Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porządny panel czy tania deska trójwarstwowa?

turalyon

Recommended Posts

Witam. Co polecacie? Byłem dzis w lerua merlin i widze w promocji fajną deske trzywarstwową za 59zł za metr i zastanawiam sie czy nie lepiej zainwestować w takie coś zamiast paneli za 40zł. Co sądzicie?

http://www.leroymerlin.pl/podlogi-drewniane-boazerie/panele-deski-parkiety/deski-podlogowe/opinie-deska-podlogowa-warstwowa-jesion-naturalny-4-lamele,p40965,l189.html

Edytowane przez turalyon

Miałam tzw. tanią deskę (za 70 zł) po 6 latach normalnego użytkowania dno i mogiła, w miarę dobrze wyglądała tylko w sypialni, gdzie indziej nadawała się do cyklinowania, choć przy tak cienkiej warstwie drewna to też wątpliwe. U mojej matki panele za 30 zł leżą 8 rok, jak nówki, mimo zwierzaków w domu. Ja zdecydowanie wolę panel, drewno tylko jeśli jest bardzo porządne.

Swoją drogą kładłem tą deskę i nawet polecam. Leroy Merlin ma teraz urodziny i ma go w swojej ofercie w atrakcyjnej dość cenie.

Trzeba wiedzieć, że panel zawsze będzie twardszy, ale prawdziwe drewno jest zdrowsze, można je reperować, cyklinować, ma oryginalny, naturalny wygląd i przede wszystkim - jest "drewnem"!! :)

Edytowane przez proletariat

Jak dla mnie naturalne drewno to najlepszy materiał na podłogę. Gres jednak nie zapewni takiego komfortu cieplnego w naszym klimacie (nawet przy podłogówce, bo przecież nawet latem jest wiele chłodnych, deszczowych dni).

Panele warstwowe to dobry wybór, ale najlepiej wybrać coś sprawdzonego producenta, z długą gwarancją. Jeśli szukasz okazji, to w leroy-merlin często można znaleźć deskę z barlinka w dobrej cenie, a gwarancja 4 razy dłuższa...

Czego dotyczy gwarancja "Barlinka"?

No właśnie czego dotyczy gwarancja 10, 25, na deski Barlinka. Ano, przede wszystkim i tylko tego, że nie przetrzesz podczas użytkowania (prawidłowego- patrz warunki gwarancji) w ciągu tych lat, warstwy wierzchniej. Nie dotyczy jednak lakieru czy oleju. Każda rysa na lakierze czy oleju jest spowodowana mechanicznie, a na to nie ma gwarancji. Najpierw przeczytajcie dwa razy warunki gwarancji. Tam dowiecie się, czego wam nie wolno!

Mimo to, drewno dla koneserów, reszta dla innych koneserów. Warstwę wierzchnią o grubości 3,5mm można śmiało trzy razy cyklinować. Przy niezdeformowanych i klejonych podłogach z desek wielowarstwowych, cyklinuje się nie więcej jak 0,5mm substancji drzewnej. Ostateczna warstwa musi posiadać grubośc 2,0mm!!!

• 4 weeks później...