Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie schowac czujniki temperatury

Recommended Posts

Witam,

Rozprowadzam wlasnie kable do czujnikow temperatury DS18b20 i zastanawiam sie jak je schowac na scianie, tak zeby prawidlowo mierzyly temperature w pokojach? Ma ktos jakies pomysly? Widzialem ze mozna kupic gotowa obudowe ale nie ma zbytnio wyboru jesli chodzi o wyglad takiego ustrojstwa. Czujniki beda podlaczone kablem do VeraLite poprzez modul UBS Fibaro.

Z gory dzieki za pomoc.

Pod ramką białego osprzętu?

Z uwzględnieniem:

- nie nasłonecznione

- z dala od przeciągu

- z dala od grzejników

Lub w puszce simet "kinkietowej" i do tego dorobić nieszczelny lekko odstający dekielek w kolorze ściany... niczym osprzęt Niko Mysterious.

Ps. Kable pod bezprzewodowy Fibaro? Hmmm... powodzenia.

Edytowane przez stkop

Chowanie w puszki nie jest najlepszym pomysłem. Nie bez powodu w domu pasywnym zaleca się puszki z uszczelkami - wiatr potrafi hulać między ściankami ;). To po primo, po secundo czujka ma mierzyć temperaturę powietrza w pokoju, a nie w puszce. Sensownym patentem z gatunku partyzanckich jest nawiercenie otworka od spodu ramki od włącznika i wsadzenie tam czujki.

BTW, UBS obsługuje dużo mniej czujek niż standardowa magistrala 1-wire więc na cały dom musisz liczyć kilka UBSów. Do tego UBS potrzebuje zasilacza. Możesz teoretycznie dać UBS w tej samej puszce na której masz ramkę z termometrem plus zasilacz podtynkowy, no ale wtedy zasilacz będzie ci grzał obok termometru...

Chowanie w puszki nie jest najlepszym pomysłem. Nie bez powodu w domu pasywnym zaleca się puszki z uszczelkami - wiatr potrafi hulać między ściankami ;). To po primo, po secundo czujka ma mierzyć temperaturę powietrza w pokoju, a nie w puszce. Sensownym patentem z gatunku partyzanckich jest nawiercenie otworka od spodu ramki od włącznika i wsadzenie tam czujki.

BTW, UBS obsługuje dużo mniej czujek niż standardowa magistrala 1-wire więc na cały dom musisz liczyć kilka UBSów. Do tego UBS potrzebuje zasilacza. Możesz teoretycznie dać UBS w tej samej puszce na której masz ramkę z termometrem plus zasilacz podtynkowy, no ale wtedy zasilacz będzie ci grzał obok termometru...

Nic dodać, nic ująć.

• 2 weeks później...
Dzieki za podpowiedz. Co do umieszczenia czujnikow, to jeszcze nie zdecydowalem jak to bedzie rozwiazane - na razie jestem na etapie tynkow. Kable od czujnikow mam doprowadzone w jedno miejsce i tam planowalem podlaczyc wszystkie UBS. Zalezy mi na tym, zeby sterowac ogrzewaniem przez z-wave, stad pomysl podlaczenia kilku UBS, ale jesli znacie jakies lepsze rozwiazanie to bede wdzieczny za podpowiedz.