Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jjak...ocieplenia budynku na połączeniu muru z dachem...

Recommended Posts

Jak fachowo powinno wyglądać wykończenie ocieplenia budynku na połączeniu muru z dachem. Czy styropian powinien zachodzić na murłatę i dotykać deskowania ?

Dach będzie ocieplony wełną (deskowanie pełne) a sciany styropianem.

Ogólnie interesuje mnie szczegół połaczenia ocieplenia dachu i ścian w okolicy murłaty

Wykorzystam ten temat by odpowiedzieć właściwie nie tobie ale innym którzy mogą mieć podobny problem, ale przy 3 warstwowej ścianie z wełną. Specjalnie się z nikim nie konsultowałem ale myślę że robię a właściwie będę robił to poprawnie. Za murłatą która leży na ścianie wewnętrznej jest podmurowana ściana osłonowa aż po deskowanie ułożone na krokwiach - są widoczne z zewnątrz. Za tą murłatę mam zamiar dać do jej górnej krawędzi tę samą wełnę która jest w ścianie a nad nią układać już wełnę szklaną izolującą dach. W ten sposób ewentualna wilgoś z wełny w murze nie będzie zamknięta od góry i będzie wędrować ku górze poprzez wełnę z ocieplenia poddasza do wentylowanej kalenicy. Mam jeszcze zamiar poradzić się odnośnie tego sposobu kupując wełnę szklaną chyba, że ktoś mógłby podzielić się swoimi spostrzeżeniami to bardzo proszę. Sorry że nie odpowiedziałem właśnie tobie, ale bez sensu byłoby tak zbliżone pytanie-sugestie umieszczać jako osobne.

• 1 year później...

Ja zrobiłem w ten sposób. (ściana dwuwarstwowa ocieplona styropianem)

Obmurowałem murłatę od strony zewnetrznej cegłą w ten sposób, ze cegła licowała z górną krawędzią krokwii. Na krokwie dałem folię, folia dotyka do w/w cegieł. Ocieplenie ze styropianu dałem do samej góry (styropian dotyka folii). Nie wiem czy poprawnie, ale mam nadzieję uniknąć zbyt wielu mostków.

am