obpi 05.06.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Witam, Rozprowadzam wlasnie kable do czujnikow temperatury DS18b20 i zastanawiam sie jak je schowac na scianie, tak zeby prawidlowo mierzyly temperature w pokojach? Ma ktos jakies pomysly? Widzialem ze mozna kupic gotowa obudowe ale nie ma zbytnio wyboru jesli chodzi o wyglad takiego ustrojstwa. Czujniki beda podlaczone kablem do VeraLite poprzez modul UBS Fibaro. Z gory dzieki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stkop 05.06.2013 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 (edytowane) Pod ramką białego osprzętu?Z uwzględnieniem:- nie nasłonecznione- z dala od przeciągu- z dala od grzejników Lub w puszce simet "kinkietowej" i do tego dorobić nieszczelny lekko odstający dekielek w kolorze ściany... niczym osprzęt Niko Mysterious. Ps. Kable pod bezprzewodowy Fibaro? Hmmm... powodzenia. Edytowane 5 Czerwca 2013 przez stkop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obpi 05.06.2013 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Czy jesli schowam czujnik do puszki wlacznika swiatla to bedzie on podawal prawidlowa temperature? Kable beda podlaczone do Universal Binary sensor: http://www.fibaro-24.pl/produkt-72.html - sugerujesz ze nie bedzie to dzialac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.06.2013 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Czy jesli schowam czujnik do puszki wlacznika swiatla to bedzie on podawal prawidlowa temperature? w puszkach od włączników oświetlenia mam wsadzone czujniki od sterowników ogrzewania i jest OK . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obpi 05.06.2013 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 To znacznie upraszcza spawe Dzieki za informacje. Czy tymi czujnikami sterujesz podlogowke czy jakies inne ogrzewanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homelogic 12.06.2013 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Chowanie w puszki nie jest najlepszym pomysłem. Nie bez powodu w domu pasywnym zaleca się puszki z uszczelkami - wiatr potrafi hulać między ściankami . To po primo, po secundo czujka ma mierzyć temperaturę powietrza w pokoju, a nie w puszce. Sensownym patentem z gatunku partyzanckich jest nawiercenie otworka od spodu ramki od włącznika i wsadzenie tam czujki. BTW, UBS obsługuje dużo mniej czujek niż standardowa magistrala 1-wire więc na cały dom musisz liczyć kilka UBSów. Do tego UBS potrzebuje zasilacza. Możesz teoretycznie dać UBS w tej samej puszce na której masz ramkę z termometrem plus zasilacz podtynkowy, no ale wtedy zasilacz będzie ci grzał obok termometru... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stkop 12.06.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Chowanie w puszki nie jest najlepszym pomysłem. Nie bez powodu w domu pasywnym zaleca się puszki z uszczelkami - wiatr potrafi hulać między ściankami . To po primo, po secundo czujka ma mierzyć temperaturę powietrza w pokoju, a nie w puszce. Sensownym patentem z gatunku partyzanckich jest nawiercenie otworka od spodu ramki od włącznika i wsadzenie tam czujki. BTW, UBS obsługuje dużo mniej czujek niż standardowa magistrala 1-wire więc na cały dom musisz liczyć kilka UBSów. Do tego UBS potrzebuje zasilacza. Możesz teoretycznie dać UBS w tej samej puszce na której masz ramkę z termometrem plus zasilacz podtynkowy, no ale wtedy zasilacz będzie ci grzał obok termometru... Nic dodać, nic ująć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obpi 26.06.2013 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Dzieki za podpowiedz. Co do umieszczenia czujnikow, to jeszcze nie zdecydowalem jak to bedzie rozwiazane - na razie jestem na etapie tynkow. Kable od czujnikow mam doprowadzone w jedno miejsce i tam planowalem podlaczyc wszystkie UBS. Zalezy mi na tym, zeby sterowac ogrzewaniem przez z-wave, stad pomysl podlaczenia kilku UBS, ale jesli znacie jakies lepsze rozwiazanie to bede wdzieczny za podpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts