Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy zwód instalacji odgromowej w tym miejscu jest bezpieczny?

Recommended Posts

Witam.

Mam kilka możliwości poprowadzenia zwodów instalacji odgromowej i chciałbym zasięgnąć opinii z zewnątrz, osobiście nie mam o tym zielonego pojęcia.

Na rysunku naszkicowałem ogólnie jak by wyglądała ta instalacja na tylnej części domu. Moje pytanie dotyczy fragmentu zaznaczonego strzałką, przy tarasie. Czy z takim rozwiązaniem bezpiecznie jest siedzieć na tarasie w czasie burzy? Zaznaczam, że pionowy fragment był by ukryty i wkuty w filar, ale fragment przechodzący pod okapem z dachu na filar miał by być odkryty i widoczny.

zwod.jpg

W pierwotnym projekcie domu (tym od architekta) nie ma instalacji odgromowej, bo dopiero później się na nią zdecydowaliśmy. Teraz właśnie z ekipą od elektryki uzgadniamy i są dwie opcje: jedna taka jak naszkicowałem, a druga żeby ten zwód puścić po prawej stronie tarasu obok spustu rynny.

Tak jak napisałem w pierwszym poście - chciałbym poznać kilka opinii, nie tylko moich fachowców.

Witam.

Mam kilka możliwości poprowadzenia zwodów instalacji odgromowej i chciałbym zasięgnąć opinii z zewnątrz, osobiście nie mam o tym zielonego pojęcia.

Na rysunku naszkicowałem ogólnie jak by wyglądała ta instalacja na tylnej części domu. Moje pytanie dotyczy fragmentu zaznaczonego strzałką, przy tarasie. Czy z takim rozwiązaniem bezpiecznie jest siedzieć na tarasie w czasie burzy? Zaznaczam, że pionowy fragment był by ukryty i wkuty w filar, ale fragment przechodzący pod okapem z dachu na filar miał by być odkryty i widoczny.

[ATTACH=CONFIG]194054[/ATTACH]

A ja napiszę tak: siedzenie podczas burzy na tarasie to nie jest dobry pomysł!