RadziejS 06.06.2013 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Dwa lata temu robiony był u mnie tynk silikonowy Caparol (dzięki fighter1983 za porady oraz zapewnienie materiału oraz ewbud - wykonanie). Mam teraz zagwostkę co się stało i jak można to naprawić. Na jednej ze ścian szczytowych pojawiła się rysa, której genezy nie potrafię określić. Rysa pojawiła się w okresie gdy robiona była podbitka, ale nie widzę związku bo oparcie drabiny nie mogło w ten sposób spowodować tej rysy. Rysa zaczyna się w dolnym narożniku okna na poziome 1go piętra, biegnie od krawędzi parapetu, po kątem ok. 45 st. w dół. Ma ok. 150 cm, jest nieregulana oraz co ciekawe jest zgrubiała. Zgrubiała jest również nieregularnie. Nie na całej długości jest zgrubiała jednakowo. Pojawiła się z dnia na dzień. Pierwsze pytanie - jak to możliwe (wewnątrz na ścianach rys nie ma w tym miejscu) Drugie pytanie - czy można to naprawić bez tynkowania całej ściany? Czy można np. zedrzeć tynk szerzej niż rysa i wypełnić nowym? Domyślam się, że odznaczy się mocno. Czy zatem pomalowanie po takiej operacji całej ściany farbą silikonową rozwiązałoby problem? Jakie najmniejsze wiadro tynku barwionego można kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 06.06.2013 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 (edytowane) wow... mozesz zdjecie wrzucic? najlepiej ze 2... z bliska, przy tej z bliska z miarka obok... tak zeby miec chociaz pogladowa skale wielkosci.i z wiekszej odleglosci. jakiej szerokosci jest ta rysa?Kiedy powstala? czy sie wydluza w czasie... w sensie czy jej przybywa.Taka punktowa naprawa jest dosc problematyczna aby tego nie bylo widac, ale nie awykonalna. I niekoniecznie tynkiem. Gdzie to jest? (w sensie jaka miejscowosc)Na razie zadnych zakupow, chwila potrzebna na diagnoze, obejrzenie i system naprawy. Generalnie wyglada to na sp.... warstwe zbrojaca... no to sie Piotrus nie popisal....Z nicka Cie nie kojarze. Z czego byla w. zbrojaca. Cos takiego to najprowdopodobniej "strzal" na siatce z klejem, tak jakby tam nie bylo siatki w kleju albo cos nie tak z zakladami.Siatka i klej byly ode mnie? Caparol 190 szara + Caparol siatka 165g/m2? na to PG610 + Amphsilan FP K15Klej i siatka ukladane w tym samym sezonie co grunt i tynk? Bedziemy ratowac.... trzeba dbac o dobre imie Caparola, jakby nie bylo sprawdzonego i porzadnego wykonawcy no i moje.... Chetnie podjade obejrzec. Edytowane 6 Czerwca 2013 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 06.06.2013 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 (edytowane) Jak będę się kręcił na dniach, to zadzwonię wcześniej i podjadę - może coś się wymyśli. Pozdrawiam. Edytowane 5 Maja 2014 przez EWBUD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 07.06.2013 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 (edytowane) Wszystko się zgadza . Styropian i klej robiony był we własnym zakresie. Do wykonania prawie nie mam zastrzeżeń . Wygląda to tak: http://imageshack.us/a/img546/7061/201306071278.jpg http://imageshack.us/a/img706/2065/201306061276.jpg http://imageshack.us/a/img442/6753/201306061275.jpg Nie może to być źle wykonana warstwa zbrojąca bo rysa idzie na ukos. Poza tym to zgrubienie jest zagadkowe... Zdjęcia można powiększyć, żeby było lepiej widać. http://imageshack.us/a/img546/7061/201306071278.jpg http://imageshack.us/a/img706/2065/201306061276.jpg http://imageshack.us/a/img442/6753/201306061275.jpg Dom w Raszynie. Najpierw muszę znaleźć przyczynę, potem można zastanawiać się nad naprawą Edytowane 7 Czerwca 2013 przez RadziejS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 07.06.2013 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Proszę o kontakt - gdzieś mi nr. zaginął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 07.06.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Mnie to wygląda jakby komuś brakło materiału, albo nie dojechał z robotą do końca ściany i zaczynał od nowa i jakoś musiał się nawiązać do tego co było i nie wyszło mu za dobrze to co lakiernicy wpyłką zwą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 08.06.2013 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Mnie to wygląda jakby komuś brakło materiału, albo nie dojechał z robotą do końca ściany i zaczynał od nowa i jakoś musiał się nawiązać do tego co było i nie wyszło mu za dobrze to co lakiernicy wpyłką zwą. Tos wymyslil.... To by bylo widoczne od razu, nie sadze zeby Piotrek zrobil inaczej niz mokre w mokre w jednym cyklu na calej scianie. To sie pojawilo znienacka... nie bylo a teraz jest... Kurde... trezba by bylo zajrzec pod spod... ale to juz bedzie slabe... to nie rysa tylko zgrubienie obecnie, tak jakby sie cos odspoilo i teraz wystaje. Ja pierdziu.... Piotrek jakos tam podjedziemy razem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 08.06.2013 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Mnie to wygląda jakby komuś brakło materiału, albo nie dojechał z robotą do końca ściany i zaczynał od nowa i jakoś musiał się nawiązać do tego co było i nie wyszło mu za dobrze to co lakiernicy wpyłką zwą. oj, Balto, Balto, ale p...... Bez urazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 08.06.2013 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Tos wymyslil.... To by bylo widoczne od razu, nie sadze zeby Piotrek zrobil inaczej niz mokre w mokre w jednym cyklu na calej scianie. To sie pojawilo znienacka... nie bylo a teraz jest... Kurde... trezba by bylo zajrzec pod spod... ale to juz bedzie slabe... to nie rysa tylko zgrubienie obecnie, tak jakby sie cos odspoilo i teraz wystaje. Ja pierdziu.... Piotrek jakos tam podjedziemy razem? Podjedziemy, podjedziemy.... Chciałem wczoraj........ Ale się nie udało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 09.06.2013 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Podjedziemy, podjedziemy.... Chciałem wczoraj........ Ale się nie udało. Wiem wiem... dalem ciala... znalazlem sie od 13 w piatek poza zasiegiem. Wrocilem do zywych w sobote. Akcja w poniedzialek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 09.06.2013 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Zapraszam jakby co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 11.06.2013 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 (edytowane) ` Edytowane 12 Czerwca 2013 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławas7 11.06.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 śmiano się ze mnie gdy zachwalałem Anti Crash System Nuvatherm.....w takich sytuacjach się sprawdza....http://www.rocklin.pl/index.php?page=sys-dynamics Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 12.06.2013 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 śmiano się ze mnie gdy zachwalałem Anti Crash System Nuvatherm.....w takich sytuacjach się sprawdza....http://www.rocklin.pl/index.php?page=sys-dynamics i bardzo slusznie... Nuvatherm... pffff Na takie uszkodzenia nie ma rady... No chyba ze Carbon Caparol... a nie jakis garazowiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławas7 12.06.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 fighter.....nie ośmieszaj się.....nieważne na jak małej powierzchni to robią ( i nie jest to z pewnością garaż....byłem....widziałem ).....ważne co potrafią zrobić ,a caparol może brać u nich lekcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławas7 12.06.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 fighter...dlaczego negujesz coś czego na oczy nie widziałeś.....czy tylko dlatego że pracujesz na caparolu?...jeśli tak? współczuję klientom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 13.06.2013 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 skoncz.... ta bezproduktywna dyskusje. ja sie w nia z Toba nie wdaje. Przerobilem takich Nuvathermow i tym podobnych firemek kilka.Podjalem decyzje: STO, Dryvit, Caparol inne mnie nie interesuja i mam opinie jaka mam, na podstawie kilkuletnich doswiadczen, moge chyba miec? Takie uszkodzenia na kleju cementowym niestety po gradobiciu moga sie zdarzyc... sa rozwiazania ktore takie gradobicie zniosa ale niestety sa sporo drozsze. Wspolczuj moim klientom, wspolczuj.... masz czego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 13.06.2013 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Kur.....a Fihgter 2 proste słowa da sie punktowo czy trzeba całą scianę.słyszałem ze sasiad bedzie robil cała sciane ale on ma wiecej 3 x niz ja co radziszelewacja ma 2 lata przed zimą musze cos zrobicsiatka nie przerwana tylko tynk silikonowy odbiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 13.06.2013 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 f.5 da sie punktowo, ale zeby tego nie bylo widac to jest zabawa jak przy sztukaterii... to praktycznie zabawa jak przy renowacji obiektu zabytkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 13.06.2013 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 f.5 da sie punktowo, ale zeby tego nie bylo widac to jest zabawa jak przy sztukaterii... to praktycznie zabawa jak przy renowacji obiektu zabytkowego. Podzękował serdecznie w miedzyczasie zadzwoniłem do mojego elewatora i sugeruje klej i tynk na nowo 50 zł m2 lub wzmocnic siatką raz jeszczeplus klej i tynk na nowo 60 zł nie znam cen -----godziwe zaproponowal czy mogę tę cene probowac zbijac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts