans energetyczny wyjdzie na zero,to i tak zaoszczędzę na kosztach opału ( wiosna,lato) - 1500zł.Są to wyliczenia pesymistyczne Mam nadzieje że teraz to bardziej przejrzyście opisałem Teraz lepiej. Nie bardzo natomiast rozumiem jak chcesz letnią nadwyżkę wykorzystać w zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomato 04.09.2015 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2015 Teraz lepiej. Nie bardzo natomiast rozumiem jak chcesz letnią nadwyżkę wykorzystać w zimie. Rozliczenia z tego co czytałem następują co sześć miesięcy. Za wypracowaną nadwyżkę powinni mi zapłacić w taryfie gwarantowanej FIT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 07.09.2015 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 bilansowanie półroczne OK, ale nie 1:1. tzn nie odbierzesz tyle co wpuściłeś do sieci za darmo. za to co pobierasz płacisz opłatę przesyłową czyli to jest Twój koszt "magazynowania" tego prądu. jeśli oczywiście ustawa wejdzie w aktualnej formie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
87marius 10.09.2015 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 witam, ja sie zastanawiam nad kupnem paneli fotovoltaicznych z racji tego ze mam ogromna powierzchnie (jednospadowy dach na poludnie prawie 100m2)mam okazje kupic 50 paneli (kazdy panel 1,65m2 po 250w) o lacznej powierzchni 82,5m2 i mocy 12,5kW za 8.000 euromoje pytanie czy dalo by tym rade ogrzac (lub na start rozgrzac kotlem i pozniej podczymywac temperature)dom parterowy 85m2 z ogrzewaniem podlogowym i ociepleniem 20cm styropianu w okresie zimowym zakladajac sprawnosc fotovoltaiki na 15%? drogie pytanie to cz moze by nie lepiej zamiast grzalek zastosowac wymiennik ciepla z starych agregatow z zamrarzarek? czy ktos sie juz w cos takiego bawil? na lato bym chlodzil wode do podlogowki a na zime odwracal i grzal wode. jako radriator wykorzystal bym stara chlodnice i waz z woda wkopany na 1,5m pod ziemie tam mysle ze byla by temperatura wyjsciowa +10stopni celcjusza. co o tym sadzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts