pstr 05.06.2013 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 (edytowane) Witam, Rozpoczynam budowę i mam pytanie odnośnie hydroizolacji piwnicy. Działka mała 7 arów prawie płaska, na niewielkim wzniesieniu. Nie ma gdzie odprowadzać wody. mw - mało wilgotny tpl - twardoplastyczny Zwierciadło wody gruntowej nie zostało zlokalizowane, wilgotność gruntów w podłożu maleje wraz z głębokością. Pomiar wykonany jakieś 2 miesiące temu. Czy mogę zrezygnować z drenażu i ubić ziemię z wykopu wokół fundamentów ? Jaką hydroizolacje zastosować ? Myślałem o 2 warstwach papy. Czy można wymurować ściany z bloczków betonowych czy lepiej nie ryzykować i zrobić monolityczne ? (chodzi o szczelność piwnicy) Mam projekt, i projektant wyraził swoje zdanie w tym temacie, ale nikt nie jest nieomylny dlatego proszę o waszą opinie. Edytowane 5 Czerwca 2013 przez pstr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 05.06.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Ja bym sobie drenaż odpuścił. Skoro jesteś na delikatnym wzniesieniu a na 3 m nie ma wody. Zrób dobrze hydroizolacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstr 08.06.2013 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 A coś więcej na temat samej hydroizolacji mógłbyś powiedzieć ? Czy wystarczą te masy bitumiczne (czy jakoś tak), czy lepiej dać papę ? Czy ściany monolityczne znacznie poprawią szczelność ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 08.06.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Jeśli ściana z bloczków jest sporo tańsza to może bloczki, jeśli nie to monolitycznie chyba lepiej. Nie znam się specjalnie na hydroizolacjach. Może ktoś lepiej obeznany w temacie będzie bardziej pomocny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 15.07.2015 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Zapraszamy do obejrzenia filmu poradnikowego na temat wyboru dobrej jakości hydroizolacji: Zobacz inne filmy poradnikowe murator.tv - Telewizji Budowlanej Muratora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Turkoniak 20.07.2015 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2015 Oprócz informacji zawartych w filmie należy pamiętać o wykonaniu faset i fazowaniu narożników zewnętrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts